Facebook nu va putea inlocui niciodata Google

Acum cateva luni tot auzeam mai multi din online daca ar cam fi timpul sa se mute pe Facebook, ca acolo e populatia non-stop, ca acolo se impart like-uri si share-uri ca la lautari si ca mai nou vizitatorii blogurilor comenteaza tot pe facebook nu pe blog.

Atunci explicam ca nu ar fi ok sa te muti pe Facebook. Din cateva motive:
1. Pe facebook informatia ta nu rezista mai mult de 1-2 zile, asta daca nu devine viral.
2. Statisticile nu pot fi contorizate real.
3. Scrii un super post, pe blog il vei gasi si peste 10 ani.
4. Pe facebook nu ai notorietatea de pe blog.
5. Pe facebook faci campanii fortate, pe blog faci campanii datorita muncii depuse in timp.
6. Traficul de pe facebook este spontan, scrii acum , bagi share, intra 100-1000 de insi 1-2 zile si pa traficul apoi pentru un articol pe care poate ai stat ore sa il scrii.

M-am gandit sa ma uit la statisticile pe 2015, de la 1 ianuarie pana azi am 20.000 de afisari, 7300 de vizitatori din care 5704 de vizitatori noi.

Din 7300 de vizitatori, Google mi-a adus 4712 de vizitatori in timp ce Facebook doar 800. Iar cel mai mult trafic este generat tot de articolele din 2014, deci inca odata ce ramane scris, Google indexeaza si te rasplateste.

Oricum Google mi-a crescut traficul odata cu implementarea Penguin 3.0 , acesta mi-a transmis mai multi utilizatori si m-a indexat mai bine desi eu sunt pamant la SEO si alte optimizari.

Deci Facebook nu va deveni niciodata o optiune, ok scrii ceva, dai share pe facebook sa aiba un reach mai mare, insa tot tata Google te va rasplati in timp si daca e sa faci si bani, tot de la Google vin.

Nu poti sa ceri bani pe o campanie pe blog laudandu-te cu cate like-uri ai pe facebook. Oricum reach-ul facebook este incredibil de cretin pentru cei ce pun botul.

Practic daca postezi ceva, acesta iti da 200 reach, aia 200 de insi au vazut postarea ta in wall dar nu au si intrat pe ea, e ca o frunza in vant care ti-a trecut pe la urechi fara sa o observi.

Apoi facebook vrea sa te faca sa pui video-urile la ei, sa renunti la youtube. Postezi un video si in 10 minute ai deja 100 de views, asta pentru ca isi da play automat iar tu postac pui botul ca pe facebook vad mai multi insi videoul tau fata de youtube. Dar uiti ca pe youtube vizualizarile sunt relevante si mai poti sa faci si bani.

Facebook trebuie tratat ca pe retea de socializare si atat, asta si este. Pentru stiri si alte chestii exista alte platforme.

3 comentarii la „Facebook nu va putea inlocui niciodata Google”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.