Cum gestionezi datoriile?!

Am tot zis că m-am apucat de cartea Dragă unde-s banii, în principiul făceam deja niște chestii bune ce sunt recomandate și in carte.

Însă, eu sunt conștient că am și hibe și că nu vreau nici să îmi schimb agresiv stilul de viață de dragul economiilor.

Am scris cum mă ghidez eu în Muncești ca să trăiești sau trăiești ca să muncești, însă, am învățăt și niște lucruri la care nu mă gândeam.

Cum gestionezi datoriile?

Aveam tendința să zic că cel mai ok este să mă concentrez pe datoriile cu dobândă mare, cum ar fi creditul ipotecar.

Însă, autorul spune să te concentrezi pe datoriile mici prima dată, explică și de ce. În primul rând pentru că datoriile nu sunt ceva ce achiți cu plăcere.

Astfel, orice datorie mică pe care ai reușit să o stingi, îți aduce un plus psihologic, o mică victorie care te întărește.

În același timp, de datoria aia mică scapi repede, nu știi cât vei mai câștiga în 1-2 ani.

Eu am un credit nevoi personale, mai are 1.8 ani, pentru că dobânda nu mă afectează, nu am fost atent la el.

Am stat și am calculat, dacă fac un efort susținut, în 4-5 luni îl închid. Are o rată de 760 lei/lună, acei 760 lei îmi vor rămâne în buzunar încă 1.3 ani, în caz că voi avea venituri mai mici, nu mai am povara acestui credit.

Apoi, acești 760 lei îi pot duce rapid în creditul ipotecar sau în investiții!

Eu tot recomand investițiile peste tot, am scris o grămadă de articole pe tema asta, dar recomand întâi închiderea creditelor.

O parte am argumentat aici în investiții sau rambursare credit. O investiție are un câștig potențial și pe un termen mai lung.

O rambursare anticipată a datoriilor are un randament enorm, azi, sigur, nu potențial!

Să iau un exemplu : 1000€ în investiții dacă mi-ar aduce 15%/an aș avea un câștig potențial de 150€/an, foarte bun randamentul.

Dar dacă am o rată de 1500 lei, din care 300 sunt în principal iar 1300 sunt în dobândă și dau 1000€ rambursare anticipată, banii mei (acei 5000 lei) ar valora 21660 lei doar din dobândă, adică un randament de 430% pe loc! Nu am calculat și faptul că toți banii merg la principal.

O altă datorie importantă și pe care trebuie să o prioritizezi este la stat. ANAF este foarte slab, e birocratic, dar când îți trimite o hârtie după 7 ani, o face cu penalități și popriri de conturi. Îți cam dă viața peste cap.

Deși pot fi lăsate mai la urmă, datoriile către apropiați sunt importante. Pot fi lăsate mai pe final în ideea că poți discuta să te mai aștepte cu banii.

Însă, dacă nu te ții de cuvânt, aceste datorii duc în general la degradarea relațiilor, chiar de la sume mici.

Așa că, vezi ce datorii ai, vezi care poate fi stinsă mai repede pentru a savura un prim trofeu, apoi treci la următoarea.

PS : Printează scadențarul de la ipotecar și joacă-te pe el. Fă simulări : dacă dau 200 lei în plus? Dacă dau 1000 lei…și tot așa!

3 comentarii la „Cum gestionezi datoriile?!”

  1. Uite de aia nu mă îndatorez ???, o fi sănătos sau nu, nu știu, dar dacă am o datorie fie și mica, o prioritizez, de ce? Daca am 5000 de lei în buzunar, și 4000 lei datorii? Câți bani am eu defapt? Nu mai bine sunt sinceră cu mine și spun că am 1000 lei? Bine, eu nu am nici un credit nu am avut niciodată, și acum nu sunt datoare nimănui, e pur exemplu de calcul, despre cum îmi calculez eu bugetul ?. După ce am rezolvat cu datoriile in caz că există, următorul pas sunt facturile care dacă depășesc scadenta eu tot datorii pe numesc ???.

    Răspunde
  2. Din pacate multi broker se folosesc de diverse metode pentru a supra indatora clientul. Cand clientul primeste banii, este fericit. Cand trebuie sa achite ratele intervin problemele … Mereu sfatuiesc clientii sa aplice metoda 50/30/20, adica 50% din venit sa fie folosit pentru cheltuieli normale, 30 pentru cele ocazionale si 20% sa fie economisiti si ulterior chiar investiti. Lingourile de aur sunt o investitie pe care o consider faina in sensul ca te poti auto imprumuta cu ele.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.