În ultimii doi ani văd tot mai multe țepe, toate în jurul ideilor de îmbogățire rapidă, dar în general astea sunt conduse de străini, pe plan local se găsește câte băbălau să fie carne de tun.
Dar am avut și noi țepari locali, despre unii am scris și eu, toate țepele documentate sunt în categoria Țeapă.
Astăzi voi vorbi despre o altă țeapă autohtonă Primul Milion, nu e munca mea, Paraschiv a depus tot efortul, el este cel amenințat de data aceasta.
Doar că eu mă simt obligat să îl promovez, așa oamenii poate vor ajunge la mine iar de la mine la el, pentru că îi voi pune și clipurile mai jos.
Cum funcționează țeapa Primul Milion?
Se face una bucata grup privat unde trebuie să plătești ca să intri, acolo se încep promovările în buclă, cumperi cursuri, cumperi copy/paste-uri, cumperi rahaturi și abonamente de la oameni neavizați și țepari.
De ce țepari? Paraschiv explică foarte bine în clipurile lui! Nu se emit facturi reale, se falimentează firme după firme pentru a evita declararea veniturilor, se induce ideea că i-a avizat autoritățile române etc.
O interfață a țepei este Cristina Munteanu care merge pe la tot felul de podcasturi plătite. Oamenii pică ușor în capcană când o văd la Mihai Morar de exemplu.
Doar că oamenii nu înțeleg că Mihai Morar a mai promovat țepe, dacă vă aduceți aminte de țeapa NFTescu, când aproape că plângea cât de mândru e că are un NFT cu Eminescu!
Paraschiv a făcut o anchetă referitoare la Primul Milion iar Cristina Munteanu s-a chinuit să îi dea clipurile jos, doar că avocații lui Paraschiv au determinat Youtube să îl țină în cele din urmă!
De ce s-a chinuit să dea jos clipul? Pentru că doamna și-a cam dat drumul la gură și arată cât rahat mănâncă.
Chiar în clipul de mai sus, pe la minutul 7, doamna vorbește despre ETF dar nu îi dă nici măcar definiția corectă a ETF-ului 🙂
Doar dacă o ascultăm bine pe doamna, ne dăm seama că vorbește foarte mult pe lângă. Dar schema Primul Milion nu este despre educație financiară ci despre a vinde cursuri!
Pe final de clip vine și partea de care vorbeam mai sus, de nedeclararea veniturilor, fraudă fiscală!
Dar mult mai frumos sunt arătate tot de către Paraschiv în următorul clip :
Este trist ca oamenii sunt pacaliti cu astfel de tepe si multi ajung sa piarda multi bani crezandu-le. Este nevoie de mai multa informare si educare financiara, pentru a evita aceste situatii neplacute. Este important sa verificam cu atentie cine ii permite cu adevarat sa ne ofere informatiile si sa nu cadem usor in capcana promisiunilor de imbogatire rapida. Este important sa fim atenti la modalitatile prin care se promoveaza astfel de proiecte si sa dam dovada de discernamant in alegerea noastra. In final, totul tine de responsabilitatea noastra in gestionarea banilor si alegerea investitiilor pe care le facem. Fiecare este responsabil pentru propria sa educatie financiara si trebuie sa fim atenti la semnele care ne indica posibilele tepe. Cea mai buna aparare este informarea si precautia.