Sari la conținut

Ghid Vacanță Turcia : Antalya cu copilul

După experiența din Roma am primit foarte multe întrebări de la apropiați, eu la rândul meu am avut multe întrebări către Marius.

Încă nu am scris despre Roma dar voi scrie. Chiar dacă a scris Marius, situațiile sunt diferite.

El călătorește singur sau cu indivizi singuri, se pot caza oriunde, sunt mobili. Eu voi scrie practic pentru cei care călătoresc cu copilul.

Să mă întorc la Turcia, mai precis la Antalya și vacanța cu copilul. A fost prima călătorie și am avut multe lucruri în vedere, multe întrebări, multe incertitudini.

Cum alegi Hotelul

 • Dacă copilul are sub 10 ani, cel mai probabil vei dori ca hotelul să aibă piscine și pentru ei, apă mică și tobogane.
 • Apoi, vei dori ca hotelul să aibă plajă proprie, clădirea să fie aproape de plajă în caz că îl duci la somn la prânz.
 • Pentru ca sunt mici și neatenți, ai nevoie de nisip fin și intrare lină în apă. Eu am fost la Turan Prince Antalya, am avut tot ce am dorit.
 • Să aibă beach bar, pool bar iar băuturile să fie incluse. Întrebați inainte, nu tot ce e all-inclusive acoperă băuturile de pe plajă sau piscina, nici snaks-urile.
 • Să ai acces mereu la ele. De exemplu la Turan, la ora 18:00 se închidea cel de pe plajă, dar cele de la piscine erau până la 01:00, apoi era alt bar unde puteai să și mănânci de la 00:00 la 07:00 când se deschidea restaurantul central.

Hotelul avea piscină copii cu apă cam 50 cm, piscină copii cu apă cam 1.5 metri, piscină adulți și piscină interioară.

3 restaurante ala carte, 2 restaurante dedicate orelor de masă, un restaurant cu snacks, înghețată și pool bar la piscina de copii, un pool bar la piscina de adulți, un bar de noapte și club, un restaurant tip fast-food, un beach bar.

Sală de jocuri cu mașinuțe, parc de copii, sală de activități pentru copii cu personal dedicat, bowling, biliard, etc. Magazine, centru spa, pedichiură, manichiură, magazin bijuterii, magazin suveniruri, scenă evenimente (seară de seară pentru copii), zonă verde cu măslini, palmieri, flori și hamace (am stat multe nopți pe iarbă..splendid), 2 pontoane în mare cu șezlonguri…..și cam atât îmi aduc aminte acum.

Cum citești Review-uri când cauți hotel:

 • Când citești review-uri, setează să le citești pe alea cu 1-2 stele și vezi exact de ce au dat așa puțin.
 • Nu e neaparat ca ce nu i-a plăcut unuia, să nu îți placă nici ție. Dar dacă vezi chestii de igienă, mâncare stricată, chestii nasoale și se repetă, atunci pas.
 • Nu lua în considerare review-urile din pandemie când vine vorba de servire. Turcia e pe opulență, în pandemie erau puține feluri de mâncare și se stătea la rând….sunt mulți care ar fi dorit cum e normal, dar asta a fost, pandemia.
 • Pe lângă pozele din platformele de booking, caută poze și review-uri pe google. Pe Google vezi review-uri directe de la utilizatori, vezi poze reale făcute de cei care au mers acolo.

Eu era cât pe ce să aleg unul care arăta impecabil, până am găsit poze cu chestii nasoale în camere, poze de la 4-5 persoane diferite, așa că l-am tăiat de pe lista.

Hotel Prince Turan

Și evident, curățenie, dotări camere, spațiu…astea sunt clasice.

Unii mai aleg și în funcție de distanța Aeroport – Hotel, dar oricum ai preluare, medie e 1-1:30 de mers.

Cum aleg agenția de la care cumpăr

Dacă nu ai deja o agenție cu are ai mai colaborat, atunci cere oferte similare de la 3-4 agenții.

Nu te uita neaparat la prețuri, chiar dacă una dă cu 50€ mai scump ca alta.

Trebuie să vezi cât de dispus să te ajute este agentul alocat ție.

Răspunde la întrebări? Dă detalii extra despre locații? Nu strâmbă din nas dacă ți-a dat 3 locații dar tu ceri detalii pentru alte 3 locații!

Este dispus să îți facă chiar el o comparație între locații?

Tu pe oferte nu vezi mereu dacă ai băuturi încluse la baruri, dacă au plajă proprie sau dacă băuturile sunt locale ori internaționale.

Dar agentul agenție are aceste informații, dacă este dispus să te consilieze, atunci mergi cu el mai departe.

Nu te gândi că e agenție mică, oricum ei vând pentru agențiile mari iar preluarea tot la ăia mari se face.

Eu am mers cu o agenție mică (Maras Tour) iar Cristina (le poți spune că ai aflat de ei de la mine) a fost mereu disponibilă pentru detalii, oricum în Turcia s-a ocupat Fibula de noi. Ne-a repartizat om vorbitor de limba română, a venit a doua zi la hotel să ne recomande chestii și să întrebe dacă totul este ok.

Mai mult, am vrut să iau bilete pe un vaporaș de lemn, agentul Fibula mi-a zis din start că nu recomandă că se clatină tare de la valuri iar mâncarea este proastă. Deci, mi-a salvat niște nervi și bani.

Ce poți vizita în Turcia

Turcia e mare, nu pot să îmi dau cu părerea despre tot. Dar dacă mergi în Antalya, ai câteva chestii mișto.

Acvariu Antalya – bilet standard 65E adult și 30 copil, full 70E adult și 35 de copil.

Trebuie să rezervi din timp, se fac cam 2-3 pe săptămână.

Este cel mai lung tunel subacvatic din lume (zic ei), are 131 metri. Vezi rechini, piranha, tot felul de specii de pești.

Cel mai mișto e când mergi prin tunel iar deasupra ta trec rechini și pisici de mare, plus că decorul cu epave e wow.

Ca suvenir, la final primești 4 poze (pentru care plătești) : am plătit 45€ și mi-au dat una în ramă, una imprimată pe o farfurie, 2 magneți și cele 4 poze în format digital. PS : Poze cu tine și familia, având tematica acvariului. Înainte să intri îți fac 2 poze la un perete gol (nu știi ce au de gând), la final vezi.

Muzeul de Ceară – este la acvariu, dacă nu pierzi prea mult timp pe la acvariu, poți intra și aici. Nu știu cât costă biletul, dar parcă rețin că la pachetul full de acvariu, aveai și aici intrare.

Muzeul de gheață – tot la acvariu este, aici îți dă echipament special și mergi prin muzeu, te dai și cu sania.

Tot la Acvariu puteți face poze cu papagali, șerpi și au și un wild zone în care te simți ca în junglă, la fel, îți fac poze și dacă le vrei, plătești.

La ieșirea din acvariu ai un Mc Donald și o terasă cu prăjituri și înghețată.

La intrare ai iar terasă, berea e 5€, înghețata 2-3 euro.

Mai sunt aventuri/locuri de vizitat. Poți merge în Jeep Safari (30 euro adultul), treci prin locuri accidentate, râuri, chestii de adrenalină. Am zis pas ca e prea mic Matei iar Ramona oricum are rău de mașină.

Ai Rafting, te dai cu caiacul pe râul de munte, evident că am zis pas că m-aș fi dus singur.

Green Canyon, ăsta e de vizitat, poate data viitoare, peisajul e mirific, tot vreo 30 euro de adult, ai un prânz și băuturi non-alcoolice.

Land of Legends – ăsta e un mic Disney cu apă, faci și plajă dar nu ai timp. O sa vrei să te dai în toate aparatele lor de apă 🙂

Ce valută să am la mine

Euro sau dolari, ei fac oricum paritate 1:1, de preferat totuși euro pentru că majoritatea prețurilor sunt afișate în euro.

Euro am avut cash pentru acvariu și bazar, unii au și cu cardul oricum. Își calculează în lire, am plătit cu cardul de euro.

Mie mi-au făcut paritate 17 lire la un euro, evident că mai rotunjesc. Dacă ce vrei tu dă un 4.8 euro, îți rotunjesc la 5, dar nu simți.

Am mai avut monede pentru tips. Am lăsat la masă odată și de atunci ospătarul avea grijă să am mereu masă afară.

Am lăsat la cameristă și pe lângă modele cu lebede și alte acareturi, îmi schimba zilnic lenjeriile.

Ba chiar mi-a dat încă o cartelă, așa că puteam să las AC-ul deschis când eram plecat.

Asigurari și altele

 1. Nu vă luați după alții, grupurile de facebook mulți spun că un părinte poate călători cu minorul fără procură din partea celuilalt părinte, total fals. E obligatoriu să ai procură. Chiar a fost o știre zilele trecute cu sute de oameni opriți în aeroport, fix pe speța asta.
 2. La fel, mulți spun că poți trece cu x cartușe de țigări, la dus sau la întors. Greșit, mereu te informezi de pe MAE pentru fiecare stat în parte. MAE zice clar 200 țigarete/pașaport – fără minori, tot aici găsești orice se schimbă în timp real.
 3. Pentru UE fă-ți cardul de sănătate european, pentru NON-UE nu risca să pleci fără asigurare de sănătate. Costă cam 30-40 lei de persoană și ești ok – aici.
 4. Caută pe grupuri sau bloguri, vezi cine a mai scris și adresează întrebări.
 5. În statele unde este necesar pașaportul să fii atent să îți pună ștampila de intrare.

Lipsa ştampilei de intrare poate conduce la aplicarea de amenzi şi/sau expulzare (până la finalizarea cercetării se consideră că s-a intrat ilegal)

 Atunci când doriţi să călătoriţi în Turcia şi vi se permite (din eroare) îmbarcarea în avion cu o carte de identitate românească, vă anunţăm că la sosirea în Turcia nu va fi posibilă părăsirea zonei aeroportuare şi intrarea pe teritoriul acestui stat şi veţi fi returnaţi către aeroportul din care aţi plecat. În astfel de situaţii reprezentanţele diplomatice/consulare ale României din Turcia (Ambasada României la Ankara, Consulatul General al României la Istanbul, Consulatul General al României la Izmir) nu vă pot sprijini, întrucât emiterea de titluri de călătorie sau paşapoarte temporare în zonele aeroportuare de tranzit nu este posibilă şi nici nu este permisă de către autorităţile turce.
Ieşirea din Republica Turcia nu se poate face fără documente de călătorie sau cu documente de călătorie expirate. În cazul în care vă aflaţi într-o astfel de situaţie, rugăm să contactaţi reprezentanţele diplomatice ale României din Turcia şi să vă prezentaţi personal la sediile acestora pentru solicitarea unui titlu de călătorie. 

PS : O să scriu și despre Roma, acolo lucrurile sunt mai complicate și chiar sunt chestii de detalii.

De la cazare, mâncare, ce să vizitezi, ce să nu plătești, zbor, etc.

PPS : Să nu filmati jocuri de lumini, eu mi-am ars senzorul la cameră pe 2 telefoane Samsung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.