Nu există bogat sau sărac, doar administrare corectă

Am tot scris aici pe blog despre venituri, am pus întrebări cititorilor despre cât și-ar dori să câștige lunar, cât i-ar mulțumi, ce ar trebui să facă să obțină mai mulți bani și cum să se orienteze în piața din 2015.

Anii în care am reușit să obțin diverse venituri de la serviciu, activități extra offline sau online, m-au învățat multe chestii. M-am analizat atât pe mine, cât și pe cei din jurul meu.

În primul rând mi-au arătat că pot face mai mult, cum să îmi optimizez timpul și de unde se mai pot scoate bani. Am avut și încă am multe eșecuri în multe domenii , dar învăț.

De exemplu până acum câteva luni nu știam să fac afiliere, făceam așa să fie acolo. Nu zic că acum sunt expert, zic doar că am învățat puțin de la alții și am pus în aplicare. rezultatele au fost rapide.

Nu, nu au început să curgă saci de bani ci doar am început să înregistrez niște trafic targetat și niște conversii mai dese.

Deci totul ține de felul în care îți administrezi lucrurile, cu banii este la fel.

Am învățat din propria experiență dar și din experiență altora că nu contează cât ai, ci cum îi direcționezi.

Omul cu venituri mici are cheltuieli și nevoi mai mici, omul cu venituri mari învață să aibă nevoi mai mari și cheltuieli mai mari, aceste criterii pun pe picior de egalitate ambele categorii, deoarece fără un management bun al veniturilor, ambii pot ajunge în același punct , pe zero.

Am să dau două exemple, unul a unor persoane pe care le cunosc și apoi pe mine.

Respectivele persoane au venituri împreună de 1800 ron, din banii ăia plătesc chirie, întreținere și cresc un copil. Culmea le ajung banii. Nu le ajung să facă vacanțe sau escapade de weekend, însă le ajung să trăiască conform nevoilor. Din puținul ăla au învățat să se descurce, ce priorități au, ce nevoie adevărate au.

Eu împreună cu partenera de viață avem niște venituri bune, nu mari ci bune. Cam de 3.5 ori mai mult de cât cei de mai sus. In luni bune, chiar mai mult.

Dar odată cu veniturile s-a întins și plapuma, e stupid să crezi că pot avea aceleași nevoi minime ca cei de mai sus. Muncești pentru bani, apoi cu banii ăia încerci să îți faci viața mai frumoasă pentru a merita efortul depus.

Deci necesitățile cresc odată cu veniturile.

Dacă până acum am reușit mereu să am niște bani în plus pentru orice, o singură mișcare proastă m-a dus într-o situația din care mă chinui să ies de aproape 2 luni.

Până acum suportam chirie la Iași, rată la casă în Galați, altă rată la bancă, carduri de consum, etc și rămâneau mereu bani.

Acum, de o lună rata la casă se plătește singură, deci aș avea bani mai mulți, doar că spuneam , o singură mișcare proastă m-a dus pe minus.

Cum s-a întâmplat? Am avut o creștere artificială de venituri acum două luni de zile, au venit niște bani din mai multe direcții. Veneam după un concediu și trebuia în mod normal să mă pun la masă și să îmi analizez fondurile vs cheltuieli. Doar că acea creștere artificială m-a dat peste cap, am avut mai mult de cât eram obișnuit să administrez și m-am băgat în niște cheltuieli pe care în mod normal le tăiasem de pe listă.

Acea creștere artificială (am primit bani din niște servicii) mi-a pus în cont o sumă mărită, mintea mea a fost setată pe „Ăhă sunt bani” și a uitat complet de datorii.

Așa că eu eram setat că am și am cheltuit până când am ajuns sub minimul necesar, uitând complet că mai am și alte datorii.

Cum la mine datoriile sunt datorii, am purces la soluționarea lor și după cum se deduce, m-am dus cu fondurile sub ce aveam, mai precis am ajuns să mă împrumut pentru a avea bani în buzunar.

Și gaura a crescut, astfel că lucrurile întârzie să revină la normal, pentru că acum tot acel plus pe care îl aveam pentru orice, se duce spre gaura produsă.

În momentul în care scriu , încă nu am ajuns la zero, mai am puțin.

Deci, ce avem de învățat din greșeala mea? Că administrarea corectă a veniturilor nu trebuie să fie neglijată niciodată, indiferent că ai să câștigi la loto.

O sumă de bani apărută în plus te poate da peste cap, nu te va face mai bogat ci din contră, dacă nu ești atent te va băga în datorii.

Dacă îți administrezi mereu veniturile vei avea constanță, vei ști mereu ce este de cheltuit, ce este de distracție sau haine noi și nu riști să ajungi să te împrumuți. Dacă știi să îi administrezi corect , cu siguranță vei putea să pui și bani la saltea.

Un om cu mai mulți bani are o mașină mai scumpă, o rată mai mare, o casă mai mare, nevoi mai mari deci automat și cheltuieli mai mari.

Principiul de Bankroll se aplică în orice domeniu care împlică banii, cum e în poker o regulă sfântă „nu juca niciodată la o masă care cere mai mult de 10% din bankroll-ul tău”.

Deci dacă prin noroc mâine pică pe tine o sumă echivalentă cu 5 salarii lunare, asigură-te că întâi ți-ai achitat toate datoriile și apoi spargi restul.

Dacă îți plătești luna asta datoriile în avans pentru că ai avut o infuzie de capital, ai mari șanse ca luna viitoare să fii acoperit, să poți pune ceva la saltea și poți începe cu puținul tău să mergi pe o linie ascendentă.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

2 comentarii la „Nu există bogat sau sărac, doar administrare corectă”

 1. Am la munca un coleg care… pe 5 ia salariul, pe 7 se imprumuta deja ca sa traiasca pana la urmatorul salariu. Si nu are un salariu mic, dar prefera ratele in loc sa stranga un ban.

  Răspunde
  • Hmmm , nimeni nu preferă ratele. Depinde de achiziții, dacă omul își cumpără perdele și mop în rate….nasol.

   Dar și ratele nu le faci dacă îți depășesc veniturile, eu de exemplu mă bazez mereu pe bancă. Dacă îmi spun ăia că am grad de îndatorare mai mult de 55% , pa nu mă mai bag.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.