Home » Personal » Merită să ai pensie privată!!!

De ceva vreme mă tot gândesc la o pensie privată însă nu am ştiut niciodată dacă este ok sau nu.

Astăzi după un drum de 2:30 H cu noua mea colegă care are o experienţă de 8 ani în asigurări de viaţă m-am convins.

Mi-a explicat nişte chestii care pe mine mă reţineau, nişte chestii care mi-a deschis ochii.

Pe scurt, noi în momentul ăsta dacă ne-am pensiona la limită de vârstă ar trebui să încasăm undeva la 30% din media veniturilor realizate în perioada de activitate.

Doar că lucrurile nu sunt roz, urmează ca respectiva medie să scadă la 15% iar dacă urmărim trendul, peste 28 de ani când o să mă pensionez eu, statul nu va mai avea bani să mă plătească pentru că tot ce ne reţine nouă acum se duce pe actualii pensionari care ei la rândul lor au ţinut alte generaţii sau chiar sistemul nostru de învăţământ.

Pensia obligatorie este de 2% din cei 10,5% opriţi de stat, urmează ca acei 2% să crească la 6%. Veste bună, pentru că se duc pe contul meu privat mai mulţi bani, veste rea pentru că rămân 4,5% care statul ar trebui să îi strângă pentru mine…..statul nu mai are bani nici în 2014.

Aşa că actuala mea colegă m-a învăţat să îmi fac o pensie privată pilonul III. Ca un simplu calcul, dacă cotizez 100 ron/lună , la vârsta de 55 de ani dacă vreau să mă pensionez (dacă vreau) pot să primesc din acea pensie undeva la 400 ron/lună, pot mentine perioada de activitate şi să mai cotizez, atumat primesc mai mult sau pot cotiza mai mult.

Şmecheria fantastică este că eu să zicem că acumulez 40.000 ron, banii ăştia plătindu-mi pensie ajung 8 ani dar compania este obligată să îmi dea pensie până la sfârşitul vieţii.

Nu vă gândiţi, ei nu iesă în pierdere, este un sistem prin care îşi amortizează acei bani pe care ţii dau în plus.

Acum dacă mă gândesc că am un venit de 3000 , asta ar însemna că aş avea o pensie de 1000 lei + acei 400 privată+acei 2-6%, aş avea o pensie care m-ar ajuta să trăiesc.

Dar ce fac sărmanii ăia cu 700 ron? Eu unul duc peste 3000 şi poate pe viitor abia voi avea 2000 pensie, dar ăia cu 700 ron?

Există şi pentru ei o chestie cu 35 ron pe lună, nu ştiu exact detalii dar cert e că trebuie să ne asigurăm viitorul

,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

commentscomments

  1. Marius Cucu spune:

    Pai stiu ca iti lua automat un procent care se ducea catre pensia privata. Cel putin…eu asa stiu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name *
Email *
Website

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.