Prima casa si ultima

Mai scriam intr-un articol anterior ca am luat startul pentru un credit Prima Casa. In acel articol eram suparat pe ING ca m-ar fi raportat la Biroul de Credite, pana la urma nu eram eu raportat ci era vorba de coplatitor si asta in relatie cu alta banca. Totul s-a clarificat pana la urma.
Oricum Prima Casa este cel mai stresant credit posibil. Asteptarea te mananca usor , usor. Simt ca cedez psihic.
Dupa zile indelunga de mailuri, raspunsuri intarziate, schimb de proceduri, etc a mai aparut ceva.
Apartamentul dorit este ipotecat la C.A.R Covurlui Galati (nu stiam ca mai nou institutiile non-bancare pun si ipoteca), ipoteca este pentru 45000 ron, nimic grav pana aici. ING a solicitat o scrisoare cu un numar de cont si suma finala de la C.A.R Covurlui si acceptul de a elibera de sub ipoteca imobilul in momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare. Astfel C.A.R Covurlui ar urma sa trimita un jurist in ziua semnarii contractului, sa radieze ipoteca iar ING sa ii vireze respectiva suma. Doar ca, la C.A.R Covurlui exista un nene dubios. Un rahitic cu par alb care in prezenta a mai multor persoane isi baga si isi scotea.
Mai exact el refuza domn’le sa dea scrisoarea pe motiv ca vrea intai banii. Prin aceasta afirmatie practic incalca dreptul de a lichida creditul inainte de termen.
Toate bancile lucreaza la fel, el insa are propriile legi. Pe motiv ca el nu are garantia ca mai primeste banii. Am incercat sa ii explic frumos, apoi mi-am iesit din fire si l-am intrebat elegant „Dumneavoastra cu ce studii v-ati calificat sa deschideti aceasta afacere? Daca noi facem totul in prezenta unui notar public, apoi aceste acte sunt depuse catre Banca ING (banca cu filiale in europa) dupa care dosar se directioneaza catre Fondul De Garantare, mai exact statul roman gireaza creditul, cum credeti ca cineva poate face o manevra? „
S-a suparat si a intrat in birou lasandu-ne sa vorbim cu Jurista lor, o fata cam in plop de fel. Nu m-am putut abtine si i-am intrebat cam ce dobanda au de tin atat de mult la acest credit, nu de alta dar la alt C.A.R dobanda se retine direct din bani in prima transa, apoi tu mai platesti doar soldul, deci aia ar fi foarte interesati sa isi recupereze si a doua zi soldul deoarece dobanda au incasat-o deja. C.A.R Covurlui nu au putut sa ne ofere un raspuns.
Acum a ramas sa discute iar ING Bank cu ei. Ma pregatesc psihic sa le fac o plangere OPC si ceva reclama in presa Galateana. Au tupeu deoarece vanzatorii, cei ce au ipoteca pe casa tin capul plecat. Is oameni simpli si au o intarziere de 2 luni de zile, le este rusine sa il ia pe ala de cap sa ii sparga nasul.
Totusi nu inteleg cu ajung oamenii la astfel de institutii. Si bancile sunt pline de magarii dar astia non-bancari isi pot face propriile reguli.

Totul dureaza deja de 2 saptamani de zile, fara sa pun la socoteala timpul in care am cautat casa. Stresul e maxim.
Am observat ca in institutiile mari treburile se rezolva doar daca dai mail cu CC, esti bagat in seama doar daca le calci pragul zilnic si pana nu iti iei inima in dinti si ii ameninti ca schimbi banca nu cred ca faci ceva.

Ma intreba cineva cam ce sume se cheltuiesc intrun astfel de demers prima casa.
1. Avansul de 5%
2.3 rate avans pt Depozitul Colateral
3.Evaluator 350-400
4. Acte notariale, depinde de notar daca e sau nu platitor de TVA. La un neplatitor pentru suma de 40.000 de euro , actele se duc la 6000 de lei.
In aceasta suma este inclus si impozitul de 2% pe care trebuie sa il achite vanzatorul
taxa Prima casa e de 1700 ron.
160 Radiere ipoteca
60 ron declaratie precum ca nu ai imobile in proprietate
215 ANCPI
5. Agentia 1-2% din valoarea tranzactiei

Sfatul meu este urmatorul, inainte sa va decideti catre ce banca sa mergeti e mai bine sa intrebati persoanele din anturaj care au facut acest credit.
Ei va pot spune cum s-a miscat banca, unde e mai bine si cel mai important lucru in acest proces este sa va recomande un consultant bancar bun, care alearga, da telefoane, e prompt si nu se impiedica in „Sa intrebam intai pe sefa sau la bucuresti”!

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

2 comentarii la „Prima casa si ultima”

  1. Cu prima casa ne-am chinuit si noi foarte mult. Banca nu ne-a spus nimic la început despre notar ( pentru declarații) iar când a fost de semnat vroiau sa ne duca la notarul băncii. Am făcut un tur de oras si chiar erau diferențe intre tarife. In final, am insistat si am gasit un notar neplatitor de TVA si am făcut actele acolo. Pentru noi orice diferență la costuri contează iar daca banca vrea sa mergem la notar agreat, de acord dar sa plătească ea. Am făcut actele la adrian zaharia, in țiglina, lângă Milano Gold, la parter si a fost bine.
    Acum sa vedem cu creditul……

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.