Conştientizează risipa achizițiilor

Sunt ferm convins că şi tu ai cumpărat lucruri de care nu ai avut nevoie, din impuls, idei de moment, nu contează, conştientizează risipa achizițiilor.

Cel mai simplu să conştientizezi risipa e ăsta, vrei un produs nou? În primul rând gândeşte-te dacă chiar ai nevoie de el.

Fă o proiecție în viitor şi imaginează-ți cum l-ai folosi, cât de des, cât de util şi dacă poți amâna decizia.

90% din cumpărături sunt dorințe nu un necesar real.

Sunt mai multe mecanisme prin care te poți feri de cumpărăturile din implus.

Când îți arde portofelul şi eşti entuziasmat de un lucru, dă un telefon unui apropiat şi cere-i părerea. Persoana respectivă nu simte emoția ta, nu este acolo cu tine şi poate vedea lucrurile mult mai obiectiv.

O altă metoda pe care eu o folosesc este amânarea deciziei. În general, dacă nu am cumpărat în primele ore, nu am mai cumpărat nici mai târziu!

Nu odată m-am gântid la un televizor nou, la tot felul de gadget-uri,…dacă nu le-am mai cumpărat înseamnă că nu îmi trebuiau!

Vă mai propun un exercițiu, înainte să cumperi ceva ce nu este urgent, fă un inventar şi vezi câte obiecte nefolosite ai.

Le pui frumos la vânzare şi când strângi suma necesară pentru noul produs, abia atunci îl cumperi, din banii strânsi prin vânzarea celorlalte obiecte.

Azi m-am uitat puțin prin mansardă : grill tefal folosit odată, 2 smart watches, tastatura wifi, suport TV, scule de pescuit deşi nu am mai fost de 4 ani la o baltă, aşa la o primă vedere. Nici nu mai ştiu când le-am luat dar e clar că se adună ceva bani.

De luat în seamă chiar şi produsele sh acolo unde se poate. În caz că nu va fi un articol super util, măcar ați cheltuit mai puțin.

Mă uit după un microfon profesional de studio, azi la o tură prin târgul de vechituri am găsit unul cu 20 lei. Ar fi costat 500, eu nu am brațul de birou şi cablul de conectare, în rest este impecabil. Pe cablu nu voi cheltui mai mult de 10 lei isr brațul îl voi căuta cum am eu nevoie, maxim 50 lei.

Necesitatea? Un proiect la care vreau să lucrez, dacă nu se va lega….nici prea mulți bani nu am cheltuit. Mai mult, achiziția este menită să aducă un venit pasiv, fie prin utilizarea sa, fie prin revânzare.

8 comentarii la „Conştientizează risipa achizițiilor”

 1. Spune-le celor care dau 90% din salariu pe nevoile curente (mâncare, chirie, utilități) că 90% din cumpărături sunt dorințe nu un necesar real.

  Fii mai atent în exprimare dacă vrei să fii crezut…

  Răspunde
  • Acelor oameni le spun sa citeasca celalalt articol, cel cu bugetul. Ti-l recomand si tie, ai sa vezi ca nu exista 90% cheltuieli curente…bine, daca citesti si alte articole scrie de mine (cat dai pe o casa, cat dai pe masina etc), chiar ai sa intelegi ca nu exista 90% cheltuieli curente. Sau pot exista, daca habar nu ai sa cumperi ceva, te supraindatorezi aiurea si nu stii unde iti fug banii.

   Răspunde
   • Sunt oameni care muncesc pe salariul minim pe economie… tu realizezi aceasta?

    Sunt oameni care au mai mult de 1-2 copii… 3 – 4 sau câți le-a dat Dumnezeu…

    Știu că pentru cei care n-au grija zilei de mâine de mai ușor să dai sfaturi cu burta plină… și nu e vorba că nu vor ci pur și simplu nu pot… nu au cum…

    Răspunde
    • Dumitru, realizez că sunt oameni care lucrează pe minim pe economie, tocmai ei trebuie să fie mult mai atenți ca mine.
     În același timp, ei nu trebuie să se îndatoreze mai mult decât pot duce, nu trebuie să aibă cheltuieli din impuls, trebuie să lucreze cu buget tocmai pentru a gestiona mai bine acele venituri și a prioritiza lucrurile esențiale!!!

     Și mai mult, eu scriu foarte mult despre Educație Financiară, unde fix acei oameni trebuie să fie cei mai atenți!

     Cum aș putea eu să scriu pentru fiecare în parte ? Stai că azi fac un articole pentru 2000 lei salariu, mâine pentru 20.000 lei? Am scris și asta, am scris și cum ar putea respectivii să economisească, nu contează că e 50 de lei, raportat la veniturile lor, procentual tot atât este!

     Și cam ce am scris rău? Sunt oameni cu 90% cheltuieli curente, ok! Asta înseamnă că pe ei nu îi vizează cumpătarea cheltuielilor? Optimizarea costurilor? Ai să fii surprins să afli că în general fix acești oameni sunt cei mai neatenți în achiziții!

     Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.