Se apropie TdC, am scris aici. Îmi aduc aminte că la fiecare târg de job-uri la care am participat, am întâlnit cam aceleași tipologii de oameni.
Am găsit mereu și oameni ok, oameni care ar fi venit să muncească și gratis în speranța de a se forma într-un domeniu, poate chiar pentru a-și forma măcar o idee despre ce poate face.
Și oameni care nu au avut niciodată nimic wow dar speră să devină antreprenori.
Țin minte acum 2 ani un tânăr din Galați care îmi spunea că este super smardoi pe programare, că face site-uri, că știe să citească coduri și că …atenție vrea să devină developer de jocuri! Și eventual îi trimite mă-sa bani și își face el o afacere online, știe el că pe net se fac bani.
L-am întrebat dacă a mai lucrat și dacă este apt să dea un test la microsoft ca tester pe platforme de gaming (știam pe cineva de la EA Games) , l-aș fi băgat ca intern, fără plată în prima lună să îl vadă și ăia.
Evident că primul muget a fost „Moca? stau acasă” , păi acasă stai de la 18 ani și te-a prins vârsta de 25 fără o secundă vechime în câmpul muncii.
și mai sunt mulți care se visează cu propria afacere, cert este că e bine să ai un vis, un țel, dar este și mai bine să pleci la drum pregătit.
Eu am 28 de ani, sunt corporatist cum ar zice TNR, nu știu dacă într-o zi voi deveni antreprenor dar evident eu absorb informația și experiența ca un burete.
Am avut „mici afaceri” pe vremea când eram necopt, dacă aveau succes, acum nu eram corporatist. Nimeni nu poate avea succes până nu dă cu capul, pentru a limita pierderile , e bine să fii pregătit.
De exemplu daca vrei să devii un mic patron, întâi trebuie să înveți să simți ce înseamnă să fii patron.
Să știi să vinzi ce vinde societatea ta.
Deci ar fi indicat să o iei de jos, angajează-te ca agent vânzări câteva luni, vezi cum este piața, simte omul în vânzarea directă, învată să poți învăța apoi pe alții.
Eu așa am plecat…..
Dacă ai învățat să îți vinzi marfa, nu este suficient, a ști să vinzi te face un vânzător bun, nu un patron sau administrator bun. Deci ai putea să încerci să conduci o echipa de oameni, pe banii altora să vezi cât este de greu, apoi câștigând experiență în chestia asta.
Ai sa vezi cum e să îi conduci pe banii tăi.
Fiind un manager/administrator într-o companie, înveți să direcționezi resursele spre priorități.
Înveți să vezi cum e să fii presat de furnizori și să faci plăți la timp pentru servicii, să îți dai taxele și impozitele, să îți plătești oamenii….abia apoi să vezi ce profit aduci companiei.
Dupa ce te rodezi puțin în ciclul ăsta, cred că ai putea fi capabil să pornești și tu pe drumul tău fără să dai ratezi startul.
Pentru că ai învățat care e fluxul de jos al lucrurilor, cum să te comporți cu oamenii de la care ai pretenții să îți facă afacerea să prospere, ai învățat care sunt prioritățile, cum e treaba cu datoriile și cel mai important, că profitul tău este pe ultimul loc, indiferent cât este de mic la început.
Deci drag tânăr , viitor patron. Oamenii de succes au avut multe eșecuri până la acel succes, evident și tu vei avea dar dacă vei fi înarmat cu ceva experiență, vei găsi mereu puterea de a continua!
Succes!
Like & Share!
Eu sincer să fiu, am început să muncesc încă de la 15 ani, zilier în confecție textilă, mă duceam în vacanță. Mai apoi am dat de gustul Italiei, și implicit a banilor, venind acasă m-am ”combinat” cu un prieten el avea firmă, eu oameni și am început să luam fațade, însă evident am fost și încă sunt și angajat în acest timp. Abia anul acesta, chiar în ianuarie mi-am deschis un SRL și am început să bag ușor ușor bani în casă, perfect legal, însă în același timp încă sunt și angajat la o altă firmă. Mi-am pus un target, în momentul în care scot o anumită suma lunară profit, în fiecare lună, atunci îmi dau demisia de la actualul job. Mă bucur că nevastă-mea mă susține în tot ce fac și în orice idei tâmpite am avut de-a lungul anilor, mai mult sau mai puțin productive, însă cu siguranță idei din care am avut de învățat.
E foarte important ca soția să te susțină, ar fi putut să te îndemne să renunți că doar ești angajat.
La fel de mult ți-a folosit experiența în câmpul muncii, tinerii nu realizează că e important să știi să respecți un mecanism și să ai un venit constant, indiferent cât este de mic, în caz de eșec măcar ai ce mânca!