Centrală termică pentru spații comerciale și case Viessmann Vitodens 100-W

De curând am deschis mai multe spații comerciale cu suprafețe între 250 și 100 mp2, în 90% din cazuri am folosit centralele termice Viessmann Vitodens 100-W , în unele spații de 35KW în altele de 25KW , după suprafață.

În acest articol vei învăța cum trebuie să distribui caloriferele într-o casă și de ce să alegi centrala termică potrivită.

De ce spun că este ideală pentru spații comerciale dar și pentru case? Pentru că are o capacitate formidabilă de susținere pe multiple radiatoare, unele din ele fiind imense și la distanțe considerabile.

Astfel centrala reușește să furnizeze apă caldă la distanțe mari pe radiatoare mari. Unul din exemple este propriul birou în care avem și spațiu comercial.

Sunt în total 3 încăperi mari cu un total de 10 radiatoare. 5 radiatoare de peste 2 metri înălține și 80 cm lățime, două radiatoare de 60 cm lățime și 2 metri lungime și alte 3 de „sufragerie” adică de circa 60×150 m , am uitat să menționez și radiatorul de baie.

Ca dimensiuni nu este potrivită pentru un apartament, este destul de mare iar montajul cu toate țevile necesită ceva spațiu. Astfel ca o casă sau un spațiu comercial poate să dedice o cameră tehnică pentru baie. Oricum cred că ar fi prea mare pentru un apartament.

Este foarte utilă la casele cu etaj sau multiple camere. Casele au în general cam toți pereții pe exterior (dacă nu stai în duplex sau triplex) iar aici ai nevoie de o temperatură constantă pentru a menține căldura în pereți.

Spuneam de casele cu etaj, de curând un amic se plângea că la parter are 23° în timp ce la etaj (unde are dormitoarele) abia are 19° , dacă mărește temperatura la parter pentru a se încălzi etajul, se duce căldura în parter la 28°.

Aici văd două mari probleme de montaj:

  1. Termostatul nu s-a montat în cele mai friguroase încăperi, cazul de față este în living. Parterul mereu va fi mai călduros tocmai datorită etajului. În cazurile astea, termostatul ar trebui montat pe etaj.
  2. Centrala aleasă este mult prea mică, pe specificații spune că duce până la 80 m2 doar că este de apartament, cine a pus-o nu s-a gândit că 80m2 transpuși pe două nivele nu este tot una cu 80m2 pe un nivel. În plus la apartament majoritatea zidurilor sunt învecinate cu alte apartamente.
  3. Numărul de radiatoare, îmi spunea că câte un radiator pe dormitor și unul în baie, pe holul etajului nu are nimic. Păi holul etajului este cel mai friguros, nu este închis etans, are ferestre, este urcarea în pod, nu este locuit. În mod normal se pune un radiator și pe hol pentru a menține temperatura constantă.

Dacă ești pe cale să îți cumperi o casă și observi că ai prea puține radiatoare ori centrala este prea mică, cere dezvoltatorului să o schimbe, diferența de preț de la ce pune el la ce vrei tu este de maxim 2000 lei, dar gândește-te că îți va asigura confortul termic cel puțin 15 ani.

Viessmann Vitodens 100-W 35 kw combi B1KC081 este o centrala termica murala cu functionare pe combustibil gazos, are tiraj fortat, este destinata pentru incalzirea spatiilor si preparare apa calda menajera (in mod instant), are o putere termica de 35 kw si beneficiaza de display cu touchscreen. Centrala termica face parte din clasa energetica ACM/incalzire A/A, are o eficienta ridicata si a fost dotata cu suprafete de transfer Inox-Radial

Vezi specificații complete și preț

CARACTERISTICI GENERALE

Tip centrala Condensare
Tip montare Murala
Putere termica nominala min/max (kW) 35
Tip alimentare Gaz Metan
Tiraj Fortat
Randament (%) 109
Suprafata spatiului ce trebuie incalzit (m²) 200

SPECIFICATII TEHNICE

Greutate (Kg) 37
Dimensiuni (W x D x H mm): 700 x 350 x 400
Debit minim (l/min) 15.2
Nivel de zgomot (dB) 45

 

Întrebări frecvente despre centrala termică Viessmann

De ce sunt mai scumpe centralele termice Viessmann?

Grupul Viessmann e printre cei mai mari producători datând din 1917, sub producția lor se află mai multe branduri, însă Viessmann este gama lor de top.

Am o casă de cu etaj, după mp teoretic pot monta o centrală termică de 25kw, cum este mai bine?

Chiar dacă toți spun că o centrală de 25kw acoperă 100-120 mp, ține cont că o casă nu este un apartament. La casă ai toți pereții exteriori, ești direct pe pământ lungimea instalației este mai mare.
Am scris aici un mic ghid. Eu am trecut de la 25kw unde centrala „muncea zilnic” la una de 32kw (viessmann).
Acum centrala funcționează mai puțin, încălzește mai repede și consumă mai puțin, semnificativ chiar.

Dacă schimb centrala termică, am nevoie de proiect nou?

Nu, dacă ai o centrală termică pusă cu avize, nu ai nevoie de proiect nou. Probabil vor fi doar mici modificări ce vor fi efectuate la montare, atât. Dacă nu ai deja centrală, atunci vezi aici ce acte sunt necesare.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.