Home » Tech News » Nikolai Beckers CEO Telekom România, să fie oare prima victimă RCS?

logo-t


Grupul german Deutsche Telekom şi cel elen OTE, acţionarii majoritari ai grupului Telekom, cel mai mare furnizor de servicii de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţa locală, discută numirea unui nou CEO pentru operaţiunile din România, un business de un miliard de euro pe an, în contextul în care Nikolai Beckers îşi va încheia mandatul, au declarat pentru ZF mai multe surse din industrie.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii grupului au precizat că nu doresc să comenteze informaţia. „Nu comentăm pe baza zvonurilor”.

Germanul Nikolai Beckers, care a venit în România în aprilie 2013 de la T-Systems Franţa, a avut unul dintre cele mai dificile mandate de CEO din istoria grupului local, el având misiunea de realiza integrarea operaţională a foştilor operatori Cosmote şi Romtelecom şi administrând trecerea grupului la brandul Telekom, cel mai mare şi mai complex rebranding de pe piaţa locală de comunicaţii.

Telekom este, după venituri, cel mai mare grup de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţa locală, care este numărul unu pe telefonie fixă şi numărul doi pe televiziune şi internet fix. Compania este şi al treilea jucător de pe piaţa locală de comunicaţii mobile având în total peste

10,5 milioane de clienţi (abonamente). În mandatul lui Beckers grupul a păstrat veniturile anuale peste pragul de un miliard de euro şi a avut o evoluţie stabilă pe principalele linii de business, cu creşteri constante pe segmentul de abonamente la tele­fonie mobilă şi servicii de televi­ziune, două dintre ariile consi­derate strategice în planul echipei de conducere.

La scurt timp după ce a ajuns în România, Beckers a demarat cu adevărat operaţiunea de integrare a Cosmote cu Romtelecom, despre care până atunci foştii direc­torii generali vorbi­seră foarte mult dar făcuseră foarte puţin. Înainte de finalul anului 2013, Beckers a schimbat orga­nigrama şi a numit prima echipă co­mu­nă completă de top management a celor doi operatori.

În paralel cu desfă­­şurarea eforturilor de integrare a operaţiunilor şi pe eşaloanele inferioare de mana­ge­ment care au prespus schimbări şi la nivelul întregii reţele de vânzări, distribuţie şi parteneri, Beckers a demarat pregătirile pentru rebran­din­gul Cosmote şi Romtelecom în Tele­kom România, operaţiune finalizată în luna septembrie a anului 2014.

Beckers a avut de înfruntat pe durata mandatului său şi cea mai complexă structură de guvernanţă de pe piaţa locală de telecom, în condiţiile în care grupul are trei „poli“ de putere: la Bonn (sediul Deutsche Telekom), Atena (sediul OTE) şi Bucureşti (sediul Ministerului Comunicaţiilor). În nici trei ani, Beckers a tratat cu patru miniştri români ai comunicaţiilor: Dan Nica, Răzvan Cotovelea, Sorin Grindeanu şi, de ieri, Marius Raul Bostan.

Schimbările dese de la nivelul Ministerului Comunicaţiilor au complicat viaţa echipei de management a Telekom în condiţiile în care şi discuţiile privind exitul statului de la fostul Romtelecom au fost întrerupte şi reluate de mai multe ori fără ca un pas concret să fie făcut, exceptând semnarea unor contracte cu echipe de consultanţi.

Pe lângă proiec­tele de integrare şi rebran­ding şi com­plexi­tatea structurii de acţionariat, grupul Telekom a avut de înfruntat o competiţie dură pe toate segmen­tele de business, care s-a acutizat exact în plin proces de lucru la rebranding, după ce compania de cablu RCS&RDS a atacat violent segmentul de telefo­nie mobilă după semnarea unui parteneriat privind accesul la reţeaua mobilă a Vodafone.

Atacul RCS & RDS s-a suprapus şi cu o re­duc­ere de 70% a tarifelor de inter­conec­tare din tele­fo­nia mobilă, pu­nând presiune pe ope­raţiunile celor mai mari trei jucători din piaţă (Orange, Vodafone şi Telekom).

Veniturile grupului Telekom România au scăzut cu 3,2% la 239 mil. euro în al treilea trimestru. La nouă luni, veniturile grupului au fost de 721 mil. euro.

Conform informaţiilor obţinute de ZF, Deutsche Telekom şi OTE au încă discuţii privind noul şef al operaţiunilor de la Bucureşti, unul dintre numele vehiculate pentru preluarea postului fiind cel al lui Miroslav Majoros – preşedinte al boardului şi CEO al Slovak Telekom.

Sursă ZF

,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: