Importanța certificatului energetic pentru imobile și birouri

Știu că momentan nu este o lege care să impună certificatul energetic în tranzacțiile imobiliare cash dar urmează, momentan este obligatoriu doar la achizițiile prin credite bancare.

Certificatul energetic este o dovadă care atestă performanța energetică a clădirii în care locuiești sau lucrezi. De exemplu dacă locuiești într-un bloc nereabilitate, ai o performanță energetică mai slabă. E fix ca la electrocasnice, dacă nu sunt A+ consumă mai mult.

Așa e și aici, o clădire nereabilitată va consuma mai multă energie pentru a se încălzi, deoarece nu reușește să mențină căldura în interior. La fel va consuma mai multă energie pentru a se răcori, deoarece zidurile clădirii mențin căldura și au efect de „calorifer” , datorită gradului mare de carbon, de cele mai multe ori temperaturile sunt mai mari în astfel de clădiri față de temperatura de afară.

Eu când mi-am luat apartament, m-am gândit să fie la parter pentru a-l putea transforma și în birou. M-am orientat foarte bine, clădirea este complet reabilitată, fiind la parter am și subsolul reabilitat.

Astfel pe timp de vară acolo nu am nevoie de aer condiționat pentru că se menține constant o temperatură de circa 20-22 de grade.

Pe timp de iarnă, am centrala termică setată la 23 de grade și foarte rar pornește centrala. Asta pentru că imobilul este foarte bine reabilitat termic, căldura nu se risipește. Anul trecut am avut nevoie de centrală doar când afară erau 0 grade iar eu în interior aveam 18-19 grade. Deci o reabilitare scade drastic factura la curent și gaze. În cazul meu , plătesc gazele maxim 30 de lei.

certificat-energetic-superblog-

Cu aceste erabilitări , am reușit să scot pe certificatul de performanță energetică, clasa A. Asta înseamnă că am maximul de optimizare.

Certificarea energetică nu este benefică doar la imobilele comune, dacă ai biroul într-o clădire de birouri sau compania ta cumpără o clădire destinată birourilor, este foarte important să se optimizeze costurile.

Rețin că noi (compania) am cumpărat o clădire de la un post de televiziune local. O clădire mare, spațioasă dar destul de veche.
Înainte de a veni arhitecții, compania a apelat la un auditor energetic , abia după ce aceștia au studiat vechea clădire, în consultanță directă cu arhitecții.

Dupa aceste rapoarte, clădirea a început să fie reabilitată complet, atât la interior cât și la exterior. Dacă înainte arăta ca o clădire veche din era ceaușistă, acum arată de de parcă abia a fost construită.

Expertul energetic chiar a făcut schițele pentru traseul aerului condiționat (prin plafoane), a instalației de încălzire, s-au băgat inclusiv la sistemul de apă menajeră.

Consider că fără o termografie în construcții, o clădire nu ar putea îndeplini niște cerințe minime energetice.

În biroul actual avem peste instalații de iluminare în plafon, servere, pc-uri conectate mereu și imprimante. Compania a luat decizia de a optimiza puțin acest spațiu deoarece consumul era excesiv. Nu s-a renunțat la nici un device pentru că nu avem cum.

Dar s-au înlocuit becurile, instalația de încălzire, centrala și instalațiile de aer condiționat încât consumul să fie redus cât mai mult posibil.

Chiar am văzut un documentar, prin care diverși oameni de știință încearcă să reabiliteze energetic întreg New York-ul, asta pentru că este un mare consumator de energie, atrage și emană foarte multă căldură și carbon în atmosferă. La un prim test pe o clădire, testele erau uluitoare. Când era nereabilitată, pereții emanau până la 50 de grade celsius, după reabilitarea temperatura scăzuse la 32 de grade.

Dacă nu știți exact diferența între o clădire nereabilitată și una reabilitată, doar priviți poza următoare:

reabilitare termica

Acest articol este înscris în Superblog 2015

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

6 comentarii la „Importanța certificatului energetic pentru imobile și birouri”

  1. Imi cer scuze, dar certificatul energetic este obligatoriu in cazul vanzarii si inchirierii unui imobil. Poate daca faceti acest lucru „la negru” nu este necesar (nu va recomand acest lucru).
    In lipsa unui certificat energetic, contractul de vanzare-cumparare sau inchiriere este supus nulitatii relative si poate fi atacat in instanta.
    Pentru cativa (un certificat energetic pentru o garsoniera este circa 130 lei, iar pentru un apartament cu 2 camere pe la 150 lei) lei nu cred ca vreti acest lucru.
    Nu sunt auditor energetic (chiar daca sunt inginer constructor si puteam sa o fac), dar am facut pana in prezent mai multe site-uri in acest domeniu de activitate.
    In linkul atasat numelui meu veti gasi un catalog online cu cateva zeci de firme din aceasta nisa, organizate pe judete (inscrierea este gratuita).
    Nu vreau sa-i fac reclama, ca nu l-am facut neaparat pentru monetizare si m-am plictisit sa mai fac site-uri in acest domeniu. 🙂

    Răspunde
    • Pai eu cunosc o persoana care se licențiaza acum în domeniu și îmi spunea la o tranzacție cash nu e obligatoriu. Dacă vin cu banii în sacoșă sa cumpăr, nu mai interesează pe nimeni. Dacă implic o banca sau implic statul, un evaluator… da este obligatoriu.

      Răspunde
        • M-am bazat exclusiv pe ce mi-a spus respectiva, oricum nu sunt interesat pentru că depind de bănci deci 100% se face certificarea energetică:)

          Articolul e scris pentru super blog , nu am analizat site-ul din punct de vedere tehnic, estetic este ok.

          Răspunde
          • Stiu asta. Eu inca nu am un blog, desi am multe site-uri proprii.
            Acum vreau sa-mi fac si eu timp pentru un blog, poate ma inscriu si eu la super blog.
            Site-ul din semnatura mea contine cateva zeci de firme din domeniu. In cazul in care este nevoie, recomand consultarea lui.
            Oricum, majoritatea site-urilor mai cunoscute (cel putin in Bucuresti) ofera cam aceleasi preturi si toate promit eliberarea certificatului energetic in maxim 24 ore.

            Răspunde
  2. Acest document oferă informații vitale despre performanța energetică a unei clădiri și încurajează proprietarii să ia măsuri pentru a reduce consumul de energie și emisiile de carbon. Cu toate că poate părea o formalitate, certificatul energetic contribuie la conștientizarea și responsabilizarea în ceea ce privește eficiența energetică, promovând astfel un viitor mai sustenabil pentru toți.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.