Am pus cuvântul românește după econimie pentru că noi nu prea avem asta în cultură, nu suntem de judecat, am avut multe lipsuri iar acum când avem cât de cât un trai mai decent și acces la piață, tindem să cumpărăm lucruri inutile.
Citeam și prin diverse cărți de „coaching” niște metode, dar pentru noi eu le văd complet nerealiste. Chiar citeam de provocări de tipul „saptămâna asta nu cumpăr cafea” – hai pe bune? Înțeleg economia prin eliminarea lucrurilor inutile, dar acum să nu ne mâncăm de sub fund.
Uite, înțeleg foarte bine economia mâncatului la muncă a mâncării de acasă vs din oraș, da, acolo chiar sunt niște bani, mulți bani și poți mânca ceva de acasă. Dar aia cu cafeaua spune practic să nu o mai bei, cum ar fi să nu mai mănânci la prânz? Nesănătos!
Eu nu știu dacă o să dau sfaturi neaparat, dar am analizat câteva lucruri, dacă ai și alte idei lasă un comentariu.
Platformele inutile
Acum mai folosesc doar Netflix, dar aveam și HBO și Skyshowtime. La HBO am renunțat dar îl voi reactiva când voi decide că vreau să continui seria Supernatural. Luni de zile l-am plătit aiurea 15 lei lunar.
Skyshowtime făcut în februarie 2023 sau când s-a lansat, am plătit până acum 3 luni și nu l-am folosit niciodată. Nu știu cât am plătit că se mărise abonamentul, dar adunat cred că am dat minim 500 lei inutil.
Mai știu amici care plătesc tot felul de softuri aiurea, chat-gdp-uri dar nu le folosesc.
Promoții de tip Black Friday
Cred că nu există persoană care nu a cumpărat măcar odată ceva aiurea că erau promoții. De câțiva ani am reușit să nu mai fac asta, în 2024 cred că am cumpărat doar dero și un aspirator robot.
Am învățat să nu mai cumpăr când mi se pune pata, dacă reușesc să amân atunci când am impulsul, în general nu mai cumpăr pentru că încep sa îmi pun întrebările alea : am nevoie acum? chiar îmi este util? Mai poate aștepta? Cât mă mulțumește în plus sau cât mă ajută?
Mersul des la magazin
Nu sunt adeptul cumpărării unor cantități mai mari de alimente doar pentru a nu merge des la magazin, pentru că în general te cam saturi de ele sau se strică, deci tot risipă. Dar sunt alimente ce pot fi luate, de exemplu legumele congelate sau tot ce este congelat.
Am observat că simplul mers până la magazin să îmi iau țigări este costisitor, niciodată nu cumperi doar produsul pentru care te-ai dus, nu prea mai știu când am ieșit ultima dată dintr-un magazin și să achit sub 100 lei.
În materie de țigări am trecut pe GLO (o să scriu un alt articol despre asta), ăștia au ceva promoție cu la 3 pachete unul gratis. Asta mă ajută odată prin reducerea unui pachet gratuit și apoi că evit magazinul măcar 2 zile 🙂 . Mai iau și ce știu că mai consum prostește, gen alune, ronțănele, carbogazoase etc. Astea la fel pot fi cumpărate pentru 2-3 zile lejer.
Gătitul
Nu mai bag și eu bla bla-uri logice, e clară treaba. Dar mă uitam zilele trecute la o emisiune pe Viasat Explorer despre mâncarea fast food, cât este de nocivă (dar la fel, un alt articol). În emisiune era o familie care comanda doar prin delivery, 2 adulți și 2 copii cam 98 de lire pe zi doua mee. După ce au trecut la gătitul acasă au ajuns la cam 27 de lire pe zi. Și dacă stau să mă gândesc, cam așa este.
Eu mănânc doar prânzul în oraș și mă costă zilnic între 30-50 de lei, depinde unde mă duc și ce am chef să mănânc. În general la 30 lei e doar un fel de mâncare, dacă nu e o carne cu ceva cartofi, e fast food. De la 40 de lei în sus e meniu, deci mâncare gătită, o ciorbă plus felul 2.
La o medie de 40 de lei pe zi ori 20 de zile se adună frumoasa sumă de 800 de lei. Eu personal nu o să renunț la chestia asta pentru că acum ceva ani nu obișnuiam de loc să mănânc la prânz și eram destul de aproape să ajung la bisturiu.
Așa că, dacă masa de seara o mai pot sări (oricum mănânc acasă), dar masa de prânz nu o mai sar nici dacă sunt pe drum. E drept că pot lua de acasă, dar prefer să ies cu colegii…dar foarte multă lume poate economisi mulți bani doar din asta.
Optimizarea facturilor
O mare parte din bani se pierd în facturi, când zic că se pierd, mă refer la consum inutil din varii motive.
De exemplu becurile normale vs led, becurile led au un consum mult mai mic și o durată de viață mult mai mare. Eu de când am schimbat aplicele pe led am estimat cam 40 lei reducere la energie. Afară am 2 becuri, unul la ușa de intrare și unul pe terasă. Cel de pe terasă e tot aplică let cu senzor de mișcare.
Înainte țineam becul toată noaptea aprins pentru câine sau ieșeam eu la o țigară și aprindeam lumina, apoi uitam de ea. Acum el se aprinde doar dacă se mișcă câinele pe acolo sau cât stau eu la o țigară.
Robineți cu cap termostat la calorifere! Nu eram foarte sigur că sunt bune dar sunt chiar bune! Principiul este simplu, dacă eu le setez la 22 de grade iar într-o cameră se atinge temperatura, termostatul închide supapa la acel calorifer. Odată ce apa este închisă la el centrala trage pentru restul, adică încălzește mai puțină apă și mai rapid, deci funcționează mai puțin. Asta înseamnă consum de gaz și curent mai puțin. Dacă acum câțiva ani atingeam iarna și facturi de 1300 lei la prețurile de atunci (mai mici), acum la prețurile actuale nu am mai depășit niciodată 800 de lei, asta la casă!
Setarea termostatului ambiental este foarte importantă! Majoritatea au niște programe prestabilite și posibilitatea să le setezi tu.
De exemplu dacă nu e nimeni acasă pe timpul zilei cel mai bine e ca centrala să fie setată la 20 grade când pleci de acasă și să înceapă să urce spre temperatura dorită cu o oră înainte să ajungi acasă. Dacă de exemplu ai 22 de grade ca mine, la 7:30 să scadă la 20 iar la 18:00 să înceapă să crească la 22:00 până ajung.
Dacă sunt persoane acasă atunci sunt alte setări, în general poate să fie setată pe temperatura dorită ziua și cu 1 grad în minus noaptea când dormi.
Evident izolație bună, termopane bune, 25% din căldură se pierde prin zidărie dacă izolația nu este bună!
Eu am scris despre un cut cost sau optimizare ușoară fără mare impact asupra stilului de viață.
O să îți recomand o carte foarte practică despre economii, cum să vezi unde ți se evaporă banii, cum să planifici achizițiile – Dragă unde’s banii se numește, e o carte ușoară!
eu fac anual o pusculita unde zilnic arunc 10, 5, 20, uneori si 50 de lei, depinde ce e prin buzunare seara cand ajung acasa, cel mai mult am strans anul trecut 7800 si ceva de lei.
Care e destinatia acelor bani? Daca doar ii strangi in lei îi mananca inflatia. Mai bine fa un plasament, bursa, titluri de stat etc.
Iti dai seama cat ai pune pe bursa daca ai veni cu pachetel de acasa si n-ai mai fuma?!
Plus… sanatatea.
Da dar nu sunt robot 🙂 cu tigarile sunt total de acord, cu masa nu 😀
Pentru ca pe langa masa in sine, e si partea de socializare cu colegii care merg.