Cum clădim o comunitate puternică?!

Nu vorbesc despre o comunitate online ci despre o comunitate de vecini, adică comunitatea în care trăim zi de zi.

Comunitatea Miroslava este încă în proces de construcție pentru că este una dintre cele mai dinamice comunități din județul Iași.

Cei vechi încep să îmbătrânească, cei noi se mută zi de zi în comună și vin la pachet cu particularitățile lor, cu caracteristicile comunităților din care au făcut parte, până nu de mult.

Comunitatea este inegală

Trebuie să înțelegem toți că nu suntem la fel, nu avem aceleași venituri, nu avem aceleași aspirații sau pretenții. Iar acest lucru este foarte bun, înseamnă că cei de lângă noi pot performa și ne pot folosi ca anumite modele în anumite arii de interes.

Dacă ar fi o comunitate egală ar însemna că nimeni de lângă noi nu este mai bogat, mai fericit sau mai deștept. Ar însemna să nu avem de la cine învăța, și asta ar elimina orice urmă de progres!

Important este să ne gășim toți locul, să învățăm să trăim în comunitate și să ne susținem. Un exemplu bun ar fi o echipă de fotbal iubită, cu mulți suporteri. Atunci când echipa joacă prost, suporterii cântă și îi încurajează, când joacă bine, cântă și îi încurajează. Statistic, o echipă cu mulți fani în tribune câștigă mai des față de una cu stadionul gol. Așa trebuie să fie și o comunitate.

Comunitatea are nevoie de lideri

Liderii sunt cei care își asumă ideile, își asumă un anumit traseu, sunt dispuși să iasă din zona de confort. Liderii sunt cei care au capacitatea să treacă peste lucrurile mărunte și să ducă planurile mai departe.

Nu toți oamenii pot contribui la fel în cadrul unei comunități, nu toți oamenii au disponbilitate sau chiar nu se pricep. Însă, aceștia pot urma diverși lideri, nu orbește, dar le pot sprijini ideile ce sunt pe aceeași lungime de undă.

Liderii pot fi diferiți, de fapt, ar fi foarte bine să fie cât mai diferiți. Așa fiecare va avea un aport major, fiecare poate prelua o ramură a comunității pentru a fi dezvoltată.

Accesul la putere și renunțarea la putere

Când zic acces la putere nu mă refer la politic dar o să discut și despre asta. Acces la putere înseamnă să îți controlezi singur destinul, dar atenție, în limita regulilor scrise și nescrise, în bunul mers al comunității.

Renunțarea la putere este atunci când realizezi că sunt lucruri la care nu te pricepi și ar fi mai bine să delegi sau să cauți pe cineva mai potrivit să te ajute.

Iar despre politic, accesul la putere este clar, comunitatea trebuie să permită oricărui individ să poată intra într-o cursă electorală, după ce ajunge acolo, să își dovedească competențele.

Renunțarea la putere este foarte importantă, după o vreme trebuie să lași locul altora. Liderii sau cei de la putere nu sunt experți în toate domeniile, e drept că ei își pot crea echipe de experți lângă ei.

Doar că accesul pe termen lung la putere duce inevitabil către ideea de atotcunoaștere, concentrarea puterii în prea puține mâini atrage după sine un control discreționar.

Comunitatea, planificări si realizări

O comunitate are în primul rând de planificări sau dacă doriți, le zicem ținte/target! Cum am zis mai sus, nu toți ne putem descurca singuri, avem deseori nevoie de repere, de niște ținte de îndeplinit, de un traseul de urmat.

Eu le-am zis planificări, pentru că o comunitate trebuie să fie consultată, ascultată și trebuie să construiești împreună cu ea.

Dacă planifici împreună cu comunitatea, toată lumea va înțelege prioritățile, termenele și căruța la care trag toți.

Realizările sunt foarte importante, mai ales pentru moralul comunității. Un exemplu simplu, prin dezbatere în cadrul comunității se propune un parc. Propunerea intră în zona de planificare, liderul cere sprijin, informează comunitatea cu privire la etapele parcurse, asigură transparența.

Când planul devine realizare, comunitatea se simte mai împlinită, oamenii știu că este realizarea lor, au fost ascultați, au pus umărul și s-a îndeplinit.

Asta va coagula foarte mult comunitatea și o va face mai puternică! O victorie va da încredere comunității iar în scurt timp se vor alătura tot mai mulți.

Oamenii vor îndrăzni să vină cu propuneri, idei, vor fi acolo lângă lideri pentru a atinge obiectivele comune.

Victoriile se aplică în toate domeniile : o echipă de fotbal se duce la următorul meci mult mai încrezătoare după o victorie. Un om care din 3 credite stinge unul, va simți o victorie, mai are două, mai mulți bani disponibili să își atingă scopurile.

O comunitate care a reușit să facă un parc, se va simți mai puternică și încrezătoare să treacă la următorul plan.

Comunitatea trebuie să se cunoască

Oamenii trebuie să se cunoască între ei, să relaționeze. Eu trebuie să știu că vecinul este bun pe IT, alt vecin știe să facă mobilă iar altul este arhitect.

Astfel voi ști unde să apelez, voi ști cât de autorizate îi sunt opiniile pe diferite arii de interes.

Dar comunitatea are nevoie și de locuri de întâlnire. Să mergi, să schimbi două vorbe, să propui lucruri, să te contrazici, să planifici.

Acestea pot fi piațete, parcuri, dar nu prea avem. Am externalizat totul către zona de online, e bună și aceasta în lipsa altor alternative.

Sunt multe de scris despre o comunitate, am încercat să simplific cât mai mult pentru a nu fi un text foarte lung.

O comunitate are nevoie și de o anumită cultură, de obiceriuri și sărbători, are nevoie de inovație, de știința de a identifica arealul oferit și fructificarea lui.

O comunitate trebuie să aibă o dezvoltare durabilă! Ce construim astăzi să folosească și celor din viitor!

6 comentarii la „Cum clădim o comunitate puternică?!”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.