Am vizitat Roma la picior în 4 zile, am reușit să fac toate punctele turistice, e drept că nu am făcut muzeele.
Roma am făcut-o anul trecut și am picat fix pe paștele catolic. Dacă inițial m-am temut de aglomerație, a fost superb.
Am pozele și clipurile pe un alt dispozitiv, nu o să pun prea multe imagini, am urcat câteva pe tik tok.
Pentru că sunt un leneș, nu am scris anul trecut, dar acum a fost amicul meu Lucian care și-a postat experiența pe facebook și mi-a permis și mie să o preiau aici….na, dacă sunt leneș.
Iar mai jos, în următorul clip puteți vedea cum se adună oameni din toată Italia la Vatican.
Experiență în Roma
Voi pune experiența lui Lucian și voi completa și eu :
„Toate drumurile duc la Roma „
Așa este, toate drumurile duc la Roma!
Roma m-a impresionat încă din primele minute, când priveam Colosseum, absorbit de imensitatea și semnificația lui. Orașul este în sine un adevărat muzeu în aer liber, oamenii sunt relaxați, îmbrăcați decent și mereu gata să ajute orice turist pierdut în fața atâtor obiective turistice care ți se aruncă în cale. Călătoriile sunt accesibile și rapide cu metroul, cu 1.50€ poți merge oriunde dorești, în orice colț din Roma. În general capitalele europene sunt încărcate de istorie și monumente arhitecturale deosebite, dar Roma pare să le depășească pe toate cu frumusețea ei, păstrată cu strășnicie de mii de ani. Așezată pe malul râului Tibru, orașul a fost centrul Imperiului Roman, fiind secole la rând capitala Republicii Romane, dar și a Bisericii Romano-Catolice. Reprezentând unul dintre cele mai importante centre turistice din Europa.
Ce m-a impresionat pe mine în Roma?
Vaticanul și muzeele sale ( Capela Sixtină, Basilica San Pietro). Vaticanul este cea mai mică țară din lume, pentru că ocupă o suprafață totală de 0,44 de kilometri pătrați și este reședința a aproximativ 800 de locuitori. Populația din jurul Basilicii San Pietro este constituită din preoți, demnitari de rang înalt, călugări și, bineînțeles, Papă.
Colosseum, Forumul Roman și Colina Palatina. Desigur, cu toții ne amintim de simbolul Romei, colosseum, pe care l-am văzut în multe filme în luptele cu gladiatori. Colosseumul măsoară 188 de metri lungime, 156 de metri lățime și 48 de metri înălțime și putea găzdui aproximativ 55.000 de spectatori care puteau intra prin 88 de porți pentru a se bucura de spectacole de comedie, prezentări de animale exotice sau lupte între gladiatori și animale. Aceste distracții erau oferite în mod gratuit de către Titus, succesor al lui Vespasian, cel care începuse construcția Colosseumului. Clădirea imensă are patru etaje, iar ultimul dintre acesteea, cel mai de sus, era rezervat clasei inferioare și femeilor. Cel mai de jos nivel era destinat cetățenilor de seamă ai Romei. Sub nivelul solului, Colosseumul ascundea camere speciale și cuști de animale sălbatice, precum și mecanisme care ajutau la ridicarea acestora în arena de luptă.
Fontana di Trevi și Piazza di Spagna. Fântâna este superbă, atât pe timpul zilei, cât și noaptea, când este luminată din toate părțile. Roma nu ar mai avea niciun farmec dacă ai pleca din ea fără să arunci un bănuț în Fontana de Trevi. Cea mai impunătoare statuie dintre toate câte înconjoară fântâna este cea a lui Neptun, care stă într-un car de luptă în forma unei scoici, tras de doi cai, Unul dintre aceștia este nărăvaș, iar celălalt este supus, la fel ca fluctuațiile mării. În stânga lui Neptun stă o statuie care simbolizează abundența, iar în dreapta sa tronează simbolul sănătății perfecte.
Pantheon, templul zeităților din Roma Antică. Cupola are un decupaj chiar în vârful acesteia, care permite luminii să pătrundă sub formă de rază în clădire, ca simbol a forței zeilor care trimit către pământ puterea lor. Ridicat acum mai bine de 1800 de ani, Pantheonul era cel mai înalt dom din lume, până să se construiască, în anul 1436, Catedrala din Florența, și măsoară peste 43 de metri.
Piazza Venezia, care cuprinde, practic, mai multe palate impresionante prin dimensiune și opulență. O vei găsi la capătul cunoscutei Via del Corso, adică foarte aproape de Forumul Roman, Pantheon sau Dealul Capitolin.
Villa Borgheze. Un alt loc de vizitat în Roma este Parcul de la Vila Borghese, socotit „inima” verde a Romei. Construit în 1605 pentru cardinalul hedonist Scipione Borghese (nepotul preferat al papei Paul al V-lea), remodelat de-a lungul secolelor de către succesorii săi, achiziționat de stat la începutul secolului XX, acest mare parc public este și astăzi o autentică grădină a încântărilor.
Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit din ordinul împăratului Traian, pentru comemorarea victoriei sale în Dacia, care s-a păstrat până în zilele noastre. Terminată în 113, columna are exteriorul prevăzut cu un faimos basorelief sculptat, în formă de spirală, care reproduce artistic sub o formă epică războaiele dintre romani și daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei.
Nu știu dacă Lucian a fost în Sant’ Angelo, priveliștea de sus este superbă și se pot vedea majoritatea obiectivelor din jur, iar în zi de Paște catolic, de acolo de sus se vede până în locul în care ține Papa predica.
Lângă Castel este Curtea Supremă de Casație, o clădire la care nu te saturi să te uiți.
Recomand și Piazza del Popolo după care să urcați sus pe Terraza del Pincio și să mergeți prin parc, un parc frumos și relaxant cu teatru de păpuși și splendidul Orologio ad acqua del Pincio. Tot aici la Obeliscul Pinciano dați de Piazza Bucarest, mergeți spre Villa Medici, clădirea în sine nu e cine știe ce, dar priveliștea spre oraș este fenomenală. Puteți servi ceva la terasele de pe acoperișul clădirilor din zona.
Desigur, pe lângă acestea, am mai vizitat câteva piețe celebre, care m-au impresionat prin sculpturile și fântânile arteziene. Dacă mergeți la Roma, vă sugerez să luați biletele online, vă scutește de stat la cozi destul de mari și vă garantează un concediu plăcut.
Vreți să savurați din specificul local? Dacă da, vă sugerez să luați orașul la pas, să vă pierdeți prin oraș și să vă luați timpul necesar de a savura fiecare moment, fiecare om. Și încă un aspect important, dacă vreți să simțiți spiritul Italiei, nu mâncați în locurile aglomerate, pentru turiști, mergeți în restaurante mai retrase, unde veți întâlni doar italieni și îi veți putea observa cum se bucură de fiecare moment al vieții, cât sunt de zâmbitori și primitori.
Cât despre limbă, eu am înțeles în mare parte ce vorbesc, deși nu am avut niciodată tangențe cu limba italiană. Și da, am simțit limba italiană o limbă a bucuriei, a fericirii, o limbă care îți transmite pozitivitate, mi-a plăcut foarte mult, în schimb foarte puțini vorbesc limba engleză
Ar mai trebuie să vă spun să nu vă panicați când coborâți în Termini, prima imagine este dezastruasă, cerșetori, oameni care dorm pe jos, mulți combinatori.
Dar cum te îndepărtezi de Termini, începi să vezi orașul și frumusețea lui.
Un alt aspect, este plin de trotinete căzute și gunoi, gunoi la tot pasul. Asta poate și pentru că nu prea am văzut coșuri de gunoi amplasate. Probabil își asumă pentru că în fiecare seara vin mașinuțele care curăță străzile.
Nu recomand șofatul în Roma, e dezastru. Pietonii trec pe roșu sau pe unde apucă, mașinile la fel, oricu Roma este un oraș ce trebuie văzut la pas.
Dacă ai o hartă turistică (peste tot găsești), îți faci traseul în așa fel încât să mergi din obiectiv în obiectiv.
AI? Articol scrie de AI sau cu ajutorul ei?
Nu, așa a scris Lucian, cred că a dorit să documenteze fiecare obiectiv. Cred că a avut ghid, nu știu dacă a pus AI-ul să îi zică despre ele. Eu am adaugat extrauri, dacă te duci pe FB pe profilul pus, așa a scris și acolo. Când i-am cerut aprobarea să iau postarea, nu am vrut să îi alterez textul lui, așa că am făcut adaugări extra, nu unde a scris el.
Eu am fost de vreo 2-3 ori în Roma, depinde cum numeri. Întotdeauna la pas, ba chiar și în zona mai puțin turistică. E drept, n-am fost dupa pandemie, acum cred ca e haos acolo cu oamenii.
Pe laterale sunt oameni simpli, normali, Ok, care nu se streseaza atat de mult ca turistii. Sunt si o gramada de oameni cu cortul, cu rulote pe acolo, dar nu in vizita, ci… permanenti. Or fi si de-ai nostri.
La termini erau multi exotici, nu am vazut de ai nostri. Ai nostri erau la cersit prin centru
Am fost de 3 ori în Roma și aș mai merge, e superbă! Păcat că e din ce în ce mai mizeră…
Orasul e superb, dar iti da asa un fior. Am avut cazare langa Termini….brrrr
Cred ca acelasi sentiment l-as avea in Paris di Brussel..intelegi la ce ma refer!
Mizerie, nu am vazut un cos de gunoi, nu imi dau seama daca asta e strategie sau prostie.
E prostie și acolo. Și corupție. Multă corupție. Am soră de 20 de ani în Italia și povestește mai multe decât auzim noi în România…
Eu Italia o vad ok de locuit daca ai bani din alte surse, sa nu muncesti la ei. Si o vad ok de locuit intr-un orasel mai mic, e boem, linistit, in rest…. ma tot benoclez la Portugalia, stiu ca tu calatoresti mai mult, ai fost?