Caută să îți investești banii cât ești tânăr!!! Sfatul unei colege de muncă care îmi povestea câteva previziuni bancare, cum că pe viitor noi ăștia tinerii nu o să apucăm să mâncăm o pensie cum o fac părinții noștri.
Fix acum un am mi-am luat inima în dinți și mi-am zis „Ce căcat tot mai aștept să treacă anii, e timpul să îmi iau casă” . Așa că mers la bancă, chinuri cu creditul (am mai scris pe blog), după ce am trecut prin foc și apă, m-am văzut proprietar.
Dar soarta a făcut să nu locuiesc nici măcar o seara în apartament, a venit o propunere de job la Iași așa că am plecat.
Cei mai mulți îmi zic „Bă ești nebun, ai casă în Galați și dai chirie la Iași?” , e drept chiria la Iași e mai mare decât rata la casa, deja am plătit chirie 8000 ron, e o sumă nu?
Dar eu am început să nu gândesc așa, mereu am avut câștiguri ok indiferent ce am făcut sau lucrat, cumva mereu am reușit să mă descurc și mereu eram falit, niciodată nimic pus la șosetă.
Așa că am început să vad casa de la Galați ca pe un fond de investiții.
Am fond de economii deschis, am pus odată 100 ron.
Mă chinui de 7 luni să merg la bancă să îmi fac pensie privată, ceva cu circa 200 ron pe lună, încă nu am ajuns.
Zic în fiecare lună „Luna asta cumpăr 200€ și pun la saltea” am fix 0 euro și salteaua are molii.
Așa că de bine de rău anii trec, al naibii de repede, la casă sunt obligat să dau lunar 800 Ron cu tot cu asigurări. La urmă voi avea acolo ceva, niște bani.
Dacă îmi spunea cineva „Pune mă 800 ron la saltea lunar” probabil îl scuipam sau mă scuzam „De unde co’ 800 ron de pus la saltea?”
Au trecut 9 luni de rate, dacă le socotesc + avans , am „strâns” deja 16200 ron. Da ok sunt bani plătiți cu dobândă și practic în contul apartamentului s-au dus mai puțini bani.
Din propria experiență, banii s-au dus mereu fără să știi pe ce, așa că mai bine le găsești un scop care să persiste în timp.
Cert este că eu dacă ziceam că strâng banii ăia în 9 luni, nu reușeam și totuși am de făcut plăți lunare mai multe acum, s-a adăugat și chiria la Iași (nu am închiriat apartamentul din Galați).
Concluzia este că putem strânge bani. Când am strâns bani de avans am fost și la mare și la munte, ce am făcut în plus față de ce fac acum?
Nimic.
Tot cumpărături fără liste, în oraș tot am ieșit. Doar mi-am fixat puțin mai bine lista de priorități și în fiecare lună mi-am retras banii din cont schimbându-i în euro.
Aici cred eu că s-a produs miracolul. Când îți lași doar 500 ron în cont pentru „necesar” iar pe restul îi schimbi și îi arunci într-un sertar îndepărtat, practic acei bani devin niște bani inaccesibili.
E altfel când știi că ai 2000-3000 ron pe card și cardul e în portofel și alta e treaba când ai 500 ron și ți-ai propus ca până la primii bani să te țină.
În plus dacă banii schimbați sunt acasă, dispare tentația de a cumpăra lucruri pe moment. În drumul până acasă deja ai timp să te gândești dacă ce urmează să cumperi e util.
Dacă merită să mai schimbi banii puși la saltea (de cele mai multe ori vă veți urâ când ajungeți să schimbați banii, așa că veți evita să vă simțiți mizerabil).
Până acasă mai suni 3-4 prieteni, ei îți vor spune păreri despre produs, de cele mai multe ori veți renunța să îl mai cumpărați.
Dacă aveai banii pe card și cardul era la tine, îți spuneai simplu „Da la cât muncesc și cât câștig, eu nu îmi permit?” .
Problema nu constă în ați permite un lucru, probabil ți-l permiți, dar chiar îți trebuia?
Tu strângi bani? Dacă da, cu ce scop?
Cât ai reușit să strângi cel mai mult și în cât timp?
Te-ai gândit vreodată să strângi banii? De când? Cât?
1. Portofel din ăla ca in featured image am eu. E fain 🙂
2. Eu prefer in continuare sa țin banii pe card. Dacă vreau sa strâng bag in contul de economii. E drept, tentația e mai mare, dar am mereu un sentiment de siguranța in buzunar 🙂
3. Faceți-va amândoi asigurare sau pensie privată sau ceva de genul. Va fi o forma de investiție la fel ca la apartament. Dacă vrei, sor-mea se ocupa cu așa ceva. Poate veni special la Iasi pentru a discuta cu tine si soția 🙂
Mulțumesc de pont Gabi, da vreau pensie privata dar încă nu m-am gândit sa fac pasul decisiv.
Bani pe card, tocmai acest sentiment de siguranță mă face mereu sa îmi fac bugetul praf, faptul ca știu mereu ca orice ar fi, are balta peste.
Am venituri ok de ani de zile, niciodata nu am reușit sa strâng , doar atunci când am spart cardul și am ținut banii fizic în casa.
Uite nu mai departe de luni, aveam puțin peste 3000 ron pe card, nu știu cum naiba și ce combinații am făcut dar mai am puțin peste 2000 ron. Am scos 1000 intr-o zi sa fac diverse lucruri, lucrurile nu s-au mai întâmplat, banii s-au dus, card suferă pierderi:))
Ps: poza o am de mult pe blog, e de la un articol în care scriam ca as vrea sa îmi iau un at fel de portofel.
După ce am testat ceva asemănător, am ajuns la concluzia ca îmi este incomod și scump.
Eu(noi, de fapt) ne chinuim sa ne luam casa. Cu banii jos. In 2 ani de zile am reusit sa castigam incat sa ne permitem jumatate din ce am dori. Perspectiva este buna, avem de munca in ceeea ce facem si cred ca vom reusi. Adica trebuie sa reusim. 🙂
Banii incerc sa nu ii arunc pe prostii, sa imi iau strict ce am nevoie, sa ies intr-o carciuma cand doresc sau sa ma duc la un munte/ mare cand este cazul.
Marius, maxim respect. Eu recunosc ca nu am fost in stare sa fa ca tine.Dacă aș fi adunat bani în doi ani, probabil aș fi strâns și eu deja 50% din casa.
Culmea nu prea arunc banii și nu îmi prea plac terasele, dar sa mor de știu pe ce se duc banii.
bine acum știu ca 3000 ron se duc pe rate, facturi și chirie dar tot câștigăm încă 4000 în medie.
In lunile bune si noi ne ducem prin zona aceea. E bine ca e un salariu fix si fluctueaza in functie de proiecte. Acoperis avem, momentan, dar parca vrei sa faci si tu ceva.
Se duc banii, repede, repede, pe facturi, pe papica, pe lucruri mai mult sau mai putin necesare …. Lista in buzunar la cumparaturi, insa cine sa o respecte chiar mereu, mereu ?
Alegerea „banii toti pe card si cu cardul, hop, la cumparaturi” este total anapoda.
Economisesc ? Da !
De ce ? Deoarece generatia mea nu cred ca are sa pupe pensioara !
Fondurile de investitii sunt o solutie …. daca ai parte de o consiliere „jos palaria”, dezinteresata, competenta, de la un super specialist, informat, scolit ….. da …. si ce altceva mai vreau eu ????
Se găsesc și consilieri ok, depinde unde întrebi Claudia.
Corect, corect !
Preturile la „real estate” nu e garantat ca vor creste la infinit… Ce vei face in caz ca Doamne,Feri :-/?
Doamne feri job sau merles?
Job – Plm sa o ia banca , dacă stăteam cu chirie tot aia era.
Merles – ce ai mai putea sa faci?
Nu si nu. A treia posibilitate, in momentul valorificarii, pretul pietei sa fie sub cel de achizitie… ?
Păi în momentul în care am cumpărat eu, am prins prețul real al pieței, acum văd că se duce iar în sus.