Da se poate și nu vorbim de vreun șmecher sau om de afaceri ci de un simplu angajat cu pilonul II de pensii.
În prezent din salariul brut cotizăm 25% la sistemul de pensii, 20.25% la pensia publică (de stat) și 4.75% la pensia pilon 2.
Un angajat cu un salariu net de 2000 euro ar plăti la pilonul 2 undeva la 850 lei lunar, am pus în calcul vârsta mea și faptul că mai am 28 de ani pâna la pensie + ce am acumulat deja.
În cel mai conservator scenariu, adică 5% randament s-ar acumula cu dobândă compusă undeva la 220.000 dolari. Într-un scenariu cu randament 8% (destul de posibil) s-ar acumula 415.000 de dolari iar în scenariul de 10% acumularea ar fi de 656.000 de dolari.
Iată cât de important este pilonul II pentru pensionare. Dar dacă statul ar începe progresiv să mute câte un procent din pensia publică către pensia privată pilon II?
De ce zic asta? Pentru că acolo trebuie să ne îndreptăm, statul nu poate ține mereu presiunea pensiilor, deci ușor, ușor ne vom duce și noi către exemplul altor state.
Statul va păstra în continuare restul contribuțiilor la sănătate să „ne facă” spitale și să plătească medicii, însă poate începe să lucreze la eliminarea pensiei de stat.
Dacă la angajatul cu 2000 euro net, 4.75% înseamnă circa 850 lei, faceți calcule câți bani dă angajatul la pilonul public cu 20.25%.
Doar o dublare a procentului către pilonul 2 ar însemna suma din titlu sub/peste. E clar că asta nu se poate întâmpla azi, dar dacă se lucrează de pe acum, poate peste 30 de ani va fi contribuția totală în sistem privat iar viitorii pensionari vor fi ca cei din alte state.
De asta vedeți pensionarii nemți, americani că își permit la bătrânețe să călătorească, din aceste economii din timpul vieții.
Pe de altă parte, din sistemul public nu vei avea o pensie mare, chiar dacă contribui de 4 ori mai mult față de pilonul 2. Pentru că sistemul public nu îți reinvestește banii, nu îți oferă randament sau dobândă compusă.
De exemplu, cei care plătesc și la pilonul II vor avea – 21% la pensia publică. Pe calculele de mai sus ar rezulta o pensie publică de circa 4900 lei. Deci mult mai puțin decât ai acumula cu dobânzi în Pilonul II.
Gândește-te că la scenariul negativ de mai sus unde termini cu 220.000 euro, suma zicând că vrei să primești 1000 euro pensie pe lună, ti-ar ajunge pentru încă aproape 18 ani de viață. Nu cred că previzionează vreunul la 65 de ani că vrea pensie încă 18, dar am făcut calcului doar pentru a vedea ce mare diferență este între cei doi piloni de pensii.
Bagi peste 40 de ani de muncă la un venit decent și te pensionezi cu 50% din suma câștigată în activitate, plătind 25% la pensii.
Dar doar ăia 4.75% au un randament și îți vor asigura corect pensionarea, ceilalți 20.25% sunt incerți și îți asigură o pensie destul de mica.
Dacă statul ar da mâine o lege să semnez că vreau să trec treptat la pilonul 2, aș semna instant. Știu că nu are cum, sunt pensii în plată, trebuie să susținem actualii și parte din viitorii pensionari. Dar trebuie lucrat în timp, ținând cont că asta este viitorul.
Tu te-ai gândit la pensionare? Ce pași ai făcut?
Ai pe link un calculator de pensie Pilon 2 și chiar poți simula și pilonul 3.
Eu astept pensionarea. Si cei 1M. Pana atunci mai e departe.
Tu faci milionul ala, nu stiu pensionarea :))
Mda, asta intamplandu-se intr-o Romanie utopica.
Nu stiu daca ai observat, dar au fost 2 tentaitve (sau doar atatea am prins eu) in care statul roman ar fi avut intentia sa desfinteze pilonul 2 si sa mute toti banii la pilonul 1.
Da, Dragnea in ambele, dar apoi a venit UE si ne-au pus prin PNRR sa majoram de la 3.75 la 4.75%.
Nu stiu daca utopica pentru ca si ai nostri iau lumina de la altii si inteleg ca trebuie usor, usor sa trecem la alt sistem, altfel nu se poate.
Doar ca nu cred ca o sa prindem noi acele vremuri.
Să plătească medici statul dar nu pe ăia ca de la Pantelimon.
Ești mai optimist ca Marius cu camerele telefoanelor 🙂 . E greșit să presupui că sunt mulți oameni cu un venit de 2000 de euro net înainte de 30 de ani, în România cel puțin. Deci vorbești deja de bogați, de oameni care trăiesc bine, nu de „un simplu angajat”. Simplii angajați, în marea lor majoritate, nu se apropie de suma aia, cel puțin nu înainte de jumătatea carierei. Chiar și așa, contribuția ar fi pe 25 de ani, la care eu n-aș crede că depășești un randament de 5% – iar statul îți garantează doar contribuția. În fine, la fiecare cât se poate, dar:
Poate ție îți sună bine o mie de euro acum, dar gândește-te ce va fi peste 20-30 de ani. Acum nici 10 ani cheltuiam aproape jumătate din cât cheltui acum pe mâncare, ce să mai zic de restul, inclusiv prețul serviciilor. Chiar și dacă te muți într-un loc defavorizat, cu cheltuieli minime, s-ar putea să ai nevoie de dublul acelei sume pentru a trăi decent – că mai ai un tratament, un regim, nu mai tolerezi orice, de-astea.
M-am uitat acum și pe contribuțiile mele la pilonul II și… îmi e și rușine să zic suma, am calculat de două ori conversia în euro că mi s-a părut că am greșit – și sunt deja 15 ani de contribuții și, cu toată modestia, am și eu 25 de ani de școală. Mă bucur că ești optimist, serios, dar sunt curios care sunt calculele peste încă 20 de ani.
Este un calcul care mi-a venit la îndemână și strict pentru titlul. De altfel un studiu spune că cei cu 2000 net se plasează în primii 5.75% dintre angajați.
Sunt optimist în sensul că văd Pilonul II mult mai relevant față de pilonul public, am făcut un alt articol despre cum se calculează acum pensia, cât contribuim și la ce sume am ajunge….
E clar că suma din viitor poate să nu mai fie valoroasă cum este azi, însă acei bani lucrează prin investiții iar la final scoți măcar inflația.
Pilonul 2 de la „facere” până azi a avut un randament mediu de 8% iar inflația de 4.35%, deci tot e un câștig. Și mă aștept și în viitor să performeze.