Ghid : Cum aleg Televizorul

Cum aleg Televizorul ?
Am mai scris despre cum trebuie să ne alegem un televizor, au scris și alții însă lucrând într-o companie care CATV, am observat anumite comportamente.

95% din cumpărători intră într-un magazin de profil și merg (chiar și în vizită) la raionul de televizoare. Mai bine de 80% din potențialii cumpărători nu știu ce vor, le văd doar că sunt frumoase, colorate, mari și apoi duc privirea direct spre eticheta de preț.

Am să sumarizez printr-un cuprins cele mai importante aspecte:

1. Ce buget avem
2. Ce diagonala
3. Ce fel utilizam televizorul, ce funcții vrei
4. Ce furnizor de CATV avem
5. Smart sau non-Smart, 4K?
6. Brand sau non-Brand

Ce buget avem
Cred că de aici pleacă inclusiv dorința de a cumpăra un televizor nou, am pus bugetul pe primul loc pentru că deobicei ne dorim mult, tot mai mult, cât mai mult, chiar dacă nu ne trebuie sau nu știm să folosim.
Dacă ne cunoaștem bine bugetul și necesitatea, vom ști ce televizor să alegem.

Media televizoarelor cumpărate nu depășesc 2500 lei, pentru cei mai mulți este suficient iar televizorul știe să îndeplinească dorințele, însă alții dau bani în plus pentru funcții de care nu au nevoie sau nu știu la ce folosesc.

Vezi oferte televizoare între 1000-2000 Lei

Ce diagonală să aleg

Am observat că cei care nu au avut niciodată un televizor „plat” sunt tentați ori să aleagă unul mic pe principiul „îmi strică ochii” ori să își cumpere o diagonală mare deși camera are 5 mp2.

Diagonala trebuie aleasă în primul rând după poziționarea televizorului și a poziției de vizionare, apoi după felul în care ești obișnuit. Eu am avut întâi un 81 cm, apoi am trecut la 109 cm. Pentru camera actuală, 109 cm sunt destui dar dacă îmi voi lua o casă cu o cameră mai mare, clar voi merge pe o diagonală mai mare.
În bucătărie am un 42cm, este suficient? Ai zice că da, dacă tot este bucătărie, însă poziția mea față de televizor este destul de mare, acum simt lipsa unui 81 de cm.


Ce fel utilizăm televizorul, ce funcții vrem

Dacă ești ca părinții mei, atunci nu îți lua un televizor scump sau performant. Mama, nu știu cum face dar îl scoate mereu din digital și îl dă pe analogic, nu știe să folosească butonul „grilă„, tata încă își notează canalele pe foaie.

Deși au televizoare performante, cred că mai mult îi încurcă.

Dacă te uiți la televizor foarte rar, nu îți trebuie prea mult. Dacă vrei totuși să te uiți la filme online, să vezi un meci la o calitate ok, dacă îți pui consola de jocuri prin televizor.

Atunci clar îți trebuie un televizor performant, unul care să știe minim HD, să aibă un browser bun, să aibă WI-FI încorporat.

Dacă știi ce vrei de la televizorul tău, probabil ai nevoie să își facă update mereu, să știe să citească caracterele latine, să poți organiza grila de canale după preferințe.

Să ai toate mufele de care ai nevoie, de la USB, Scart, HDMI până la VGA. Să ai control parental, să poți da economi boost pe el.

Sunt lucruri esențiale pentru utilizatorii hard, eu folosesc foarte des programarea.

Îmi setez televizorul să mă ducă pe canalul dorit atunci când îmi începe emisiunea/filmul dorit. Îl setez să se stingă după două ore în cazul în care adorm. Îi setez luminozitatea în funcție de conținutul redat.

Dacă te joci, este evident că dorim să avem cea mai bună sonorizare și calitate redată.

În concluzie, sunt multe funcții și aspecte care țin de utilizarea unui televizor, toate acestea în plus duc spre niște costuri mai mari.

Ce furnizor de CATV avem

Am pus acest subtitlu intenționat, deși nu prea mai găsim televizoare care nu au DVB-C încorporat, este important să știm ce ne oferă furnizorul nostru când cumpărăm un televizor.

De exemplu RCS dă „la liber” transmisia digitală și HD, dacă televizorul tău are DVB-C încorporat, atunci el va decripta singur semnalul fără a fi nevoiți să trecem către o grilă superioară de programe, ar fi urât să ai un televizor de 110 cm și să te uiți analogic.

Apoi RCS oferă în locul clasicelor decodoare niște Smart Cam-uri, cele de la RCS sunt CI+, cele de la UPC sunt CI, sloturile celor două nu sunt compatibile.

În plus, furnizorii au si diverse aplicații proprii, cu conținut premium sau gratuit.

Smart sau non-Smart

A devenit o modă, majoritatea își cumpără acum un smart, unele sunt ieftine însă ineficiente. Eu zic așa, dacă nu sunt tocmai un utilizator de smart tv, dacă nu navighez de pe televizor, dacă nu mă uit online direct de pe televizor, atunci nu îmi trebuie smart tv.
Un smart TV ieftin are eficiență 0, în loc să dai niște bani doar să vezi tu că ai iconița de facebook sau browser, mai bine caută în același buget un televizor care să nu fie smart dar să aibă funcții utile ție.

Însă dacă ești un împătimit al utilizării internet-televizor, atunci îți trebuie un smart tv cu un procesor foarte bun, o claritate în mișcare ireprosabilă, un wi-fi încorporat performant.

Să fie 4K?

Eu sunt unul din cei care spun că astăzi în România tehnologia 4K este la fel de „degeaba” ca cea 3D. Canalele nu emit 4K, abia dau un HD, la fel cum nu avem nici canale 3D.
Dacă joci jocuri de consolă sau PC 4K sau 3D și o faci des, atunci da, merită toți banii. Altfel, pentru câteva filme descărcate de pe internet nu merită.

4K si 3D sunt în acest moment două caracteristici „de umplutură” pe televizoarele ieftine, în spatele lor producătorii pun specificații mai slabe pentru luând fața cu 4K sau 3D.

Este fix ca la laptop-uri, are mulți giga HDD, are rami, ce mai trebuie placă video?

Vezi cele mai bune modele 4K și 8K Smart

Brand sau non-Brand?

Indiferent de buget, eu merg pe brand. Am văzut oameni care și-au luat smart tv de 42 cm de la ceva fantome iar funțiile smart sunt degeaba, cu același buget își cumpărau ceva de la un producător clasic iar calitatea era mult superioară.

Am avut un samsung, foarte mulțumit de el, playerul video știa să citească orice, culori bune, grila de canale aranjată frumos.
Apoi mi-am luat un Philips, culori proaste aspect de întuneric, grila se afișează pe tot ecranul, nu știa să citească caractere latine (am așteptat 6 luni update) și notificam în notepad subtitrările, mufe puține, telecomandă incomodă, mediu complicat și urât.

Mi-am luat pentru bucătărie un Vortex, un jeg de televizor. Fiind pentru bucătărie, tac și înghit. Deși felul în care afișează grila de canale este ok, televizorul „tușește” grav dacă nu i se dă un semnal perfect. Mi se sacadează canalele, se aude prea tare și parcă într-o cutie.

Mi-am luat LG, culori frumoase, meniu impecabil, pot modifica grila de canale, canalele se afișează frumos, sunet impecabil, player aproape ireproșabil, spun aproape pentru că nu citește toate formatele de MKV.

Deci Brand, cu siguranță BRAND!!!

Am spune că „dăm banii pe branduri” și că toate fac același lucru, nu este chiar așa. Nu am toate televizoarele din casă de la branduri bune, diferențele se observă chiar și la cel mai neantrenat ochi.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

4 comentarii la „Ghid : Cum aleg Televizorul”

  1. Doresc sa cumpar un TV cu diagonala intre 90 si 102 cm, Full HD, buget maxim 1500 lei. Nu ma intereseaza sa fie smart pentru ca am un mediabox cu android si linux kodi (care bate orice smart de pe piata). Ma intereseaza doar calitatea si fiabilitatea displayului(atata cata poate fi in acest buget). Va multumesc anticipat pentru eventualele recomandari. A sa nu uit sa aiba si slot CI+ pentru cardul de la RDS.

    Răspunde
    • Salut Ionel, este revolutia preturilor pe eMag si cred ca poti gasi ceva bun ca si firma in bugetul tau.
      Oricum oscilez intre samsung si LG, nu vreau sa mai aud de alte marci pentru televizoare.

      Iti recomand modelul asta de LG. Este 108 cm (80 e mic, crede-ma) , este CI+ compatibil RCS, este Full HD, LG are o paleta foarte pe display (sunt utilizator) este in 24 p si are multiple functii pentru claritate si randament in redare.
      Arunca un ochi pe el, in bugetul tau, sa iti satisfaca toate cerintele, e cea mai buna alegere. Evident gasim si alte marci, dar dupa ce am testat si altceva in materie de televizoare, nu as mai recomanda nimic in afara de samsung sau LG

      Răspunde
  2. Buna ziua.Doresc sa achizitionez un tv.Problema mea este ca nu prea ma pricep..Bugetul ar fi undeva la 3000 ron.Diagonala 123 cm/127 cm.Rezolutie 4k.Va rog ajutati ma cu niste sfaturi.Multumesc anticipat!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.