Acum 2-3 zile mă uitam la Digi24 Iași la emisiunea „Recrutat în Iași” , o emisiune foarte bună unde invitați sunt deobicei oameni din companii sau oameni care caută să recruteze personal în companii.
Învitatul din acea emisiune spunea că acum industria a orice nu prea se mai uită la studii superioare, ele sunt necesare atunci când candidatul are aspirații la poziții de management, administrative, etc.
Pe scurt tipul spunea că tinerilor le lipsește tupeul și bineînțeles un cv. Când el a zis de CV, nu s-a referit la experiență pe un anumit domeniu, ci doar să reiasă din CV că ai fost un tip activ în viață și au muncit.
Că știi să respecți niște principii de bază în postura de angajat.
Primul sfat era ca tinerii să aibă curajul să facă și voluntariate în marile companii. Ok abia ai terminat liceul, poate ești sau nu student, nu ai experiență. Însă o acțiune de voluntariat într-o companie nu doar îți aduce un bagaj de cunoștințe și calificare, dar ai și reale șanse să rămâi în companie.
Aici intervine o problemă, nimeni nu vrea să muncească moca, dar culmea majoritate se mulțumesc cu salarii de 700 ron la standul de mici din Kaufland.
Nu vrei să faci ceva gratis, pentru că deduci că faci gratis. De fapt și acea companie te instruiește gratuit, investește gratuit în tine, în speranța că te va angaja și va avea un tânăr iminent crescut pe băncile lor.
O altă problemă a tinerilor, tot legată de tupeu, este că nu fac pași rapizi spre performanță atât timp cât beneficiază de sprijinul părintesc. Adică, bă cât te țin părinții, experimentează orice, dacă nu îți place, îți permiți să îți dai demisia, dar acumulezi experiență fără grija zilei de mâine.
Apoi când apar grijile, vei accepta orice salariu jenant și orice job de rahat doar pentru a nu-ți pierde veniturile.
Tinerii nu sunt dispuși să învețe, încă mai trăim cu impresia că o engleză învățată pe facebook și un permis de conducere , ne va asigura viitorul.
Eu personal m-am ferit dependența de permis, n’ai permis, n’ai mâncare. Dar desigur, trebuie să avem și șoferi în țară pentru că este o industrie puternică.
Cei mai mulți consideră că dacă au obținut un amărât de permis B, firmele vor sări la el cu oferte.
Nu, toți avem permis, deobicei angajatorii caută unu cu permis care să știe să facă și altceva pentru firmă.
Limba engleză, e limbă plafonată, cred că și mama a învățat ceva cuvinte.
Tipul din emisiune spunea că se câștigă peste 1000€ de exemplu în backoffice pe Olandeză și alte limbi exotice.
Cât te-ar costa o astfel de calificare? Un curs ok? 1000-1500 Ron? Ok, când vine vorba să îți securizezi viitorul și să îți mărești sansele de reușită, investești dacă altceva nu ai fost capabil să faci.
Povestea tipul și de testeri, nu neaparat testerii de jocuri, deși și aceștia sunt căutați, mi se pare puțin mai tehnică treaba. Chiar dacă e vorba de jocuri.
Spunea tipul că, tester poate deveni oricine se pricepe la ceva. Dădea ca exemplu un medic care dorește să își rotunjească veniturile. Dacă un dezvoltator vrea să facă o chestie din domeniul medical, un medic e cel mai bun tester.
Exemple sunt mii, deci sfatul final este să fiți mai îndrăzneți, să faceți și lucruri benevole pentru a vă compelta bagajul de experiență și cel mai important, să nu rămâneți captivi pe o singură nișă, mai ales dacă nișa nu dă semne de evoluție.
Buna postare , chiar imi place blogul tau . ori de cate ori am timp si intru pe internet iti vizualizez si blogul pentru ca ai posturi calumea nu ca altii, balarii sa vanda marfa la anumite firme !
Mulțumesc Alex de aprecieri.
Din păcate, sa sunt și anumiți care scriu doar pentru a ciupi advertoriale plătite cu 20 de lei.
exact si aceia au „vizitatori: gramada !
ăia o ard blackhat până vine google și îi lasă în curul gol.
Pe de altă parte, eu nu îmi permit să recomand un produs pe care nu l-am testat, îmi bat joc de om.
E ca și cum știu că la piață e unu cu carne stricată, dar o vinde la 10 lei kg, dar cumpără bă că e cea mai ieftină, îți jur eu!