Cat iti ia statul si ce iti ofera?

Citeam la Zoso un articol referitor la taxele practicate de statul roman si m-a facut sa scriu despre asta cev mai aprofundat din postura de angajat.
Zoso a facut o analiza ca PFA, eu ca PFA am falimentat si tot dator sunt.
Sa incep cu PFA, dadeam 16% din incasari statului iar pe langa asta imi plateam cartea de munca, CAS-ul si pensia.
Mai pe scurt statul imi ia 16% din munca mea ca asa trebuie dar mai platesc si restul de dari care normal ar fi trebuit sa fie acoperite din cei 16%.

Bun eu am sa vorbesc acum din postura de angajat la o companie.
In 2013 pe fisa mea fiscala scrie ca am avut un venit brut de 35.000 ron din care am incasat net 24.000 Ron. Deci 11.000 ron papati de stat( asta inseamna cam 1000 de lei la luna) , echivalentul a 50% din incasarile mele.
Pe 2014 eu am avut incasarile intre 3000 -4200 pe luna , undeva la 40.000 net pe an. La 40.000 net , brutul e undeva la 55.000 – 60.000 lejer. Deci statul a incasat 15-20.000 ron, de ce?
Ce imi ofera mie statul de doua sute de milioane pe an?
20.000 luati de stat inseamna pentru mine o masina noua la 5 ani sau un apartament la 10 ani.
Nu platesc daca ma internez, dati-mi banii ca imi oricum ne platim spitalizarea, le dau 100 ron pe ziua de spitalizare , medicamentele le cumparam singuri indiferent. Da iti poti recupera banii dupa zeci de drumuri la CAS,CASS spital, etc. Nimeni nu o face.
O sa am pensie? Oare? Chiar o sa am? Dar de ce nu se duc acei 20.000 ron intr-un cont privat alocat mie pentru pensionare iar cand ma pensionez sa traiesc din acei bani nu din x % la care s-a indurat statul pentru mine?
In toate aceste calcule nu am pus si veniturile partenerei de viata care si alea sunt asemanatoare cu ale mele.

Ok poate nu am sa lucrez toata viata pe un salariu de 3000 dar as sti ca 5-10 ani in care am tras tare mi-ar asigura batranetea si confortul ei.
E clar ca nu ai cum sa lucrez la un anumit nivel si cand ajungi la 50+ ani insa toata cotizatia precedenta sa fie in favoarea ta.

Pe bune daca din banii opriti s-ar duce 10.000/an in fondul personal de pensii, in 10 ani am 10 miliarde, cred ca ma pot descurca la batranete.
Din cauza birului catre stat nu ne permitem sa fim civilizati. Ne balim la nemti ca traiesc fara stres si isi schimba masina la 4 ani, am putea si noi daca statul ar incepe sa mai si dea nu doar sa ne ia.

Este absurd sa imi opreasca 50% din munca mea doar pentru ca traiesc in tara asta.
Acum s-a bagat acea pensie obligatorie de 2% , este buna insa as vrea ca o mare parte din banii opriti de stat sa se duca intr-un fond alocat mie.
Daca am spitalizare sa se plateasca de acolo, daca maine imi trebuie un rinichi sa se plateasca de acolo. Daca nu am nici o problema toata viata, banii mei sa fie intacti acolo.

Inteleg ca statul trebuie sa aiba si incasari de pe urma angajatilor insa ar trebui sa fie de bun simt.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

2 comentarii la „Cat iti ia statul si ce iti ofera?”

 1. Daca la serviciu stiu ca banii sunt platiti de angajator si ca n-am nicio treaba cu ei…iau suma fixa, cand vad cati bani imi opresc din afiliere… parca imi vine sa arunc dupa ei!!!
  Dar e Romania… ce avem de facut?!

  Răspunde
  • Am uitat de afiliere, is bani putini acolo.
   Am putea prin forta de grup sa cerem rectificarea impozitelor. Atat timp cat iimpozitele actuale nu sunt reflectate in CAS, CASS, etc e un fel de jaf. Acei bani se opresc cu un scop, scopul nu este atins. Banii iau alt drum, vorbim de frauda.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.