Home » Personal » Şi minciuna e utilă

Ne place să credem că suntem cei mai sinceri oameni, că adevărul trebuie mereu să primeze şi că minciuna este o formă mizerabilă de a ascunde realitatea.
Eu zic că minciuna are un loc bine definit în viaţa noastră, închipuiţi-vă pentru o clipă cum ar fi ca mereu să ziceţi adevărul indiferent de caz sau de cât de crunt este acel adevăr.

Aseară m-a sunat un coleg din fosta filială, mi-am dat seama insant că are o problemă, o voce gravă mă întreba ce mai fac, îi raspundeam frumos însă intuiam că apelul său nu este neaparat destinat mie şi ce am mai făcut eu.

Îmi povestea că nu mai are şanse la viaţă , că acum este cu un furtun în burtă şi face de două ori pe zi dializă.
Situaţia lui este gravă, are nevoie de un transplant de rinichi şi chiar de ar găsi unul azi, trebuie să urmeze un tratament strict până când valorile îi revin la normal.

Apoi îmi povestea cum îi trece viaţa prin imagini, cum nu îşi mai găseşte locul şi ce va face el de acum încolo.

A trebuit să îl mint, mă durea discuţia cu el însă nu avea nevoie de un eu „Băi pe bune? Aşa de grav? Îmi pare rău!” . Aşa că am început să îl mint pentru a-l face să se simtă mai bine, l-am pus şi pe el să se mintă şi de fiecare dată când merge la somn să se gândească doar că în 1-2 luni va fi pe picioare. Că de acum viaţa lui trebuie să continuie în direcţia familiei.

Îmi povestea că îi este greu să vorbească cu colegii de muncă, el se apucă să plângă, ei plâng la rândul lor iar aceste faze îl doboară. Aşa că i-am propus să încerce să îi mintă şi pe ei. De câte ori este sunat, să se afişeze zâmbăreţ, să le zică că este mai bine încât şi colegii lui să aibă alte subiecte, l-am pus să mintă atât de mult până când se va crede el însuşi.

Eu personal sunt 100% sigur că dacă îşi ridică moralul şi îşi antrenează psihicul, şansele lui la viaţă se vor mări, pentru că avem ceva acolo sus în cutia craniană care are capacitatea de a vindeca orice.
Şi chiar dacă nu ar reuşi să se pună pe picioare, măcar un moral bun l-ar ajuta să îşi traiască clipele la maxim.

Aşadar nu putem trăi fără minciună, poate că job-ul ne cere să fim profesionişti şi să spunem mereu adevărul însă de cele mai multe ori nu adevărul este soluţia.

SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name *
Email *
Website

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.