CSA Steaua în ilegalitate in ligile profesioniste?

Știm cu toții despre legea 69/2000 care reglementează sportul în țara asta, aceeași lege care a stat la baza transformărilor din anii trecuți, adică ieșirea echipelor de sub formă de drept public la drept privat.

În Capitolul 5 Federaţiile sportive naţionale la articolul 35 al. 2 :

Potrivit prezentei legi federaţiile sportive naţionale sunt persoane juridice de drept privat, de utilitate publică, autonome, neguvernamentale, apolitice şi fără scop lucrativ.

Dacă federația se poate constitui din asociații, acestea pot fi doar de drept privat, art 34:

(1) Asociaţiile judeţene şi ale municipiului Bucureşti sunt persoane juridice de drept privat, având drept scop organizarea activităţii în ramura de sport respectiva.

(3) Dobândirea personalităţii juridice se face în condiţiile legii, ca organizaţie-asociaţie fără scop lucrativ.

(4) Asociaţiile judeţene şi ale municipiului Bucureşti pe ramuri de sport sunt constituite din secţiile asociaţiilor şi cluburilor sportive cuprinse în sistemul competitional judeţean, afiliate şi recunoscute de acestea.

CSA Steaua echipa de fotbal nu este persoană juridică de drept privat, ci public! Altfel spus, nu are ce căuta afiliată la FRF. Iar la aliniatul 3 se specifică faptul că : Dobândirea personalităţii juridice se face în condiţiile legii

Legea care reglementează este OG 26 din 30 ianuarie 2000 care spune la art. 1 al 2 : Asociațiile și fundațiile constituite potrivit prezentei ordonanțe sunt persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.

Iar la art. 2 Prezenta ordonanța are ca scop crearea cadrului pentru: parteneriatul dintre autoritățile publice și persoanele juridice de drept privat fără scop patrimonial;

OG 26/2000 este menționată ca fiind baza constituirii chiar în articolul 95 din legea 69/2000:

Dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederile legale în vigoare pentru persoanele juridice asociaţii şi fundaţii -, ale Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările ulterioare, precum şi ale Decretului nr. 31/1954 privind persoanele fizice şi persoanele juridice.

În toată legea 69/2000 nu vom găsi nicăiri faptul că sportul de perfromanță să se poată face de către stat, acestea fiind în atributul federațiilor care la rândul lor trebuie să își afilieze doar membri de drept privat.

Pentru că auzim mereu „Dar echipele primăriilor, nu tot bani de la stat primesc?”, primesc de la bugetul local, au forme de asociere cu federațiile, conform legii și au si cadru :

art 3. al 1 Autorităţile administraţiei publice, unităţile şi instituţiile de învăţământ, instituţiile sportive, precum şi organismele neguvernamentale de profil au obligaţia sa sprijine sportul pentru toţi şi sportul de performanţă şi să asigure condiţiile organizatorice şi materiale de practicare a educaţiei fizice şi sportului în comunitatile locale.

Capitolul 4 Sportul de performanţă

(1) Sportul de performanţă constituie un factor esenţial pentru dezvoltarea sportiva pe plan naţional, indeplinind o importanţa funcţie reprezentativa pentru România în competitiile sportive oficiale cu caracter internaţional.

(2) Organele administraţiei publice centrale cu atribuţii în sport şi autorităţile administraţiei publice locale asigura mijloacele necesare pentru pregătirea sportivilor de performanţă, acordarea sprijinului ştiinţific şi medical necesar, precum şi pentru încadrarea lor în sistemul de educaţie şi deplina integrare socială şi profesională.

Da? Nu spune să vină Ministerul să achite salariile unor jucători considerați profesioniști, spune să îi sprijini cu logistică.

Art 13 al. 3 Pentru a participa la competitiile sportive oficiale locale sau naţionale un sportiv de performanţă trebuie să fie legitimat la un club sportiv.

Deci, ce am zis mai sus? Că CSA Steaua este afiliat incorect la FRF, că statul trebuie să susțină infrastructura iar profesionistul trebuie să fie legitimat la un club. Ori, jucătorii Stelei cum sunt profesioniști legitimați la un club ce nu are dreptul de a fi afiliat?

Articolul 94 În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi structurile sportive existente se vor reorganiza potrivit prevederilor acesteia.

În baza articolului 94 s-au modificat structurile de la acea dată, adică CSA Steaua a devenit AFC Steaua. Doar că la 20 de ani distanță, CSA Steaua se reînființează în baza legii în vigoare și se afiliază Federației Române de Fotbal.

Chichița ar fi că Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) are sub tutelă doar echipele din primul eșantion, doar că și LIGA II afiliată FRF este ligă considerată ca fiind profesionistă.

Astfel spus, le lege nu pe basme, cum s-a afiliat CSA Steaua la FRF dacă Federația poate fi constituită doar din asociații sau cluburi de drept privat, asociații și cluburi care la rândul lor trebuie să fie de drept privat?

Domn Talpan, mai ușor cu dezafilierea!

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

3 comentarii la „CSA Steaua în ilegalitate in ligile profesioniste?”

  1. 1. Citezi doar ce îţi convine:
    Art.35 alin.1 spune aşa “(1) Federațiile sportive naționale sunt structuri sportive de interes național, constituite prin asocierea CLUBURILOR SPORTIVE și asociațiilor județene și ale municipiului București, pe ramuri de sport.”
    Iar cluburile sportive pot fi, conform art.26 alin.2
    “Cluburile sportive pot fi:
    a) persoane juridice de drept privat, structuri fără scop lucrativ sau societăți comerciale sportive pe acțiuni;
    b) persoane juridice de drept public.”
    Rezultă foarte clar că NU doar cluburile private se pot asocia la federaţii.

    Potrivit ideii exprimate de tine, Steaua, Dinamo, Rapid şi orice alt club deţinut de stat ar trebui dezafiliate din toate federaţiile. Dacă tu crezi că toţi juriştii din federaţii şi cluburi nu văd o astfel de ilegalitate, iar tu da, să ştii că cele mai mari şanse, spre 100%, e să fii tu deconectat de la realitate, nu ei.

    2. “Chichița ar fi că Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) are sub tutelă doar echipele din primul eșantion, doar că și LIGA II afiliată FRF este ligă considerată ca fiind profesionistă.” – Felicitări, tocmai ai descoperit că Steaua e ţinută ilegal în Liga a 2, luându-i-se dreptul de a promova în prima Ligă, fără nici un argument, pe motiv inventat.

    3. “În baza articolului 94 s-au modificat structurile de la acea dată, adică CSA Steaua a devenit AFC Steaua.“ – Din câte ştiu eu, Mafalda nu există. Nu ştia nimeni în 1998 cum va arăta legea în 2000.

    Răspunde
    • Federatiile si asociatiile sunt constitute pe o lege mai veche, legea ONG-urilor, lege ce spune clar si raspicat ca pot fi doar de drept privat.

      Legea sportului reglementeaza si sportul de masa si pe cel profesionist.

      Răspunde
  2. Ordonanța 26 vrei sa zici? Nu se aplica. Când două acte normative au prevederi care se bat cap in cap, se aplica prevederile din actul normativ mai puternic și daca ambele acte au aceeași putere juridică, se aplica prevederile actului normativ specific. In cazul de față, ai Legea care e peste Ordonanța; in plus, legea 69/2000 e act normativ specific, domeniul sportiv. Chiar daca Ordonanța era o Lege, tot nu se aplica, doar venea în completare acolo unde actul normativ specific nu prevede nimic.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.