Economiile, pe card sau la ciorap?

În 2015 mi-a propus sa mă apuc de strâns ceva caşcaval. Veniturile s-au marit, odată cu datoriile:)) însă este loc şi de ceva caş pus deoparte.

Eu unul sunt adeptul cardurilor până la un punct. Adică îmi place să nu ţin cash în buzunar, să cumpăr cu cardul, să plătesc facturile, etc. Asta pentru că nu am timp foarte mult şi îmi este la îndemână sa fac tranzacţiile de pe telefon.

Însă când vine vorba de strâns bani, cardul se pare că este cel mai păcătos. De câte ori am strâns bani pe card, i-am buşit rapid. Asta pentru că am acces la el mereu, indiferent pe ce cont am banii, is ca şi cum i-as avea în buzunar.

Când am strâns cash, am reuşit cu multă ambiţie să adun 2000€ în 4 luni având acelaşi venit tot anul respectiv.

Însă am învăţat şi câteva chestii, dacă vreau să fac economii trebuie să:

1. Merg la supermarket doar cu listuţe şi rar să mă abat. Exemplu negativ, ieri am fost la supermarket cu o listă incompletă, am lăsat 200 ron, azi am mers iar după 2-3 chestii, am lăsat iar 150 ron. Deci drumurile dese la supermarket dăunează grav bugetului.
2. Să cumpăr din market doar cash, dacă ştii că ai 150 ron în buzunar vei încerca să te limitezi la acei bani. Când cumpăr cu cardul, sky is the limit la ce pun în coş.
3. Lista de priorităţi, o am doar că încă mă mai abat de la ea. Totuşi luna trecută m-a ferit să nu intru în faliment, doream o bicicletă fitness. Aveam banii dar când am consultat lista, am înţeles că ar fi urmat să trăiesc la limită.
4. Economiile înseamnă şi asigurarea viitorului, aşa că mi-am propus să îmi fac un fond, acolo să strâng circa 10.000 ron. Aceşti bani să fie fondul de siguranţă, în cazul în care rămân fără job, se strică tigaia sau trebuie să mă mut iar.
5. Neaparat să îmi fac un fond de pensii pilon III.
6. Pe lângă ratele la casă mai am două rate ce însumează 950 lei/lună, dacă reuşesc să le sting mai repede, adun bani mai repede.
7. Să mă las iar de fumat, aici beneficiile sunt mai mult decât financiare însă şi de aici se strâng nişte bani, circa 600 ron/lună.

Tu ce plan de economii ai?

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

4 comentarii la „Economiile, pe card sau la ciorap?”

    • Eu pe card an circa 2000 ron dar nu sunt strânși :)) se duc rapid. Cred ca tot ciorapul e sfânt. asta pt că s-a întâmplat sa văd ceva și sa nu am bani, pt ca erau acasă în sertar. până acasă m-am mai gândit, apoi ajuns acasă văzând ca sunt euro, am zis pas. :))

      Răspunde
  1. Buna intrebare !!! Un fond cladit cu rabdare, pe post de „plasa de siguranta” in caz de …. nevoie. Caci de fumat m-am lasat de ceva ani bunisori iar
    buzunarele-mi sunt pline de liste si listute de la care, intre noi fie vorba, ma mai abat din cand in cand 🙂

    Răspunde
    • E normal să ne mai abatem de la liste doar ca nu trebuie sa devină o obișnuință zilnică.
      Nu ne îmbogățim dacă nu mai fumăm, cu siguranță acei bani își găsesc locul.
      eu când m-am lăsat, mi-am permis sa investesc banii ăia în jocuri de console pentru a le vinde mai departe.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.