Ştiu că este plin internetul cu tot felul de reţete de succes, eu nu te învăţ cum să te îmbogăţeşti, dacă ştiam cum întai eram eu bogat.
Vorbesc despre bugetul tău existent şi cum ar trebui să ţi-l planifici astfel încât să nu ajungi niciodată dator la bănci, prieteni sau să nu ai cu ce plăti întreţinerea.
Pot da sfaturi pentru că eu trec prin tranzitul ăsta de la mână largă la planificare.
Nu vorbesc de oameni care abia isi permit o paine ci de oameni cu venituri medii dar care nu reusesc niciodata sa fie macar pe linie.
Totul tine de venituri si optimizarea cheltuielilor.
Primul pas este să identifici clar cheltuielile stricte, cheltuielile regulate în raport cu veniturile.
Te sfătuiesc să scoţi o foaie şi un pix sau să îţi faci un exel în care să aşezi următoarele:
1. Dată salariu şi suma veniturilor, dacă ai avans plus lichidare e bine să schematizezi dările
2. Chirie, rate + intreţinere, cum am zis mai sus, daca ai avans şi lichidare e bine să le pui în funcţie de acestea.
3. Planificarea pe termen de 1-2 săptămâni a shopingului necesar. Nu merge niciodată la market să cumperi 1 litru de ulei, niciodată. De ce? Pe bune de câte ori ai ieşit de acolo cu un singur articol?
Spun planificarea cumpărăturilor deoarece te fereşte de vizite dese la market. Îţi faci o listă cu alimentele de bază necesare şi chimicalele necesare. Lista o vei face obligatoriu în bugetul dat de punctul 1 şi 2. Nu te întinde mai mult decât duci. Dacă ai venituri bune şi îţi oferă şi un buget ok, te îndemn să nu sari calul şi la cumpărăturile de bază să laşi loc foarte puţin pentru orice alte obiecte ce ţi se mai lipesc de mână.
Este important să ai lista la tine când mergi la cumpărături, altfel vei uita exact ce vrei să cumperi şi cu siguranţa ai să ajungi la casa de marcat cumpărând altceva.
4. În funcţie de punctele 1,2 şi 3 îţi vei face şi bugetul tău. Ăla de ieşi la bere, de cumpărat diverse gadget-uri. Şi aici trebuie să ai o listă cu ce îţi doreşti. Trebuie să o bifezi sistematic şi să o respecţi.
Să presupunem că ai nevoie de un laptop, un telefon nou, nişte blugi, adidaşi, etc.
Trebuie să stabileşti clar ordinea lor şi bugetul lor. Ce este primul lucru? Laptopul schimbat sau perechea de adidaşi? Indiferent care articol e mai ieftin, respectă ordinea priorităţilor. Astfel dacă nu ai bani de laptop şi să presupunem că este o prioritate, vei ajunge să îi strângi în limita bugetelor rămase. Avem tendinţa de a cumpăra orice pe principiul că ne vom descurca cumva luna viitoare, total greşit.
Ştiind clar unde te afli din punct de vedere financiar şi ce buget ai vei şti şi cum să acţionezi corect.
Dacă îţî rămân 300-400 de lei lunar de „spart” vei şti că ori îi strângi şi îţi iei laptop ori te bagi la o rată care să fie acoperită de acel buget ştiind că eşti capabil să îl menţii.
5. Nu neglija niciodată ieşirile la bere, suc, distracţie însă planifică din start ce vei face, în ce bani te scalzi. Deseori avem tendinţa de a merge să bem o bere şi să ne întoarcem faliţi. Nu avem educaţie financiară.
6. Să presupunem că îndeplineşti cu brio toate punctele de mai sus şi mai rămân şi bani, atunci nu trăi niciodată la limită, adică nu îi irosi ciapucăte să îi strângi. Astfel vei avea mereu un buget de backup. Indiferent că rămâi fără job, intervine ceva neprevăzut, s-a stricat maşina de spălat tu vei avea bani la ciorap şi nu vei fi nevoit să faci eforturi neplanificate sau să te înglodezi in datorii.
Suntem mână largă, suntem un popor sărac şi nu avem educaţie financiară. Ne place bogăţia şi de aici provine şi dorinţa de consum ce ne încalcă priorităţile încât să ajungem datori.