Cum sa cumperi o masina SH

M-am hotarat sa scriu articolul asta dupa ce mai multi apropiati si-au cumparat masini SH , masini cu istoric dubios, povesti pompoase si taxe mari.
Am mai scris despre masinile preparate din Germania aici si despre costurile intretinerii unei masini aici

1. Primul pas este foarte important, intreaba vanzatorul daca are cartea tehnica a masinii, daca nu o are reorienteaza-te. Daca omul nu are cartea tehnica inseamna ca isi face reviziile la nea mitica la garaj sau a dat cu ea in stalp si a reparat-o in gradina din spatele blocului. Cartea tehnica iti arata viata masinii dar si kilometrii reali a masinii.
2. Inainte sa te intalnesti cu vanzatorul , cerei VIN-ul masinii (numarul de identificare a masinii), afland VIN-ul poti afla istoricul masinii, la cine a fost, cand a fost adusa in tara, daca e furata , etc. Poti verifica VIN-ul aici
3. Daca vanzatorul este din alt oras, incearca sa dai de cineva din acel oras (pe facebook, orice) care sa iti recomande niste service-uri bune si agreeate pe marca masinii dorite. Niciodata nu te lasa pacalit de felul in care arata masina.
4. Daca taxa de inmatriculare depaseste 30% din valoarea masinii, renunta.
5. Daca propietarul iti spune ca nu o poti testa ca are numerele expirate, renunta. Nu cumpara o masina daca nu o testezi tu, cel mai rau e ca daca nu iti da voie sa o conduci, ceva nu este ok.
6. Fa rapid un calcul a taxei de inmatriculare, sunt zeci de aplicatii pe net si au o rata de realitate de 90%. Nu te pacali sa il crezi ca e doar 160 de euro, poate fi mai mult. Caz concret patit de cineva recent.
7. Incearca sa afli cat mai multe detalii, daca are garaj nu te lasa impresionat, studiaza garajul. Daca vezi piese, pete de ulei, scule multe imprastiate si cutiile pieselor, clar a avut o interventie recenta. Daca iti lasa impresia ca ar fi mecanic ok, daca nu are fata de mecanic si are pete de ulei in gara nu e ok.
8. Cere inainte sa va intalniti sa isi spele masina, o masina spalata recent va arata mult mai bine micile zgarieturi, strambaturi, etc. Sunt zgarieturi care se vad abia cand te uiti foarte atent, poate crezi ca nu iti pasa de ele insa nu toate ies la polis.
9. Daca este o masina ceva mai veche si nu prea ai buget, asigura-te ca iti iei o marca si un model comun, astfel vei gasi cu usurinta masini dezmembrate. Nu recomand piesele din dezmembrari doar in cazurile in care vorbim de caroserie, in rest cumparati fratilor piesele noi.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.