Termostat Salus

Orice centrală termică ar trebuie să aibă un termostat, aceste articol este despre termostat Salus și nu am ales întâmplător marca.

Salus se remarcă pe piață cu câteva termostate ambientale foarte bune dpdv calitate/preț și compatibilitate centrale.

Au reușit să ofere produse pentru orice gamă, au în portafoliu termostatel simple, cu programare și reciver sau chiar termostate smart cu comandă prin telefon.

Astăzi vorbim de  termostat Salus 091FLRF fara fir, însă după cum spuneam, Salus deține o gamă largă de termostate ambientale pentru orice pretenție sau buzunar.

Specificatii:

  • Intervalul de programare a temperaturii: 5 – 30°C
  • Intervalul temperaturii de lucru: 0 – 40°C
  • Pasul se masurare al temperaturii: 0,2° C
  • Numarul de programe: 9
  • Nivele de temperatura: 2 + antiinghet
  • Histereza (diferenta la pornire): 0,5° C/1° C
  • Alimentare termostat: 2 baterii tip AA
  • Alimentare receptor: 230 VAC 50 Hz 5 (3) A
  • Frecventa de comunicare: 868MHz

Vezi pre cele mai noi Termostate cu WIFI

Deși nu sunt sigur, Salus cred că și-a ales bine numele de brand, Salus era divinitatea sănătății, a salvării și a binelui public, în mitologia romană. Era personificarea stării de bine (sănătate și prosperitate) atât ca individ, cât și ca Res Publica. A fost comparabilă cu zeița greacă Higeea, cu toate că au avut funcții diferite.

Îmi place foarte mult aplicabilitatea la Salus și manualele de utilizare, acestea vin și cu versiune în limba română, instalarea este foarte simplă, cu puține cunoștințe despre centrala ta termică, îți poți instala singur termostatul ambiental Salus, deși recomand întotdeauna o persoană autorizată.

Cu termostatele Salus nu ai de ce să îți faci griji de compatibilitatea la centrala termică, firma a conceput reciverul în așa fel încât să poată fi instalat pe orice placă de bază, poate fi instalat cu alimentare din centrala termică sau direct la priză, în manualul de utilizare se exemplifică 4 scheme de montaj, conform nevoilor tale sau a compatibilității centralei termice.

Termostatele Salus sunt recunoscute ca brand de primă mână, cam toate firmele care montează centrale termice le recomandă, unele vin by default cu echipate.

Datorită acurateței, economia de energie se ridică până la 30%, pentru că la un termostat acuratețea contează. Acesta trebuie să citească temperatura ambientală în timp util și să pornească centrala atunci când este necesar, astfel nu doar consumul redus de energie își intră în rol ci și confortul nostru termic.

Teste termostat Salus: Am făcut pentru termostatul Salus două teste, modelul era ceva mai vechi și a fost testat în iarna trecută, în acele perioade în care temperaturile deveneau destul de extreme.

    1. Am testat termostatul Salus vs termostatul (nou nouț) a părinților, înlocuirea a fost simplă, perioada a fost de 3 zile pe fiecare. Părinții au un termostat fără comenzi de programare, puteam programa doar temperatura ambientală din + și -, atât. Practic în fiecare dimineață se trezeau și scădeau sau ridicau temperatura în funcție de nevoi, ceea ce nu e tocmai recomandat o astfel de intervenție asupra algoritmului centralei. Apoi am montantat Salus cu comenzi de programare. Am setat pe timp de noapte (19:00 – 09:00) o temperatură de 23° iar pe timp de zi 18°. Diferențele s-au văzut în primul rând în centrală, parcă rula mai fin, apoi confortul s-a simțit instant. Nu pot vorbi despre economie aici, 3 zile nu sunt relevante pentru factură, dar sunt sigur că ar fi schimbări și acolo.
    2. Tot auzeam o amică vorbind despre niște facturi astronomice, plătea pe iarnă 400-500 lei gaz la un apartament de 3 camere, aproximativ 70 m2, eu cu casă de 130m nu sar de 200 lei în lunile grele. Apoi am deslușit misterul, amica nu avea termostat deloc. Practic centrala începea să ardă gazul de fiecare dată când se răcea termostatul din calorifere, cum caloriferele sunt din tablă, se răcesc foarte rapid și pornesc centrala, chiar dacă temperatura ambientală era cea dorită. Țin minte că am intrat repede pe telefon și i-am dat comandă de un termostat, alesesem tot Salus pentru că îmi era familiar, a mai plătit 50 de lei pe montaj și aia a fost tot. Acum are și ea facturile ca orice om normal, între 100-200 lei (ține centrala pe 25°). Este foarte adevărat că puteam alege orice termostat în cazul ei, poate nu e meritul termostatului Salus ci efectiv echiparea cu un termostat, dar ținând cont ca și acestea oferă o economie în plus, practic cu banii precedenți pe o iarnă, acum mai plătește factura pe încă una.

Dacă ai întrebări sau ai nevoie de ajutor, lasă un comentariu și te voi ajut.

Dacă ai opinii despre termostatele Salus, de asemenea te invit să lași un comentariu.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

19 comentarii la „Termostat Salus”

  1. Cel mai prost cronotermostat pe care l-am avut.Adaptarea la temperatura ambianta se realizeaza in ore nu secunde după cum reiese din instructiuni! Cat il tii in mana pt.a modifica o setare sau alte reglaje temperatura afisata creste cu cca.2 grade si te apuca toti dracii ca nu mai poti seta nimic.
    Am avut un BAXI de cca.7 ani pe care regret acum ca l-am aruncat.
    Receptorul nici macar nu are comanda MANUAL pt.pornirea centralei(la pretul asta chiar aveam pretentii).
    Per total foarte slab, nu face nici 50% din cat se cere pe el, platim marca si atat.

    Răspunde
    • Salut, sunt oarecum surprins de ceea ce spui, tocmai au mai montat doi prieteni, culmea recomandat de mine și sunt ok. În plus, unul din ei a mers întâi cu el la firma care monta centrala, aceștia i-au spus și ei că e o alegere bună.
      Creșterea gradelor atunci când îl ții în mână, eu am pățit asta cam pe toate, în special cele care au senzorul în spate, fix de unde îl ții când îl butonezi. Da, când faci asta, îi crești rapid gradele și apoi are nevoie de ceva timp să se stabilizeze, sau îl scoți pe geam și îl ții pâna revine la temperatura știută de tine.
      Receptorul nu are comenzi, culmea am vazut modelul asta de receptor pe tot mai multe mărci. În ciuda „funcțiilor”, înțeleg că are rază ok și nu interferează cu alte receptoare din zonă.

      Răspunde
    • Salut. Am ambiental fără programator doar+ si-. Am 5 calorifere în linie un singur traseu. La calorifere am pus robineți termostat ici la fiecare. Ultimul e la baie dar se încălzește mai greu. Este în regula sau trebuie să-l schimb la baie. Sa pun un robinet normal?

      Răspunde
  2. Bună ziua am un ambient Salus model 091 FLRF cumpărat de la Romstal sunt f.mulțumit de el își face treaba.
    Am și eu o singura ? Care ar fi programul cel mai bun ptr economie la gaze …..Voi ce program folosiți și la ce temperatura?Mulțumesc aștept raspunsuri

    Răspunde
    • Salut, programul cel mai econom este dificil de identificat, fiecare se raporteaza la necesitatile lui.
      Pentru un apartament izolat si cu vecini pe toate laturile, as recomanda ceva custom, setare confort ziua la 22° intre 8-20:00 si econom la 21° in restul de interval. Dar totul tine de necesitate, eu cu copil de 4 luni, casa plan parter 83 mp si mansarda de 54 mp neizolata inca, il tin mereu pe confort la 22.8 grade si tot nu face fata centrala sa aduca la maxim temperatura. Si da, programul full confort nu este economic.

      Daca toata lumea din casa pleaca sa zicem la ora 8 la munca si reveniti acasa la 18:00 , atunci pune de la 8 la 17:00 un 18-19 grade pe econom si sa treaca pe confort la 22 grade incepand cu ora 18:00, astfel pana ajungi acasa centrala deja ajunge pe la 20 grade si faci economie.

      Răspunde
  3. Salut,

    Tocmai ce mi-am pus si eu un HTRP 230 dar nu-mi dau seama daca porneste/opreste centrala. Ce test imi recomandati sa fac ?

    Multumesc

    Răspunde
    • vezi sa fie simbolul aferent., luna sau soara. Degeaba pui luna pe 22 daca ai gradele pe 25.
      Sa vezi ce temperatura ai setată, dai pe butonul temp. Cea care palpaie este temperatura setată.

      Răspunde
  4. Salut am luat un salus rt 310 i, la m conectat la centrala Motan si taie alimentarea cu gaz, mai exact nu reusesc sa sincronizez receptorul cu termostatul

    Răspunde
    • firele sunt conectate conform schemei? eu am luat receptorul pachet cu termostatul. Din ce spui tu, asta deduc. da un reset la termostat, are butonul ala mic, îl apeși cu o scobitoare.

      Răspunde
  5. Salut. Am montat si eu un Salus T105RF la o centrala Ferroli. Totul a mers foarte bine, pana de curand, cand centrala a inceput sa plece greu si sa mearga foarte putin astfel ca nu reusea nicicum sa ajunga la temperatura setata de termostat. Am reusit cumva sa rezov aceasta problema dar a aparut alta; centrala nu mai ascula de setarile termostatului; porneste cand are chef, se opreste la fel. Totusi, in timp ce centrala merge, pot sa o opresc din termostat, dar la scurt timp centrala porneste iar. Nu mai inteleg nimic… Va rog sa ma ajutati. Multumesc.

    Răspunde
    • Buna, ai avut caderi de tensiune recente?
      Am observat ca acum se duce comunicatia cu centrala la fiecare cadere de tensiune.
      Sa stii ca si fara caderi, mutarea termostatului poate intrerupe comunicatiile.
      Reseteaza termostatul din butonul ala mic (cu o scobitoare) si refa setarile.

      Răspunde
  6. buna ziua , am montat un termostat ci fir si as vrea sa pun unu cu wifi , ce trebuie sa fac ? pot lua cablul care este instalat termostatul cu fir si sa il leg la receptorul termostatului wifi >?

    Răspunde
    • din ce stiu eu, fiecare termostat are o schemă a lui. plus ca cel wi-fi are nevoie de un reciver compatibil. functie de reciver aveti si schema de conectare pe papucii centralei. chemați un specialist, nu costa mai mult de 50 lei

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.