România a fost atacată de hackeri ruși

hacjer


Știrile Pro Tv au dat în seara asta o știre în care relatau că hackerii ruși ar fi atacat mai multe servere a instituțiilor de stat, calculatoarele unor oameni care aveau legătură cu Institutul de Aeronautică și a celor din telecomunicații.

Se pare că procedeul a fost unul „random”, adică au scanat peste 1200 de ip-uri, acolo unde au găsit vulnerabilitate, au atacat.

Atacurile astea datează din luna MAI. Asta mă duce cu gândul la valul de spam primit pe bloguri. Aceste valuri erau cu ip-uri de Rusia.

Poate par puțin ….nerealist, însă cum ai putea scana 1200 de ip-uri dacă nu trimiți în față niște roboți care să spună „deschide ușa” ?

Acum, fără să îmi dau importanță pot să zic că aș fi putut fi testat. Lucrez în telecomunicații, am acces la internat și am mai multe servicii conexe.

Orice greșeală ar fi putut duce la o compromitere a conturilor personale care mai apoi ar fi putut duce la o reacție în lanț spre conturile de serviciu.

Însă am fost inspirat, în primul rând am blocat toate ip-urile care nu veneau din România și se repetau de mai mult de 5 ori. Direct, am riscat să banez și români însă m-am uitat bine la clasele de ip folosite pentru spam.

În al doilea rând, fix în momentul în care am obsevat acel spam, am activat antivirusul pe laptop. Am windows cu licență, am toate sistemele active. În plus laptopul de serviciu poate fi monitorizat de la distanță, deci în caz de atac…cineva mi-ar fi putut da shutdown, asta dacă cineva ar fi observat.

În fine, suntem în era în care un atac cibernetic se poate face foarte simplu. Din acest motiv sunt foarte selectiv atunci când accesez unele site-uri, nu deschid niciodată emailuri dacă nu cunosc destinatarul, nu deschid niciodată link-uri newsletter dacă nu sunt sigur că destinatarul e real și eu am cerut acel email.

În plus un antivirus nu strică, eu folosesc Bitdefender ce aproape 2 ani și sunt ok. Am trecut de anii în care nu puteai să vezi un film dacă aveai antivirusul pornit.

Nu te gândi că dacă ești o persoană simplă, fără informații prețioase, nu poți fi o țintă. Se pot accesa informații sensibile din calculatorul tău, poți fi șantajat ușor, poți fi furat și mai ușor.

Deci atenție la felul în care umbli pe internet. Internetul e ca o noapte de adolescență pe străzi, frumos, palpitant și tentant, dar al naibii de periculos.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.