Cum văd eu legea în care clienții dau casa băncii și scapă de datorii

chirie


Văd peste tot că se face mare tam tam pe legea asta. Legea în care banca îmi ia casa dacă nu mai plătesc și mă doare la Vasilică. Nu mi se pare ok, toată responsabilitatea se mută în curtea băncii.

Nu vreau să fiu înțeles gresit, nu țin cu băncile ci spun că trebuia făcută o lege mai echilibrată. O lege în care dacă nu mai am posibilitatea de plată, banca să evalueze bunul la prețul actual, să înghețe dobânda pe credit, să vândă bunul acoperind suma datorată fără dobândă iar dacă mai rămâne ceva, să îmi dea și mie înapoi, dacă nu asta e.

Legea dorită acum va ucide piața imobiliară. În primul rând ea salvează în mare parte cetățenii care și-au luat perdele în rate și mașină din Jermania deși aveau o rată la casă care era în pragul de 50% grad de îndatorare.

Legea asta va forța băncile să fie mai drastice, din păcate ele nu vor fi mai drastice în verificarea clienților ci în dobânzi și avans. Se specula avans de 40-50%, no păi să presupunem că ești un tânăr cu viitor, ai un salariu nu neaparat super bun dar câștigi circa 3000 ron. În momentul ăsta îți permiți să dai avans 5% și să suștii o rată de maxim 1000 ron fără să clipești.
Dar ce te faci când pentru niște unii, tu tânărul chipeș ești forțat să dai un avans de 80.000 Ron sau chiar mai mult? Cam când ai avea tu posibilitatea să aduni acești bani? De unde atâția bani cash?

Legea asta va prăbuși piața imobiliară, dezvoltatorii își vor crea tot mai mult propriul sistem de creditare la fel de scump ca și băncile.

Apoi banca, o instituție care lucrează cu banii care circulă, va fi blocată pe niște imobile „recuperate” de la clienți. Acum rolul băncii este ca acel ban să ruleze nu să stea închis.

Unii spun că își vor crea un sistem de închiriere a imobilelor, nu cred că își doresc asta. Gândiți-vă că dacă au „chiriași” neplătitori își pierd banii, își pierd rolul lor fundamental.

Cred că un sistem mai performant era acela în care băncile cheamă clienții „datornici”, le verifică veniturile actuale și le recalculează creditarea încât clientul să își permită să plătească ceva…..chiar dacă se lungește perioada de creditare.

Știu că mulți din voi aveți credite, probabil mă veți înjura fix cum m-a înjurat azi dimineață o tanti care mi-a spus „Țineți cu banca?”. Nu, țin cu raționamentul. Gog dacă ai 1000 ron salariu și 500 îi dai pe credite, nu te mai duce la alte instituții non-bancare să îți dea bani, nu mai merge la șefu să treacă mai mult pe cartea de muncă pentru a obține mai mulți bani, nu te mai împrumuta în gura mă-sii de treabă.

Ăia ți-au dat cât ți-au dat pentru că atât îți permiți cât să nu mori de foame și să îți cumperi și plasmă de de Black Friday.

Dar nu, noi ne-am împrumutat ca haplea, am luat bani de la toată lumea și acum cerem legi să ne scape de datorii. Noi poporul suntem sărăcuții „Că ce banca de ce nu mi-a zis, eu am laut banii că nu am știut”. E fix ca atunci când iei o mașină de la samsari fără să îi afli istoricul sau să o pui pe tester „Merge mașina? E bună? ” „Păi merge că are roți, uite ce boxe mișto are”.

Ca să înțelegi bine, am rate la bancă (mai multe rate),cumulate ating aproape 30% din total venituri, simpla plată a ratelor + întreținere+mâncare+servicii+etc se duc în 50-60% din total venituri.
Da îmi permiteam și eu apartament de 80.000€ dar am preferat de 40.000€ în caz de nu mai am de muncă să pot susține rata și vânzând shaorma. Da mi-am făcut și eu diverse chestii dar când banca mi-a zis „Domnule Bucur vă putem oferi 50.000 ron” eu le-am zis „Mulțumesc dar am nevoie de doar 20.000”. Am aceeași mașină din 2008, mă mai trec și pe mine gândurile schimbării dar mereu mă întorc la ea, fumez o țigară și analizez.
Mă uit să văd ce mi-ar aduce în plus o mașină nouă, analizez „plusurile” și apoi banii îngropați pentru acele plusuri, la final realizez că mașina aia nu produce bani. Evident voi schimba și eu mașina cândva, dar acel cânva va veni în momentul în care rata ei va proveni dintr-io creștere de venit sau lichidarea unui credit în curs. Pentru că nu vreau ca toată viața să plătesc rate, să fiu constrâns doar pentru sentimentul că am tot ce îmi doresc, ce am? O mașină, casă mobilată? Nu’s ale mele atât timp cât am rate.

Uite alta, vreau să îmi schimb casa în Iași, legea s-a dat dar s-a blocat tocmai datorită acestei noi legi. Adică, eu un tip care nu am avut nici o întârziere la plată, care mi-am luat atât cât să nu mor de foame, sunt blocat acum pentru că băncile nu știu încă dacă e ok să mă reia în calcul pe sistemul de anul trecut cu 5% avans sau să îmi ceară 40% avans.

6 comentarii la „Cum văd eu legea în care clienții dau casa băncii și scapă de datorii”

  1. Păi cin` te-o pus să ti duci la moldovenii ăia de fură steagurile??!!
    Nu puteai să stai colo`șa la Galați, în casa luată dija?!

    Mie mi se pare decent ce se face acolo. Oricum, în primii ani plătești dobânda, nu?!

    Răspunde
  2. tu ai plati un credit in CHF la cursul actual? cand am facut creditul am fost fortat sa il fac in chf …am vrut in lei dar nu mi a acceptat banca .cursul de atunci era 1.6 ron …acum e aproape 5.nu mai spun ca am luat o garsoniera care atunci era 60 000 euro acum e 25 000.

    Răspunde
    • Stai sa ne înțelegem. Una e sa se regleze o situație istorica care a luat-o razna și alta e sa aplici legea pe un credit nou luat în prezent. Mai ales ca acum au câștigat teren cele în lei.

      Deci aici bat eu, nu spre creditele din 2008-2010. Și da au avut ai mei în chf, au refinanțat la timp în euro apoi în lei.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.