Subiectul este așa, guvernul elimină acea excepție de 10% pentru sectorul IT iar ca să îndulcească situația, le dă voie celor din sector să aleagă dacă mai rămân în pilonul II de pensii.
Bine, ales printr-o românească! IT-iștii care vor să rămână cu contribuțiile la Pilonul II trebuie să facă o cerere specială pentru asta.
Aici nu prea am înțeles schema, practic îi scoate pe toți din Pilonul II și se întorc doar cei care fac cerere, când logic era să facă cerere doar cei care vor să iasă din pilon.
Bun, practic îndulcirea vine prin faptul că acei oameni vor încasa toți banii bruți, fără să mai cotizeze la pilon, decid singuri.
Dacă aș fi în locul lor aș rămâne în pilonul II și am să explic de ce!
De ce să rămâi în pilonul II?
Dacă nu ai mai făcut până acum investiții, dacă nu știi să investești și crezi că o să faci tu lucruri mai bune cu banii ăia, mai bine lasă-i acolo.
Câți bani ai adunat până acum? Ce investiții ai avut? Ce randamente? – slab? Atunci stai în pilon.
De bine, de rău, pilonul II pe toate fondurile a avut în ultimii 14 ani un randament de aproximativ 7-8%.
Este instrumentul care overall a bătut inflația, a bătut depozitele bancare iar banii tăi s-au apreciat.
Banii ăia sunt strict pentru viitoare pensie, așa că nu îi confunda cu concediile, mașina nouă și alte bălării de moment.
De ce să nu rămâi în pilonul II!
Pe de altă parte, dacă ai mai făcut investiții, ai lucrat și lucrezi cu instrumente ce pot aduce randamente mai bune, da, atunci ai putea să direcționezi acei bani.
Dar la fel, nu confunda banii ăia cu banii de pensie!
Dacă ești sceptic și crezi că guvernul ne va lua banii din pilonul II, ar fi și ăsta un motiv să te retragi.
Însă, guvernul a dat-o românește, chestia asta va dura doar 5 ani, practic să te obișnuiești cu banii ăia în plus, apoi se revine la Pilonul II.
Practic sfatul este ăsta : Dacă nu știi să îi investești mai bine și să obții randamente peste pilonul II, atunci lasă banii pe mâna celor care știu ce să facă cu ei (exclus guvernul :))
În 15 ani rata medie a inflației a fost 4,38 iar P2 a avut 7,41 – info aici iar știrea despre pachetul guvernului o găsești aici.
Mai există și niște programe la UNIQA, gen acumulare pe o perioadă de 15 ani, cotizând lunar o sumă la alegere. Or fi Ok?
dacă îmi dai un link sau o denumire de produs… să pot analiza condiții, comisioane și dobândă.
Oricum, tot ce este sub 7% la bănci este mizerie pentru că este randament mic, au impuneri prin care poți pierde toată dobânda și au comisioane mari și multe.
Cred că omiți / confunzi ceva: acei bani din pilonul II, 3.75% din brut, nu rămân la angajat, ci trec la pilonul I 🙂
Referitor strict la noua impozitare pentru IT, in P1 se va duce doar contributia CAS, restul vin brut la angajat. Este o „facilitate” pentru eliminarea scutirii de 10%.
Voi încă credeți că vor mai exista pe viitor fonduri de pensii? Eu cred că în 4-5 ani se vor evapora, fiindcă ne-am împrumutat (ne-au împrumutat idioții din parlament) cu multe miliarde de euro.
Tocmai din acest motiv nu m-as lasa pe mana statusul si as merge pe fonduri private, momentan statul doar baleste la Pilonul II
Crezi tu că nu va fi ceva și acolo, încât să rămânem fără pensie? 😀
Mihai, nu e nimic sigur, astia balesc la banii aia de pe vremea lu Dragnea. Singura faza sigura e ca sunt bani privati, adica daca vor fura de Maine, pot fura dupa banii din cont..nu inainte.