Sunt oameni care se simt jenați când trebuie să deschidă un astfel de subiect.
Odată ce ai copii în casă sau animale, subiectul nu trebuie să jeneze pe nimeni ci din contră ar trebui dezbătut pentru a căuta soluții.
Achiziția unei saltele nu este ieftină, deobicei ținem o saltea de pat foarte mulți ani, asta dacă reușim să o întreținem.
Nu ne dorim o saltea pătată de urina celui mic, nici măcar nu este igienic și în plus, începe să capete miros.
Deci, în cazul în care copilul a făcut pipi în pat, iată ce trebuie să faci, rapid!
1. Folosiți un prosop uscat din pânză sau de hârtie pentru a șterge ușor excesul de urină, apoi scoateți ușor husa sau lenjeria saltelei. A se evita frecarea de pata, astfel evitați ca urina să intre în saltea.
2. Se presara bicarbonat de sodiu pe zona afectată pentru a absorbi umezeala rămasă.
3. Faceți un amestec de detergent (Chanteclaier degresant) și apă într-un bol pentru a pregăti „spălarea” petei. În mod alternativ, dacă nu te deranjează mirosul (care poate fi oarecum puternic la început), puteți încerca cu oțet alb combinat cu apă călduță.
4. Presărați soluția obținută peste pată și lăsați 3-5 minute să activeze. Dacă se utilizează dispozitive comerciale pentru îndepărtarea petelor, întotdeauna urmați cu atenție instrucțiunile de pe ambalajul produsului, asigurați-vă că aveți mănuși de protecție, și deschideți ferestrele pentru aerisire. Ar trebui să folosiți o cantitate suficientă de soluție de îndepărtare a petelor pentru a contrabalansa cantitatea de urină care s-a îmbibat în saltea, apoi lăsați la uscat.
5. Acum repetați pasul 1. Luați un prosop uscat și încercați să absorbiți lichidul de pe zona pătată.
6. Acum apelăm iar la bicarbonatul de sodiu, o să îl presărăm peste zona pătată însă vom extinde puțin zona.
Lăsați la aerisit și uscat salteaua cam 18-20 de ore, deci ar fi cazul să culcați copilul în altă cameră sau pe altă saltea.
7. Ultimul pas, scoateți aspiratorul și aspirați bine fragmentele de bicarbonat rămase peste saltea. Apoi puneți salteaua în picioare și depozitați-o într-un loc bine ventilat. Astfel aerul ventilat va elimina și ultimele „fragmente” de miros din saltea.
Aceste metode ar fi cele clasice, funcționează dar în general dacă ai 1-2 pete. Dacă copilul/un bătrân undă mereu salteaua, ai nevoie de o soluție aplicată mai des.
O soluție ar fi un aspirator cu spălare, sunt bune și pentru curățarea periodică a canapelelor.
Înainte de folosirea aspiratorului cu spălare se imbibă canapeala, salteaua, zona de curățare cu apă și detergenți. Poți folosi o stropitoare sau un burete. Trebuie să te asiguri că e destul de umedă acea zonă.
Aspiratorul cu spălare practic injectează apă în acea zonă și apoi o trage. Dacă ai dus vreodată mașina la o cozmetică interioară sau ai curățăt vreodată canapeaua cu o firmă de curățenie, vei înțelege procesul.
Partea faină e că aceste aspiratoare nu se folosesc doar pentru a spăla, ele au și funcție de asipirare uscată (cea normală) sau umedă. Practic nu aloci un buget doar pentru această funcție ci pentru toată casa.
Dacă ai și animale de companie, atunci cred că știi cât de util îți este, cât păr ai de scos din casă și de pe canapele.
Vezi cea mai bună selecție pentru aspiratoare cu spălare
Dacă vi se pare prea complicat procesul detaliat mai sus, ați putea să încercați cu un spray chimical de pete, însă, tot la procedeul de înmuiere și scoatere spumă ajungeți.
Interesant. Dar cum elimin mirosul greu de urina din haine si din lenjeria de pat? Am un batrin cu incontinenta. Grav e ca am spalat rufele conf.indicatiilor, 40 grade, x detergent, y program de spalare. Am re-spalat cu si mai mult detergent dar cind am calcat rufele m-a izbit acel miros greu de urina. E vreo solutie, un truc, ceva? Multumesc
Dacă se actioneaza din timp, iese mirosul. Dacă a apucat urina sa se imprime în țesături, mai greu.
Eu am avut o bunica la pat, limitam mult din chin si miros cu scutece pentru adulti de tip pampers.
Iar rufele, mai mult de 40° grade si dupa spalare scoase la aer. 40° nu e temperatura de igienizare.
Nu e corect a spala rufe le la 40′ spalale la 90′ daca sunt din bumbac sau 60’eventual asa ca va iesi sigur mirosul de urina pune si doua linguri de bicarbonat in caseta de detergenti .
Puneti pe programul de 90 de grade masina de spalat.
Si puteti adauga ft putin clor .nu mult .pt ca la temperatura ft inalta si daca scapati mult clor riscati sa se rupa hainele ..si adaugati dero si suvizant..
La 90 de grade va inlatura orice miros/pete/bacterii .etc
Fara indoiala ..
Sau daca nu e asa de grav .puneti la 60 de grade .
Le spal in fiecare dimineata. Am super-extra pampersi. 40 de grade zice pe tesaturile alea. Dupa ce le spal le bag la uscator si am program de igienizare. Le freaca o ora jumate la nu stiu ce sistem special si cica le igienizeaza. Nu am cum sa scot la aer doar cit putin pe geam. Oricum am facut pina acum, tot miros. Poate si de la medicamente… Ma gindeam ca o fi vreun truc ceva sa anihilez duhoarea aia. Am folosit si detergent praf si lichid, si Lenor, Coccolino… La naiba, ca nu-i dau de cap! Oricum, multumesc de raspuns
Se impregneaza în țesătură, dacă consideri ca e prea uzata, mai bine renunți la rufa
Da pina la urma asta e. Dar iti dai seama la ce ma duce asta? Cearceafuri, fete de plapuma, plapume, pijamale, paturicile de intors plus hainele de zi, plus o gramada de altele inclusiv prosoape. Sa le arunc pe toate chiar si numai o data la luna si ma falimenteaza pe inca doua generatii. Daca auzi vreun pont de curatat, la un moment dat pe tema asta, da.mi de veste. Multumesc oricum. Salutare.
Am adunat câteva informații pentru problema ta în articolul ăsta.
Te rog să revii și să ne spui ce ai folosit și care sunt rezultatele.
Otetul si temoreratura de 50-69 grade ar trebui sa functioneze
Voi incerca. Multumesc pentru sfaturi. Toate cele bune va urez!