Cum să cureță petele de cerneală din rufe

Mai mult ca sigur te-ai confruntat măcar odată în viață cu petele de cerneală, mai mult ca sigur te confrunți fix acum cu petele de cerneală, din acest motiv ai ajuns la acest articol.

Pe vremuri, când nu știam cum să curăț petele de cerneală, aruncam rufele dacă nu se scoteau petele prin spălatul clasic. La acea vreme eram micuț, nu știam eu prea multe, responsabilii curățeniei erau părinții mei.

Însă acum responsabil sunt eu, atât cu petele (eu le produc) cât și cu eliminarea lor. Dacă mai ai și copil, cu siguranță ai să mai revii la acest articol.

Cum scoți petele de cerneală cu compoziție de apă:

Pixurile cu gel sau pixurile clasice folosesc în proporție de 90% cerneală pe bază de apă, în teorie ar fi mai ușor de scos aceste pete, având impresia că cerneala este mai diminuată. În practică este fix așa, cerneala pe bază de apă se scoate ușor, de cele mai multe ori nu aveți nevoie de detergenți speciali ci de detergentul obișnuit, cel pe care îl folositi deja.

 1. Pentru îndepărtarea petelor de cerneală, folosiți o cârpă din microfibră lavabilă pentru a șterge pata. Imediat cum ai observat că ai scăpat cerneală pe rufe, cu o cârpă tamponează pata și încearcă să absorbi cerneala, nu freca până când nu se usucă pata.
 2. Dacă pata este foarte mare, utilizați un agent pentru îndepărtarea petelor pe bază de apă pentru a ajuta la descompunerea petelor de cerneală. Se toarnă și se lasă timp de 10 minute, sau urmați instrucțiunile de pe produs.
 3. Luați cârpă din nou pentru a șterge pata. Ar trebui să nu fie o problemă acum, pata ar trebui să se șteargă, dacă detergentul sau soluția turnată a avut timp să activeze.
 4. Se pune haina în mașina de spălat, ar fi de preferat să o puneți singură. Deși o să auziți des că trebuie mărită temperatura pentru a scoate petele, este total greșit. Folosiți fix temperatura cu care spălați de obicei acea haină, altfel riscați să distrugeți de tot țesătura.
 5. Asigurați-vă că petele de cerneală dispar înainte de uscare. În cazul în care resturi de pata rămân, repetați procesul.

Cum îndepărtezi petele de marker permanent:

Asta este întradevăr o problemă. Cerneala de marker permanent este atât de densă încât trece prin hârtie. Nu odată mi-am pătat chiar biroul, birou alb…pătat cu marker negru. Dar, frecat bine cu alcool, a ieșit.

Însă la materialele textile este puțin altă poveste, dar există rezolvare și pentru ele.
Markerele permanente și stilourile folosesc cerneluri pe bază de ulei, ceea ce înseamnă că apa și detergentul nu va reuși să elimine petele eficient. Ceea ce ai nevoie este o soluție de îndepărtare a cernelii, aceasta va dizolva uleiurile din pată și va face curațărea mai ușoară.

 1. Încă o dată, începe prin tamponarea petei și îndepărtarea oricărui lichid în exces. Este important să se folosească o cârpă din microfibră, în dauna prosoape de hârtie, mici bucăți de hârtie ar putea fi prinse în țesătura hainelor.
 2. Aplica soluție sau ceva alcool peste pată, merge și cu spray de păr. Alcoolul din soluții sau produse are o eficiență sporită asupra distrugerii uleiurilor din cerneală. Inclusiv soluțiile de mâine antibacteriene sunt bune. purtați întotdeauna îmbrăcăminte de protecție la manipularea acestor substanțe și să le utilizeze într-o încăpere bine aerisită.
 3. În timp ce frecați cu alcool, fixativ sau orice ați folosit,  puneți haina în mașina de spălat, cât timp zona curățată este încă umedă. Setați mașina pe program și temperatură normală.
 4. Din nou, se spală elementul separat de alte haine, dacă este posibil, pentru a evita transferul de culoare.
  Asigurați-vă că pata a fost eliminat înainte de uscare. 

De ceva vreme folosesc foate bine Nufăr pentru pete

Sunt destul de mulțumit, chiar mai mulțumit decât cu clasicul clor, are o acțiune mai rapidă.

Citește și cum scoți petele de urină din saltea!

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.