Importanța bugetului în investiții și economii

Când vrei să economisești, prima dată trebuie să știi pe unde „fug banii”, crede-mă că nu îți dai seama, din acest motiv importanța bugetului și vizualizarea lui este foarte vitală!

Poate ai așa niște idei, că pe țigări, pe bere, pe pantofii ăia roz….dar alea sunt risipele știute, banii cei mai mulți se duc pe risipele neștiute.

Din acest motiv trebuie să pui bugetul pe hârtie. Să împarți banii pentru tine, pentru facturi, pentru rate, mâncare, dorințe și altele.

Așa vei fi conștient de fiecare leu care se evaporă și vei putea face ajustări.

Un lucru să reții bine! PRIMA DATA TE PLĂTEȘTI PE TINE!

Ai încasat salariul? cine l-a produs? Cine e unealta? TU! Deci, primii bani se duc în investiții. Investiția poate fi prin instrumente financiare sau educație, perfecționare etc, nu telefon nou și alte bălării.

Hai să îți arăt cum să pui cheltuielile, atenție, să faci asta pe lună, pe zi și pe an. Doar așa o să vezi real câți bani se duc.

De exemplu, ai abonamentul Netflix la care nu te-ai mai uitat de 6 luni? Mare brânză 50 lei, pe an e 600!

Dai zilnic 20 lei pe ceva inutil? Dar pe lună? Dar pe an? Parcă altă valoare are suma!

Venituri

Pune pe foaie veniturile active și veniturile pasive! Activele sunt salarii, bonusuri și comisioane. Pasive pot fi chirii, freelancing sau alte activități extra, alocația copilului este un venit pasiv. Pune veniturile din întreaga familie.

Chiar în cartea Dragă unde-s banii (de acolo vă sumarizez + ce aplic eu) ți se spune că dacă ești singur ar trebui să ai 3 picioare de venituri (surse), dacă sunteți 2, măcar 4 picioare.

Dacă nu ai minim 3, nu te panica, e bine că ești aici și citești, e clar ce vrei, vei descoperi și următoarele surse de venit, voi mai scrie.

Cheltuieli

Le împărțim în investiții și economii; cumpărături vitale; cheltuieli cu locuința; datorii mici; diverse și dorințe; transport; și bani risipiți!

În poza de mai jos aveți o exemplificare cam ce tipuri de cheltuieli intră la fiecare categorie.

De reținut!! Categoria Investiții și economii trebuie să fie prima în care vreți să duceți bani imediat cum intră salariile. Cum am zis mai sus! Te plătești întâi pe tine!

După ce ai făcut toate astea, stai și privește-l atent! Vezi unde găsești optimizări.

Acum, în fiecare lună ar trebui să folosești astfel de model, așa nu o să mai fii surprins că ai o nuntă, că trebuiesc flori, că trebuia ceva schimbat la mașină.

Tot prin modalitatea asta vei ști clar unde se duc banii, câți sunt necesari. Practic, nu vei mai termina banii pe data de 20! Pentru că vei ști din prima alocările și ce trebuie să faci cu banii.

Tot privind acest tabel când împarți banii, vei depista singur gărurile unde se topesc banii tăi!

Încerc să fac articole scurte pentru a prinde esențialul pas cu pas!

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

3 comentarii la „Importanța bugetului în investiții și economii”

  1. Da, și ceva ce eu am omis întotdeauna 😅😅😂, tre sa rezolv aia aia și aia, că ținea de bani sau nu, mai puțin ce îmi trebuie mie 😅. Am fost odată întrebată, ok, vrei pentru x, pentru y, pentru z (de multe ori soluții pentru ei indiferent în ce constau) dar pentru tine ce vrei?

    Răspunsul meu?
    _Aaaaaaaa.

    _Offff și atât 😅😅😅.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.