De la 1 octombrie 2015 s-a modificat legea „Prima Casă” , oficial nu i-a modificat și denumirea, doar a introdus posibilitatea de a cumpăra o altă casă dacă ai deja un credit Prima Casă.
Ordinul nr.1119/2015, emis de Ministerul Finanţelor Publice, publicat în Monitorul Oficial pe 28 septembrie.
Eu personal fix această lege o așteptam, am mai scris pe blog că mi-am luat deja o casă în Galați doar că mi-am schimbat orașul și job-ul și nu am apucat să stau în el. Practic plătesc rată de 1 an de zile, plătesc și chirie în Iași.
Acum că m-am mutat în Iași, aș vrea să mă stabilesc aici și cum deja m-am încurcat cu Prima Casă, nu aveam altă soluție de cât o lege în acest sens.
Ce spune pe larg noua lege :
Cei care au deja o locuinţa achiziţionată prin program o pot înlocui cu una cu suprafaţă utilă mai mare sau cu o valoare mai mare, cu condiţia să vândă locuinţa iniţială şi creditul acordat în cadrul programului să fie lichidat, ambele operaţiuni efectuate cel mai târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuinţe, se arată într-un comunicat al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM)
Eu m-as încadra, chiar dacă nu aș alege o casă mai mare, cu siguranță în Iași sunt mai scumpe. De data asta chiar aș căuta să îmi iau casă și nu apartament.
Ce nu înțeleg din toată chestia asta, nici din lege, este plata unui comision anticipat. Adică eu am luat x sumă pentru Prima Casă, să presupunem că o vând cu același preț cu care am luat-o. Băncii îi rambursez cât? Cât mi-a dat, cât a rămas, cât a rămas + comision de rambursare anticipată? Pentru că dacă e cu comision, treaba se schimbă, comisioanele de genul pot ajunge la sume colosale încât eu să mai fiu nevoit să aduc bani de acasă după ce am plătit deja 1 an de rate și avans.