Închiriere în regim hotelier sau închiriere pe termen lung : avantaje și dezavantaje

Închirierea unui imobil în regim hotelier și închirierea pe termen lung sunt două opțiuni diferite, fiecare având avantaje și dezavantaje distincte. Alegerea potrivită depinde de nevoile și obiectivele specifice ale proprietarului, orașul, dacă se poate preta pentru închiriere hotelieră, poziția și cel mai important, timpul proprietarului.

Aud tot mai des și cred că și voi, ideea de a cumpăra un apartament pentru a fi dat în chirie.

Am scris Apartament cu o cameră vs apartament cu 2 campere pentru închiriat și am specificat opțiunea mea, tot în acel articol am promis că revin cu un articol în care să explic cele două diferențe.

Închiriere în regim hotelier

Avantaje:

Flexibilitate: Închirierea în regim hotelier permite proprietarului să aibă mai multă flexibilitate în privința utilizării imobilului, deoarece poate fi folosit și pentru scopuri personale sau închiriat pe perioade scurte sau lungi, în funcție de cerere. Iar dacă ai imobilul într-o zonă turistică, clar vei dori și tu să mergi acolo măcar odată pe an.

Randament financiar mai mare: Tarifele de închiriere în regim hotelier sunt de obicei mai mari pe noapte decât cele pentru închirierea pe termen lung, ceea ce poate duce la venituri mai mari pentru proprietar. În funcție de zonă și de oraș, poți ajunge la randamente 3X vs o închiriere pe termen lung.

Menținerea proprietății: În regim hotelier, proprietarul poate avea grijă de întreținerea și curățarea regulată a proprietății, asigurându-se că aceasta este întotdeauna în condiții bune pentru a primi oaspeții.

Dezavantaje:

Management intensiv: Închirierea în regim hotelier necesită gestionarea rezervărilor, a check-in-urilor și a check-out-urilor, precum și gestionarea întreținerii constante a proprietății, ceea ce poate fi intensiv din punct de vedere al timpului. Practic devine un job nou, teoretic ar trebuie să fie așa ca să ai clienți, dacă nu ai clienți, va fi un job nou relaxant fără bani 🙂

Incertitudine a veniturilor: Veniturile pot fi nesigure, deoarece proprietatea poate fi neocupată în anumite perioade sau poate avea fluctuații sezoniere. Aici iar depinde mult de oraș! Dacă nu este turistic, trebuie să fie de interes și în special foarte activ în zona de business : Iași, București, Timișoara ar fi niște exemple!

Riscul deteriorării: Cu o rotație mai mare a oaspeților, există un risc crescut de deteriorare a proprietății. Adică alți bani. O parte din clienți vor fi ok, alții vor lăsa ravagii! Trebuie să asiguri mereu curățenie, așternuturi noi, veselă ok.

Închiriere pe termen lung

Avantaje:

Stabilitate financiară: Închirierea pe termen lung oferă o stabilitate financiară mai mare pentru proprietar, deoarece chiriașul plătește regulat, iar contractele pot fi pe termen mai lung.

Chirie constantă: Chiriașul este responsabil pentru costurile utilităților și a întreținerii, ceea ce poate fi un beneficiu pentru proprietar. Bine, dacă se sparge o țeavă la baie, aia în general pică pe proprietar.

Administrare mai ușoară: Închirierea pe termen lung necesită de obicei mai puțină administrare și monitorizare decât închirierea în regim hotelier. Mai ales dacă ai chiriași ok, nici nu te prea vezi cu ei!

Dezavantaje:

Limitarea flexibilității: Proprietarul are mai puțină flexibilitate în utilizarea propriului imobil, deoarece acesta este în general ocupat de un singur chiriaș pentru o perioadă mai lungă de timp. Aici, în general nu ești foarte afectat dacă prespunem că imobilul este în același oraș în care ai și casa ta! Dar am pus în oglindă cu ce am scris mai sus și luând în calcul un imobil într-un oraș diferit.

Venituri mai mici: Tarifele de închiriere pe termen lung sunt de obicei mai mici decât cele pentru închirierea în regim hotelier, ceea ce poate duce la venituri mai mici pentru proprietar.

Dificultăți în eliberarea proprietății: Eliberarea proprietății pentru a o vinde sau pentru a o folosi în scopuri personale poate fi mai dificilă atunci când există un contract pe termen lung.

În principiu, dacă ești într-un oraș cu potențial și zona este bună, ai putea încerca închirierea în regim hotelier, asta dacă ai timpul necesar.

Va trebuie să mai știi că asta va presupune și înființarea unei forme juridice, să poți emite facturi! Se poate și fără entitate juridică dar tot îți trebuie un certificat de turism. Dar eu ți-aș recomanda să faci entitatea, astfel banii cheltuiți cu lenjeriile, utilitățile, spălătoria și orice mai este necesar, pot fi băgați pe cheltuieli.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

2 comentarii la „Închiriere în regim hotelier sau închiriere pe termen lung : avantaje și dezavantaje”

  1. Si daca gasesti chiriasi care iti distug mobila , te lasa cu datorii pe la ips-uri , la administratie , la lumina nu e ok . De aia in ziua de astazi e mai rentabil sa inchiriezi in regim hotelier

    Răspunde
    • E cu dus-întors, dacă ai zonă pentru regim hotelier. Ce faci la Brăila cu regim hotelier?
      Oricum, dacă mergi legal cu contract ar trebui să nu ai probleme cu datoriile, cam pentru asta ceri garanție.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.