Am început să scriu aici despre investițiile la bursă, între timp am lichidat toate activele individuale și am mers doar pe ETF-uri.
Am scris deja ce sunt ETF-urile și câte tipuri sunt. Nu mă complic să urmăresc bursa, nu mă complic să fac tranzacții, doar acumulez sau ar trebui să acumulez.
Cert este că de prin Decembrie am avut alte cheltuieli și nu m-am ținut de planul inițial, să pun lunar o sumă.
Scriu asta pentru că dacă m-aș fi ținut de plan, astăzi aș fi avut o sumă bunicică și un câștig și mai bunicel.
În fine, o să revin la acel plan.
Am două ETF-uri românești, am mers pe România pentru că suntem piață emergentă și în plină dezvoltare.
Am Fdi ETF BET Patria-Tradeville TVBETETF- care urmărește indicele BET, adică cele mai bune 20 de companii din România. Aici am un randament de 16.57% astăzi.
Și mai am Fdi ETF Energie Patria-Tradeville PTENGETF – care urmărește indicele BET-NG, adică cele mai performante 11 companii românești din sectorul energetic. Aici am un randament de 19.35% astăzi.
Eu personal mi-am propus să acumulez cât mai mult din TVBETETF și mai puțin pe energie, chiar dacă randamentul actual este superior.
Sunt voci care spun că sunt costuri de administrare măricele, sunt măricele dacă dorești să tranzacționezi, însă pe termen lung, fără bătăi de cap, nu sunt deloc mari.
Overall banii mei s-au înmulțit cu 17% stând degeaba! Dacă îi țineam în casă, probabil îi cheltuiam sau îi mânca inflația.
Pe termen lung mă mulțumesc și cu 10% / an , însă, fiind piață emergentă, așteptările realistice sunt 15-20%.
Am mai scris de ce prefer investițiile la bursă versus cele imobiliare pentru închiriere aici.
Dar cel mai important de reținut este asta : fă-ți cât mai multe surse pentru data la care te vei retrage din activitate.
Acumulăm pilon II, III, investiții de toate tipurile, investiții imobiliare și active la bursă.
Mai las odată calculatorul ăsta să vezi ce poți face cu 500 lei/ lună în 25 de ani.
Am pus un randament moderat de 10% și vedem că noi contribuim efectiv cu 30.000 dolari și acumulăm din dobândă compusă încă 88.000$ în 25 de ani.
De ce am pus 25 de ani? Presupunem că avem acea vârstă a maturității de 35-40 și asta ar fi ținta până la pensionare.
Dacă ai venituri mari și îți permiți mai mult, este și mai bine, vei deveni indepdendent financiar mult mai repede.
Însă calculul cu 500 de lei este făcut pentru a conștientiza cei mai mulți dintre noi că se poate!
Eu personal nu-ți împărtășesc optimismul. Suna bine să zici că ajungi la 120k dolari cu 500 lei pe lună, dar: asta presupune un randament constant de 10% (eu de exemplu nu-l am) și 120k nu e nici o independență. 120k înseamnă 1k/lună 10 ani, asta teoretic. Practic sunt toate șansele să pierzi 20-30% din puterea de cumpărare, deci în buzunar n-ai nici măcar 100k. Mai pune și taxe și comisioane și rămâi chiar cu mai puțin. Sigur, sunt 2 mese în oraș pe lună și în jur de 100k peste 25 de ani, dar e un fond de economii, nimic mai mult. Poate îți iei o casă la sat, poate o mașină sport sau călătorești puțin, dar nu e nici o independență acolo.
A investi bani puțini înseamnă să bagi cu țârâita bani în buzunarul altuia și să primești și tu mărunțiș la un moment dat. Investiții înseamnă să fii activ, nu neapărat să faci speculă nebună, ci să poți profita de oportunități – gen ai 20k la un moment dat, poate investești jumătate într-un startup și îi dublezi. Deja începe să se spună peste tot că economiile nu mai merită. Poate cu 500 de lei pe lună în 2 ani investești în tine și îți crești semnificativ venitul.
La fel și la bursă, sună bine profit de 30-40% – dar una e să ai 100 de dolari investiți, alta e să ai 10000. Dar chiar și așa, banii ăia nu-ți vin direct în buzunar, ai comisioane de retragere și impozit pe venit, până să-i ai pe card se mai subțiază.
Am scris în articol că am ales suma de 500 de lei pentru a da un exemplu și altora, cu 500 de lei nu atingi independența, clar. Dar dacă nu îți permiți mai mult de 500 de lei, înseamnă că nici veniturile nu sunt consistente iar 100k ar fi de ajutor la pensionare, când pensia ar fi oricum foarte mică.
Investiția în tine ar trebui să fie prima, așa poți să ajungi să generezi mai multe venituri.
Iar aia cu 20k, da, e cum zici, dar să îi ai întâi. Așa poți prinde și un teren ca pont.
Pe de alta parte si riscul e mult mai mic la ETF-uri.
Ca poate bagi aia 10k in startup si ti-i transformi in 2k.
Adevarat, doar ca investitia intr-un startup este mai mult… una activa. Te ocupi de asta, ai know how pe care il dezvolti. Aici e vorba de o alta forma de economisire cu un randament peste inflatie.
Toate investițiile sunt active, doar că la ETF o face altcineva. Sunt de acord cu termenul de economisire, e mai corect să spui că e un depozit decât o investiție. Randamentul se presupune că va fi peste inflație – poate nu mă pricep eu, dar repet, la mine nu e. E posibil să fie vina mea, să nu fi ales fondurile care trebuie, dar mai bine cumpăram acțiuni la Apple sau Disney, stăteam mult mai bine acum.
Riscul perceput e mai mic pentru că dai banii cuiva să se ocupe și te mulțumești cu un câștig foarte mic. În investiții da, trebuie să știi ce faci, dar la un moment dat vei și pierde bani. Ideea e să câștigi mai mult decât investești per total. Nu există să nu pierzi la un moment dat bani.
În investițiile individuale este și muncă depusă, trebuie să fii atent mereu la randamente, ce mai face compania/piața.
De schema Ponzi ați auzit? : https://www.youtube.com/watch?v=q0PoHNUDOFU&t=9s
Treaba e că bagi bani până în momentul în care totul se duce de râpă oricâte garanții ai avea că banii tăi sunt în siguranță.