De ce să investești în ETF-uri?!

Există regula de aur financiară care spune că banii trebuie să fie în mișcare, o să îți explic de ce să investești în ETF-uri.

Acum ceva vreme m-a sunat o cunoștință să mă întrebe cum e cu crypto și ce presupune. I-am zis că eu fac o chestie activă care mănâncă timp mult, stat pe știri, grafice etc.

Persoana a zis clar că nu are timp, nu se pricepe și ar dori ceva care să nu fie așa riscant precum crypto dar nici atât de risipitor de efort.

Așa că cel mai bine pentru cei care nu sunt traderi, nu știu multe despre burse, e să investească în ETF-uri.

Ce sunt ETF-urile?

ETF-ul (Exchange Traded Fund) este asemănător unui fond mutual, știți că fondurile mutuale investesc banii dvs în mai multe direcții pentru a crea plus valoare.

Cam asta face și un ETF, fondul ETF cumpără obligațiuni, acțiuni, indic etc la diverse alte companii listate la bursă.

Mai multe explicații găsiți pe internet sau pe platformele de profil. Am vrut doar să scot o parte concretă, aceea că ETF-ul este un fond, nu se bazează doar pe o acțiune sau companie listată.

De ce să investești în ETF-uri?

Asemenea unui fond, ele aduc și dividende. De fapt, asta înseamnă zicala „pune banii să muncească pentru tine”.

Tu pui o sumă, ETF-ul îți aduce înapoi o altă sumă din dividende și, de ce nu, și din cotația pe bursă.

Pentru că ETF-ul ăla poate să și crească, nu sta cu preț fix, deci poți avea două căi de câștig față de acțiunile clasice.

Sun ETF-uri cu acumulare și ETF-uri cu distribuire, depinde acum ce bani ai și ce vrei să faci!

Voi fi foarte scurt în diferențierea celor două, pentru că la fel, ai informații mult mai bine structurate pe internet.

ETF-uri cu acumulare

Aici, în loc să îți ofere dividende, profitul este reinvestit automat. Nu îți crește numărul de acțiuni, managerul ETF-ului ia acei bani si cumpără mai multe acțiuni (conform structură) la companiile componente ETF-ului. Astfel, tu tot același număr de acțiuni vei deține, doar că fondul cumpărând mai mult, acțiunile tale valorează mai mult.

Concret, daca ai fi investit 10000 lei iar peste 1 an să presupunem că ai avut 5% apreciere, vei aveai 10000+5%+ valoarea câștigată de reinvestit = 10600 total

Acest tip de ETF este recomandat celor cu fonduri puține, care acum încep să clădească. Și în special celor care vor să reinvestească. Reinvestiția automată nu este impozabilă, se ocupă managerul. Tu nu faci absolut nimic, doar ții banii acolo.

ETF-uri cu distribuire

Dacă un ETF ar avea varianta cu acumulare și cu distribuire, câștigul ambelor variante ar fi același, doar că într-un mod diferit.

Aici, dacă ai investi 10000 lei cu un randament de 5%, la final ai avea 10500 + 100 lei transferați în portofelul de broker sub formă de dividend.

Dacă investești valori mari și vrei să ai venit din dividende, să trăiești din ele, este o variantă super ok.

Dar dacă dorești să reinvestești sumele primite, atunci nu e chiar ok să iei cu dividende.

Asta în primul rând că dividendele sunt impozabile, deci odată pierzi bani și timp că trebuie să faci și declarațiile de venit.

Apoi, unele platforme percep comisioane la tranzacții, practic iar pierzi niște bani. Prin cele două acțiuni tu pierzi niște bănuți dacă dorești să reinvestești dividendele.

Dacă vrei ca din dividende să iei alte tipuri de acțiuni, atunci e ok așa, practic cumper cu banii pe care nu îi aveai, bani din câștig.

Deci, cu distribuire e recomandabil dacă : trăiești cu banii ăia, vrei să îi cheltui efectiv sau cumperi alte active diferite față de ETF-ul tău.

Concluzii

Nu ține banii la ciorap, caută instrumente cu risc minim și fă banii să producă pentru tine sau măcar să elimine inflația.

Inflația iunie 2023 a fost de 10,3%, ce costa ieri 100 lei, azi costă 110 lei! Banii tăi de la saltea au pierdut deja 10% din valoarea lor!

Aș recomanda să cumparați sau dacă țineți la saltea, să o faceți în valută, leul pe lângă inflație, suferă în piețe.

Noi tot ce importăm sau exportăm o facem în euro, din acest motiv moneda noastră pierde la curs iar produsele sunt mai scumpe.

Dacă ai bani mulți, fă-i să îți aducă alți bani!

Dacă nu ai bani dar vrei să începi ceva care să te ajute peste 15-20 de ani, atunci fă-ți un obicei să investești lunar măcar 5% din venituri, preferabil 10% dar e bine și 5%.

Nu te gândi că dacă ai salariul 2000 lei, 5% (100 lei) este puțin. Asta este forța ta de azi, atât poți. Dar dacă ai trăi încă 20 de ani cu salariu de 2000 lei, acel 5% pus lunar va avea pentru tine același impact cum l-ar avea 5% a unuia care are salariul 20000 lei. Pentru că ambii ați trăit la un anumit nivel financiar, impactul e același.

100 lei lunar pe 20 de ani nu adună o sumă wow, adună vreo 24000 lei (sumă pe sumă), dar noi nu la suma aia trebuie să ne gândim ci valoarea din randamentele financiare extra!

Acei 100 lei ar putea să însemne 50-100.000 lei prin randamente! 5% investiți din venituri cu 5% apreciere fond + dividende/acumulare, deja sunt cu totul alte sume!

Suta aia de lei își găsești oricum alt drum, pleacă oricum din portofel, măcar fă-o să fie un sprijin!

Dacă investești deja, lasă un comentariu cu experiențele tale și planurile tale de viitor.

Eu am conturi pe eTorro și Tradeville (ăsta e românesc și găsiți bursa românească pe el)

Scopul meu este să investesc lunar o sumă, să fac un portofoliu solid! Și o altă sumă (mai târziu) să o folosesc pentru stock picking!

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

2 comentarii la „De ce să investești în ETF-uri?!”

  1. E ok și în lei, pe bursa de la București…ai marele avantaj că afli mai repede lucruri despre piață și, cu toată lipsa de lichididate, treburile au stat bine în România, dividende bune. Altfel, treaba cu ETF-urile pare să fie cea mai safe metodă de investiții. Desigur, nu o să-ți bubuie portofoliul ca atunci când faci stock picking și dibui cu ceva noroc o companie care bubuie…dar long term, dacă ei un etf global sau chiar unul sectorial cu acumulare o să fie bine.
    De etorro nu știu ce să zic, nu e cu deținere așa că nu m-aș aventura cu sume foarte mari. A căpătatnotorietate și pentru faptul că au mers pe afiliere și au adunat utilizatori în platformă…dar cu ziceam, la etorro, cel puțin când mă documentam eu, nu dețineai efectiv acțiunile. Altfel, pentru extern, acțiuni și etf-uri am cont la xtb…mult mai ok la comisioane decât la Tradeville și e cu deținere, nu ca la etorro.

    Răspunde
    • La eToro e misto ca ai multe e-learnings dar dupa ce m-am mai documentat, si mie mi s-a recomandat xtb pentru international.

      O sa deschid si la xtb pentru ca am Inteles ca pot crea mai multe profile si vreau sa bag si alocatia copilului pe un etf global.

      Tin si tradeville pentru companiile noastre.

      Uite, de exemplu era una FOJE parca, a bubuit dupa semnarea unui contract cu OMV.

      Romania e In crestere si e bine de urmarit. Sa presupunem ca ar fi avut Umbrarescu compania la Bursa…pai nu era omenie la cum a bubuit? 😀

      Apoi, mai e si Digi care se extinde in Europa…dar acolo mai e putin de stat pentru ca sunt multe datorii care omoara profitul. Si oricum profitul merge mult in dezvoltari. E bun tot de long

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.