Home » Personal » Din Iaşi » Satele din Iași se bat cu seceta!

Cred că nu am auzit niciodată de secetă în România. Ok am văzut perioade când nu ploua iar culturile se uscau.

Dar acum vorbesc de o secetă chiar și în direcția apei potabile, fântânile oamenilor nu mai au apă ci doar mâl.

Mai multe localități din județul Iași au rămas fără apă, mai exact 42 de localități.

Autotitățile spun că vor asigura apa potabilă cu cisterne prin ajutorul armatei însă prin satele astea oamenii mai au și animale prin curte, cu alea ce facem?

Partea cu seceta este o chestie naturală, la prima vedere nu poate fi controlată. Dar dacă ne gândim mai bine, trăim într-o țară în care alții ne-au dat bani să modernizăm satele iar aleșii i-au palmat.

Dacă aceste sate ar fi beneficiat de o rețea de apă, am fi putut exclude măcar problema apei potabile și apa animalelor. Ar fi rămas doar problema culturilor dar și așa omul nu ar muri de foame, și-ar uda măcar roșiile din curte dacă porumbul din câmp nu poate.

Dacă ieri la Galați a fost furtună, în Iași ploaia ocolește județul de multă vreme. Ieri a fost un nor timid care a reușit doar să îmi stropească puțin geamurile.

Ar exista soluții de remediere a situație? Ținând cont că avem o climă în continuă schimbare? DA!

În județ sunt foarte multe lacuri de acumulare, foarte multe. Se pot trage conducte încât în astfel de situații acele lacuri să poată furniza apă populației. Dacă apa potabilă ar fi mai greu de obținut într-un interval scurt (mă gândesc la uzine de filtrare, etc) apa pentru animale și grădina de legume din spatele casei ar putea fi direcționată rapid prin proiecte europene. Dar dacă problema este mai veche și nu s-a făcut nimic până acum, nu cred că se va face nici acum.

În loc să chemi armata cu camioanele de apă an de an, mai bine chemi niște oameni+sătenii și îi pui să tragă conductele, să sape șanțurile, etc. Armata nu are ce căuta în context, eventual se pot trimite ajutoare pentru apa potabilă, dar nu cu armata.

La cum implicăm noi armata în ajutoare umanitare, inundații, dat zăpada din fața casei și secetă. În caz de război, armata română ar putea avea rolul de Crucea Roșie, că e mai experimentată

, ,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

commentscomments

  1. Victor spune:

    Mai e o varianta 🙂 Rachete pentru nori de ploaie. Se practica pe la Galati 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name *
Email *
Website

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.