Home » Personal » Din Iaşi » Ce trebuie să ştii când îţi cauţi o chirie

Salut, nu am mai scris de câteva zile, nu din lipsă de idei ci din lipsă totală de timp.
Am ajuns la Iaşi, totul este dezorganizat de la job până la situaţia mea legată de chirie.

Sper să trageţi nişte învăţături din aceste rânduri şi să nu păţiţi ca mine.
Prima greşeală, am căutat pe internet informaţii despre comisionul prestat de agenţiile imobiliare, nu am găsit nimic aşa că am considerat că nu poate depăşi mai mult de 300-500 ron. Greşeală mare, trebuia să sun un agent imobiliar şi să întreb din timp. Informativ comisionul este echivalentul unei luni de chirie, adică 250-300€. Aici trebuie să luaţi în considerare că şi proprietarul cere luna în curs + o lună avans + garanţie, deci 4×250€ = 1000€ vă costă o aventură ca asta din start.

Ce am făcut? Am sunat totuşi oameni de pe tocmai şi olx, pentru că ofertele cu poze erau prea sărace am sunat şi am mers pe încredere şi pe cele fără poze. Mare greşeală, m-am trezit ajuns la ora 16:00 în Iaşi să văd un apartament care era „Nu e lux , e modest dar e curat„. Când am ajuns am vrut să o bat pe proprietară şi pe cei doi gemeni ai săi. Bă frateeee, mucegai, mizerie, vopsea pe pereţi, mobilă dărâmată, faianţă lu bunica pe jos….toată această modestie la 200€.

M-am trezit boschetar la ora 17:00, aveam ca backup şi o cazare la hotel/pensiune dar m-am încăpăţânat să găsesc ceva. Aşă că dăi şi sună. Cine rahat să mă ajute duminică la ora 17:00?

De agenţii m-am lecuit rapid, proprietarii nu doreau să iasă din casă să facă un ban. Am dat pe la ora 19:00 de o doamnă care avea un apartament în zona Green Park, arăta ok, nu avea un sifonier în dormitor dar spunea că se rezolvă. I-am explicat femeii situaţia, dar nu dorea să mai iasă din casă.

I-am zis că o iau cu maşina, să urce în taxi că îl plătesc eu, să vină cu familia că nu mă deranjează, însă mă tot loveam de „Nu, e prea târziu, îmi păreţi dubios că tot insistaţi atât, mâine dimineaţă vă sun

Aşa că mi-am învăţat lecţia şi m-am dus la o pensiune, mi-am luat două nopţi încât să nu mă mai preseze nimic.
De la prima oră ne-am pus pe treabă, am văzut ceva ce îmi plăcea, era la blocul vecin al viitorului birou dar se elibera sâmbătă, bine şi nu îmi prea plăcea că avea duş şi nu cadă (de 12 luni de zile de stat în hoteluri sunt sătul de duşuri, vreau cadă). A rămas să sunăm dacă ne hotărâm. 230 euro 2 camere semidecomandate, etaj 4/4, centrală, complet mobilat şi utilat, bucătăria era cam îngrămădită.

Între timp îmi rămăsese gândul la un apartament cu o cameră, aşa că am purces. Băi nimic de reproşat, arăta impecabil. Parchet din bambus, lcd de 56, mobilier frumos, frigider şi maşină de spălat nouă, chiar frumos, cadă cu hidromasaj.

Dar….că mereu există un dar era cam beşinos, deja a început cu „Nu aduceţi nimic în casă, pe mobilier nu puneţi nimic, umblaţi pe parchet cu grijă, nu pun hotă că se vede urât, am băgat 12000€, nu vine nimeni în vizită, vin de două ori pe săptămână să verific. Asta după ce l-am sunat duminică să îl întreb de anunţ şi a fost scurt „Sună mâine” . Nu vreau să fiu înţeles greşit, urmează să îmi închiriez apartamentul din Galaţi , înţeleg să trasezi clar nişte reguli dar nu să exagerezi. Adică pe foaie tot ce a cerut a părut ok doar că la faţa locului l-am simţit ca fiind un om care m-ar fi futut zilnic cu telefoane, ar fi stat călare pe mine şi faze de genul, chiar se simţea omul.

Aşa că am plecat să mâncăm şi cât mâncăm să aruncăm şi un ochi pe un ziar local. Am luat Evenimentul, 2 lei aruncaţi. 90% din anunţuri erau şi pe olx+tocmai iar 99% din anunţuri era puse de agenţii. Nu am găsit nimic, aşa că l-am sunat pe arogant. Pizda măsii se dăduse înn 60 de minute, a trebuit să îl cred pe cuvânt.

Apropo, cel puţin în Iaşi toţi te întreabă unde lucrezi, dacă lucraţi amândoi şi cam cât câştigaţi. În principiu sunt întrebări ok, normale. Adică se asigură că avem bani, ce nu înţeleg ei este că indiferent câţi bani aş avea, dacă sunt muist , muist rămân şi tot trag ţeapă.

Nu mai aveam decât o variantă, cea cu 2 camere la 230 de euro. Deja mă enervam, cunoşteam toate anunţurile de pe toate site-urile. Ca idee am descărcat de 2 ori laptopul şi de 2 ori două telefoane.

Şi bulanul apăru, am dat să apelez proprietara apartamentului cu 2 camere însă nu era în zonă de semnal. Mă scutur de nervi şi mai dau un filtru, îmi apare în zare un apartament postat astăzi, o cameră, 230 de euro.

Avea doar o poză la dormitor, arăta chiar ok însă se elibera tot sâmbătă şi deja mă gândeam „Să merg la o cameră sau să merg pe una, nu prea ştiu” , însă domnişoara de la celălalt capăt al telefonul a insistat să mergem să îl vedem şi apoi ne gândim, vorbim, măcar avem 2 variante.

Pot să spun cu mâna pe inimă că nu îi dădeam şanse, era o poză la dormitor…o cameră, eram reticent.
Din prima secundă când s-a deschis uşa de la intrare m-a impresionat. Un apartament cu o cameră aranjat atât de bine, cu atât de mult gust si frumos. Bucătăria e mare open space şi are şi canapea extensibilă (se poate transforma în cameră în caz de oaspeţi), dormitorul făcut frumos pe un alb cu dresing, pe scurt totul era frumos.

A contat foarte mult şi chimia dintre noi şi proprietară, o femeie cu bun simţ, puţin timidă şi de treabă, contează enorm lucrul acesta. Mi-a plăcut atât de mult încât am luat decizia să îi dăm şi avansul încă de astăzi.

Deci, încă stau în pensiune până sâmbătă dimineaţa. Pe scurt trebuie să aveţi o maşină la dispoziţie pentru o astfel de alergătură, bani, nervi de consumat şi timp.

, ,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

commentscomments

  1. costelihno spune:

    Andrei lasa un nr p fb sa te sun ca sunt interesat de ap tau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name *
Email *
Website

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.