Când vine vorba despre cazinouri, în n fiecare an își fac simțită prezența tot mai multe titluri în industria jocurilor de noroc, unele din seria veche, iar altele sunt parte din lansările noi, fiecare dintre acestea fiind la fel de interesante pentru jucătorii cu sau fără experiență. Din categoria “oldie but goldie”, ca să folosim o expresie din cultura de unde se trage, respectiv cea britanică, ne face plăcere să povestim puțin despre jocul pontoon.
Un clasic din Anglia, acest joc de cărți are deja o vechime de câteva secole și încă reușește să fie la fel de popular în unele cazinouri din lume. Cu toate că a fost deseori asemănat cu Blackjack, nu te lăsa păcălit de aparențe, că aici avem un twist care este oricum dar nu mărunt. Se poate juca în trei până la zece jucători, fiind descris ca fiind amuzant și ușor de învățat, în doar câteva minute, chiar și de cei mai puțin neavizați în domeniu.
Fără să ai nevoie de avantaje de joc suplimentare, cum ar fi rotiri gratuite pentru jocurile de păcănele, la Pontoon ai nevoie de ceva buna dispoziție, de câțiva prieteni dornici să îți țină companie și de câteva noțiuni de bază. Despre cele din urmă ne vom ocupa noi, căci facem mai jos un scurt ghid cu principalele detalii de joc.
Pontoon, cum a început
Jocul Pontoon se numără printre cele mai apreciate jocuri de familie, iar istoria lui datează deja de câteva secole, pentru ca abia acum să pară că și-a găsit identitatea. Și-a câștigat publicul în Anglia, motiv pentru care este uneori confundat cu blackjack. De altfel, primele reguli ale sale se publicau în Britannia, în 1800. Cunoscut sub două forme, odată fiind vorba despre versiunea australiană care se practică în Noua Zeelanda, Australia, Malaezia și India, iar cealaltă este cea care se practică în cazinourile europene, respectiv americane.
Dac-ar fi să facem o traiectorie a jocului, ne-am întoarce în secolul al XVII-lea, când jocul francez Vingt-Et-Un era foarte practicat în Franța, joc care acum este considerat a fi baza blackjack-ului. Ulterior, prin diverse modificări și extensii, Pontoon-ul a ajuns în America adus de coloniștii francezi, urmând să ia diverse variante.
Ce nu prea se cunoaște este originea numelui, cumva învăluită în mister. Anumiți istorici cred că se face referire la ”ponton” sau la o punte în termeni metaforici pentru că jocul face legătura cu anumite forme ale jocului. Alte persoane sunt de părere că numele ar putea fi o aliterație pentru conexiunea dintre jucători. Denumirea Pontoon, așa cum o știm noi astăzi, a apărut pentru prima oară în 1917, în timpul unor corespondențe ale unor soldați. Până în 1939 se mai făceau referiri la joc ca “Vingt-Et-Un”, pentru ca abia în 1981 să se “stabilizeze” ca Pontoon.
Regulile de joc pentru Pontoon
Jocul de cărți ponton se joacă cu un pachet standard de 52 de cărți, cu până la opt persoane, fiecare dintre acestea jucând împotriva dealerului – scopul este să se obțină un total de 21 de puncte, fără a fi depășit însă acest prag, totodată având și obiectivul de a obține o mână mai bună decât a dealer-ului.
Jocul începe prin plasarea pariului de către fiecare participant, în zona desemnată pentru pariuri. Ulterior, dealerul distribuie două cărți fiecărui jucător, inclusiv lui însuși, cu mențiunea că toate cărțile jucătorilor sunt împărțite cu fața în jos, în timp ce prima carte a dealer-ului este împărțită cu fața în sus. Prima mutare este făcută de către dealer, care dacă are un ponton obținut, atunci își întoarce cărțile și procedează la colectarea pariurilor pierdute. În ceea ce privește punctele, acestea se calculează la fel ca la Blackjack, cu observația că:
- asul valorează doar 1
- cărțile numerice de la 1-9 au exact valoarea lor nominală
- cărțile cu figuri, adică damele, regii și valeții sunt evaluate la valoarea de 10
- un ponton înseamnă o carte de 10 și un asar
- Five Card Trick este considerată a doua cea mai puternica combinație, după Pontoon și este compusă din cinci cărți care împreună nu depășesc 21
Ca jucător ai mai multe opțiuni dintre care să se aleagă:
- Hit – Lovitură: se poate cere o altă carte pentru a se îmbunătăți mâna
- Stand: îți păstrezi mâna actuală și iți închei runda
- Double Down: dublezi pariul inițial, primești încă o carte și rămâi în joc
- Split – Împărțire: Dacă sunt împărțite două cărți de aceeași valoare, jucătorii le pot împărți în două mâini separate și pot juca fiecare mână ca de obicei (cu un pariu suplimentar).
- Buy – Cumpărare: similar cu dublarea, aici se pot cumpăra cărți suplimentare chiar și după o dublare.
Strategii pe care le poți folosi la jocul Pontoon
Ca la orice joc de noroc, nicio strategie nu înseamnă garanție de câștig, dar la fel de bine le poți încercă și vezi ce concluzii poți trage. Printre cele mai recomandate trucuri pe care le poți utiliza se numără:
- alege pentru început sesiunile de joc demo și nu te implica de la început cu bani reali, dar mai ales profită de orice promoții și bonusuri ți se oferă
- folosește-te de hit atunci când ai un scor mic
- părăsește runda și folosește stand atunci când ai un scor mare
- ia în considerare cartea pe care dealerul a afișat-o, iar dacă este 7 sau as, ar fi mai bine să joci pe mâinile inferioare
- fii precaut atunci când te folosești de split, pentru că deși îți poate crește șansele de câștig, înseamnă de asemenea și să îți dublezi pariul
- orice deciziei iei, ar trebui să fie condiționată de trei factori: numărul total de puncte, numărul de cărți avut și dacă deții o mână hard sau soft
- printre cele mai complexe strategii, care implică analize matematice și o atenție mare la tot ce fac ceilalți: Card Counting, Shuffle Tracking, Hole Carding – despre toate trebuie să citești ceva mai mult
Concluzie
Fascinant și interactiv în egală măsură, jocul Pontoon a reușit să își păstreze frumusețea, popularitatea și oferta de distracție. Cu o rădăcină solidă în istoria jocurilor de noroc, cu siguranță că mai poate oferi câteva surprize dacă ar fi să faci o cercetare mai amănunțită în ceea ce îl privește, dar și câteva surprize în ceea ce privește strategiile de joc. Dacă ne mai permiți un ultim sfat, am vrea să punctăm că este important să nu neglijezi partea de entertainment, astfel că poate cel mai important lucru pe care îl ai de făcut atunci când vine vorba despre acest joc este că trebuie să te distrezi. Și dacă se poate, să și împarți bucuria cu câteva persoane dragi sau cu unii necunoscuți, daca optezi pentru varianta online.