Home » Tutoriale » 10 Idei pentru a economisi energie electrică și bani

images


Omul este cel mai mare consumator de energie electrică din lume, cam 90% din tot ce ne înconjoară consumă curent.

Avem des obiceiul să ingnorăm factura electrică, credem că este normal să plătim oricât de mult am plăti și nu căutăm resurse pentru a ne optimiza costurile.

Pentru a mai adăuga puțină atenție către factura electrică, fiecare cetățean român plătește odată la jumătate de an câte 10% în plus la factură, asta pentru că Uniunea Europeană vrea să elimine subvențiile la curentul electric până în 2018.

Am să propun 10 idei pentru o factură mai mică la curent și un confort sporit, idei simple pe care le poți pune în aplicare începând de acum.

1. Dacă ai becuri multe în cameră, de tip scafe , schimbă-le pe toate cu becuri economice, ai o listă aici.

res_0bb6e6b314bb493a04494bd8c1c45cb5_full

2. Optimizează lumina din cameră, poți monta o lustră ca aceasta echipată cu becuri economice. Lustra având rază pe toată suprafața camerei

3. Folosește o mașină de spălat din gama A+++. Dar asta nu e tot, încearcă să folosești cât mai rar mașina de spălat, redu ciclul de utilizare la maxim 6 spălări pe lună. Poți face asta spălând de câte ori ai mașina plină, așa reușești să economisești curent și detergent. 6 utilizări / 30 zile, înseamnă că vei spăla odată la 5 zile, deci undeva la final de săptămână. Dacă ai copii mici și familie numeroasă, aplică același sfat, spală când mașina e plină. O recomandare pentru mașina de spălat de la Whirlpool cu clasă A+++ și tehnologie Eco.

4. Scoate din priză aparatele în stand-by. Nu, nu închide routerul :)) Mă refer la aparatele care stau în priză din lejeritate. Fierbătorul de apă, cuptorul cu microunde, încărcătorul la telefon, veioza care stă aprinsă ziua, tabloul care imită acvariul, etc. În special aparatele care sunt inutile atunci când ești plecat de acasă.

5. Învață să folosești cum trebuie aerul condiționat. Aerul condiționat trebuie să stea mai mereu pornit pentru că odată ce ajunge la temperatura setată, el întră într-un mod economic și ventilează aerul rece deja format în încăpere. Dacă îl pornești și îl dai pe maxim pentru a face repede răcoare, apoi îl oprești și peste o oră îl pornești iar , vei consuma mai multă energie electrică deoarece îl forțezi să răcească rapid.
O gamă de aere condiționate găsești aici, sunt mai ieftine deoarece le-a trecut sezonul.

6. Programează televizorul să se stingă singur, asta în caz că adormi ca mine cu televizorul deschis 🙂 Televizoarele cu diagonală mare consumă mult, televizoarele LCD și mai mult și mai și emană căldură, produsă tot prin electricitate. Deci setează televizorul să se închidă singur, dacă dormi și vrei să vezi un meci la 01:00 noaptea, nu lăsa televizorul deschis până atunci, setează-l să se deschidă la ora dorită.
Despre televizoare pot scrie mult (și voi scrie în viitor), aici merg pe varianta unui televizor de la LG de 106 Smart Led Full HD.
Am ales modelul din câteva motive, am LG și consumă puțin, are culori vii, meniu frumos optimizat, preț foarte bun și este smart.

7. În cazul în care ești nevoit să folosești un calorife electric, trebuie să știi să îl alegi pe cel mai potrivit. Caloriferele electrice consumă mult curent, însă alegerea lor poate reduce consumul. Un calorifer electric se alege întâi după necesitate. Adică suprafața de încălzire, rata de consum / oră. Nu lua un calorifer mic dacă ai spațiu mare și nici învers. Un calorifer bun trebuie să aibă un sistem de răcire, o protecție de supraîncălzire și un termostat reglabil. Practic prin reglarea termostatului tu poți controla nivelul de consum.
Am găsit un astfel de calorifer pentru o iarnă grea aici 🙂

8. Optimizează lumina pe casa scării, ai zice că nu te interesează? Ba da, orice cost pe casa scării se regăsește în factura ta la întreținere. Când stăteam în Galați am luat decizia împreună cu șeful scării să punem pe fiecare etaj niște becuri pe senzori. Astfel lumina pe casa scării nu mai stă mereu aprinsă de aiurea, se deschide doar când simte mișcare, mai este și alternativa pentru scările cu interfon, să se aprindă timp de 5 minute când se deschide ușa la scară sau se actionează interfonul din casă.

9. Să ai geamurile aerisite, absurd? Nu chiar, am văzut foarte mulți oameni care stau ziua cu draperiile la geam trase și cu becul aprins în casă. În primul rând lumina artificială afectează vederea și nivelul de concentrare, în al doilea rând consumi energie electrică când ai lumină solară?!

10. Dacă folosești o plită electrică, trebuie să știi să o alegi și pe aceasta. Dacă obișnuiești des să faci mâncare în recipiente mari, atunci și plita electrică va trebui sa aibă un ochi cu un diametru apropiat. Un diametru mic a ochiului de plită ar încălzi mai greu recipientul. De exemplu pui o olicioară pentru ciorbă cu un diametru de 30cm pe un ochi de 15cm. Acel ochi are o suprafață mică de acoperire, astfel timpul de încălzire se va prelungi foarte mult, automat o utilizare mai îndelungată a plitei pe curent înseamnă și un consum prelungit.

O plită electrică cu ochiuri optimizate pe fiecare categorie de recipient găsiți aici, eu folosesc una aproape identică, ceaiul și cafeaua instant le puteți face într-o cană electrică , încălzește mult mai repede și consumă foarte puțin, o cană de care folosesc și eu găsiți aici.

Dacă încerci să aplici doar una din cele 10 idei pentru a economisi energie electrică și bani, probabil vei fi dezamăgit, deoarece un singur pas nu aduce o reducere semnificativă, aplicând tot mai multe, fiecare puțin se adună.

Un consum redus și o utilizare corectă a electrocasnicelor nu aduc doar facturi mai mici la energie, se prelungește și durata de viață a echipamentului.

Pentru a calculca o medie a consumului, pe eticheta fiecărui produs ar trebui să găsim consumul pe oră, faceți un calcul simplu și vedeți cât ar consuma într-o zi respectivul echipament, cât ar consuma pe lună și apoi pe an.

Apoi recitește tot ce am scris, aplică sau imaginează-ți că aplici și refă calculele, astfel vezi ce reducere de energie vei avea, respectiv reducere de costuri.

Dacă ți-am fost util, poți să dai un share.
Dacă ai ceva de completat sau de întrebat, te invit în secțiunea comentarii să îmi spui părerea ta.

,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: