Home » Personal » Blog » Lasă cardul acasă!

chirie


Lasă cardul acasă! Poate par puțin cam neolitic, însă am ajuns la concluzia că cel mai bine este să nu porți cardul după tine. Exceptând desigur situațiile în care pleci din oraș, atunci chiar nu aș recomanda să nu ai bani sau cardul la tine.

De câțiva ani încerc să nu mai țin după mine prea mulți bani cash, prea mult înseamnă chiar peste 50 de lei atunci când nu am nimic special de făcut, mă duc doar la muncă și cam atât.

În linii mari am reușit să nu mai țin prea mulți bani la mine, este mai sănătos așa pentru că nu odată am avut în portofel mai mult de cât îmi trebuia și s-au dus mai repede de cât trebuia.

Așa că m-am învățat să îmi iau fix cât îmi trebuie. Însă nu am renunțat la card. Îl am mereu în portofel, deși nu „mă bag” în card la fel de setos ca în banii cash, îmi dau seama că ar fi bine să nu mai țin nici cardul după mine.

Cardul îți oferă un confort psihic, știi că îl ai și în caz că te întinzi sau ai nevoie, îl scoți si dai cu el. Doar că fix acest confort psihic te face de cele mai multe ori să cumperi ce nu îți trebuie.

De câte ori au coborât după pâine și te-ai întors cu sacoșa plină? Eu, de foarte multe ori.

La fel și când îmi fac cumpărăturile, îmi planific un coș, bugetul și chiar las loc de „alte acareturi” însă niciodată, dar niciodată nu reușesc să mă țin de planificări.

Și asta pentru că am cardul la mine, știu că orice s-ar întâmpla dau cu el prin POS și rezolv problema.

Cred că mai sigur ar fi să îmi planific un coș de 150 lei și să iau 200 la mine, astfel aș avea o marjă de „eroare” acceptabilă și suportabilă.

Oricum la partea cu „strânge banii”, la mine nu merge cu cardul. Din toate experiențele cel mai bine îmi iese cu „mai cumpăr 500€ că pe ăștia nu îi schimb”.

Cu euro chiar ține, cu greu mă încumet să intru în ei, deobicei caut să îi cumpăr cât mai bătuți, în caz că mă gândesc să schimb să îmi zic „Ba ce fac? Schimb 500 pentru 100 dar rămân cu 500 schimbați și mi că intru și în ăia” și astfel mă potolesc.

Când țin banii în euro intru rar, deobicei doar când chiar am nevoie. Și nevoie avem mai mereu, tocmai din acest motiv când iau banii, îmi planific bugetele și de restul acad€le 🙂

Tu cum îți ții banii? Cum reușești să îi strângi cel mai bine?

Sunt curios deasemenea cum îți planifici cumpărăturile.

PS: Am un prieten care notează orice cumpără pe un caiet, indiferent că se duce să bea o bere sau cumpără un săpun. Îmi povestea că la final de lună când trăgea linie, cei mai mulți bani se duceau fix pe chestii de care nu avea nevoie.

,
SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

commentscomments

 1. Marius spune:

  Eu platesc doar cu cardul. Acum fix 1 leu in momentul de fata in portofel. Abia nu mai stau cu monede, cu balarii dupa mine.
  Economiile pe un alt cont.

  • cKy spune:

   Economiile pe un alt cont neconectat cu cardul? Pt ca aveam si eu economii pe alt cont dar aveam acces din contul principal.

   Des se intampla sa raman cu 1-2 lei, daca nu as fuma, mi-ar ajunge de cafeaua diminetii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Name *
Email *
Website

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.