Centrală termică pe gaz sau centrală termică electrică?

Ambele tipuri de centrale termice au avantajele și dezavantajele lor, eu unul dacă nu aș fi dotat deja două apartamente cu centrale pe gaz, aș fi mers pe una cu ambele tipuri.

Sau de ce nu, poate la noua casă voi accesa ceva fonduri și îmi voi face un sistem de energie regenerabila, atunci sigur aș merge pe o centrală termică electrică.

 

Centrală Termică Electrică

Avantaje :
Centralele termice electrice au avantajul unei fiabilități mai lungi și a unor costuri de întreținere mai mici. O centrală termică electrică nu are nevoie de atât de multă atenție, de grijă la racordurile de gaze.

Centrala electrică este și mai silențioasă, mai exact cu peste 50% eficiență în decibeli. La fel este și mai eficientă în capacitatea de consum resurse. Majoritatea centralelor electrice au o eficiență de randament din consum de 95%, deci energia pierdută este într-un raport infim.

Un alt avantaj ar fi acela că depinzi de o singură sursă de energie, este drept este sursa cu cele mai multe pierderi de sistem (căderi de tensiune) dar asta s-ar rezolva cu un UPS nJoy care sa țină curentul în zilele reci de iarnă.

Mentenanța de asemenea este mult mai ușor de făcut și mai ieftină.

Prinde ofertele cu centrală electrică

Dezavantaje
:
Sunt prea puține branduri care produc și centrale termice electrice, practic aria de selecție este destul de limitată.
Un alt dezavantaj ar fi prețul energiei electrice astăzi și consumul necesar pentru a avea un confort termic bun.

Consumul unei centrale termice se calculează după mai mulți factori, în functie de gradul de izolare a apartamentului, pereți exteriori sau interiori, înălțime suprafață și evident suprafață.

În medie pentru un apartament de 70 mp2 cu 3 camere are nevoie de o centrală termică de cam 9-10 KW

Calculul ar veni cam așa 9 KW/h x orele de utilizare să spunem 7 x prețul per kw/h (0.535752 lei) x 30 de zile = rezulta cam 1012 lei/lun la un consum de circa 1890 KW pe luna.
Atentie aici nu se adauga și consumul de energie electrică adițional, adică frigider, mașină de spălat, televizoare, etc.

Citește și Cum aleg o centrală termică

Centrală termică pe gaz

Avantaje
O chestie bună este aria de selecție, cred că sunt zeci de branduri și zeci de firme care execută. Cele mai multe branduri pun în broșura de achiziție și firmele de montaj din orașul tău.

Consumul de gaze, nu este foarte mare, eu consum la 70 mp2 cu trei camere cam de 150-200 lei pe lună. Asta în condițiile în care țin centrala pe timp de iarnă la 23-24° pe timp de noapte.

Se pot adapta ușor atât la radiatoarele din tablă cât și la cele vechi din fontă.

Prinde ofertele cu centrală electrică

Dezavantaje

Centrala pe gaz este dependentă de două surse de energie, atât de cea electrică cât și de gaze. Dacă o problemă de cădere de tensiune o poți preveni cu un UPS, o problemă de tăiere de gaze nu prea ai cum să o previi. Este adevărat că în momentul ăsta nu prea mai avem probleme cu gazele.

Consumul este atât pe gaz cât și pe curent, evident nu consuma la fel de mult curent ca o centrală electrică însă oamenii au tendința să uite că în factura lor de energie electrică mai intră și consumul centralei termice pe gaz.

 

Concluzii

Dacă ai o sursă regenerabilă și ieftină de energie electrică, atunci ar fi foarte simplu și ok să alegi centrala electrică.
La final când calculăm toate costurile, centrala termică pe gaz devine câștigătoare la puncte. Însă nu toți se raportează la economia financiară.

Cei care nu se raportează neaparat la bani ci la zona de confort, vor alege mereu o centrală termică electrică pentru plusul de confort oferit.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.