Haina il face pe om!!!

Recent eram angajat intro discutie aprinsa in care eu sustineam ca pot sa iau orice boschetar de pe strada si sa il imbrac bine, il aranjez si ii pun in gura textele potrivite, astfel reusesc sa il fac orice…chiar si director.
Discutia pornea de la ideea ca noi ca si oameni etichetam totul din prima impresie, chiar cea vizuala. Eu personal am experimentat, de exemplu am venit in blugi si in tricou la o sesiune de interviuri, candidatii mi-au vorbit ceva mai lejer si la pertu, am simtit ca nu dau valoare a ceea ce scot pe gura. Apoi am venit imbracat mai „la 4 ace”, postul era acelasi insa oamenii vorbeau doar cu dumneavoastra, se balbaiau, se simteau luati de sus, desi eu folosesc mereu acelasi limbaj.

Interlocutorul meu ma contrazicea spunand ca el nu isi va trage niciodata o prima concluzie dupa modul in care cel din fata lui este imbracat, norocul meu a fost ca am vut un exemplu de a’l contrazice fix in fata noastra. Mai exact in parcarea de langa firma era un nene in salopete care mesterea la un Opel Corsa, mi-am rugat imediat interlocutorul sa imi zica „cam ce tip de meserie crezi ca are domnul zi de zi?” , instinctiv mi-a spus „Ceva la 1000 – 1500 ron, in combinat, uzina, masinist ceva”. A ales acel ins tocmai pentru ca eu stiam ce job are, de fapt omul era avocat, unul chiar bun iar fix in blocul din spatele nostru era o tablita cu numele lui pe ea.

Seara acasa am avut placerea sa vad ceva pe National Geo, este emisiunea aia „Iti joaca mintea”, in acea emisiune fix asta incerca sa demonstreze.
Au imbracat un actor la 4 ace si l-au pus sa se dea drept reporter, intreband lumea tot felul de baliverne, ceva legat de texas vs Sua. Culmea oamenii nu doar ca puneau botul dar intrau si in dezbateri, ulterior acelasi actor, aceleasi baliverne dar in blugi si in tricou, oamenii nu doar ca fugeau de el ba chiar se amuzau.

Deci cred ca haina il face pe om, tot nu te-ai convins? Atunci de ce te simti confortabil sa stai langa cineva imbracat in popa, politist, militar, gardian, etc. si nu te simti lejer langa unul cu haine zdrentuite, murdare, poate chiar in salopeta? Nu cumva creierul tau percepe acele uniforme ca pe un „savehouse”?
De ce crezi ca cele mai de succes escrocherii sunt cele in haina statului, de ce auzi tot mai des ca „un grup de escroci ce se dadeau drept politisti au facut x”? Pentru ca in momentele in care avem impresia ca totul este ok, nu mai gandim defensiv si suntem dispusi sa oferim totul pe tava!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.