Cum am putea salva Romania? Prin proiecte ca Rosia Montana!

Astazi dezbateam cu niste colegi votul la prezidentiale.
Din vorba in vorba am ajuns pe alte culmi ale subiectului.
Si ma gandeam ca Romania nu se vrea a fi salvata , inca mai poate fi salvata. Resurse mai sunt, bogatii mai avem, oameni capabili inca mai exista.
Eu spre exemplu sunt de acord sa exploatam tot, Rosia Montana, gazele de sist, petrolul si turismul.
Da, sunt bogatiile tarii si ele ar trebui sa ne asigura bogatia tarii.
Insa de ce sale vindem? De ce nu ar exploata statul roman?
Ma gandesc la modelul ceausist care a vrut sa faca din Romania o super putere comerciala, ok nu a fost lasat, eram inhibati de ura. Si acum suntem insa acum gandim ceva mai mult.
Daca iese Ponta eu pun pariu 100% ca Rosia Montana si tot ce mai avem va fi vandut. Ponta a fost intrebat „De ce nu exploatam noi Rosia Montana”, raspunsul lui a fost ca nu avem banii necesari.
Intelegem, nu ne putem imprumuta de 4.5 miliare de euro pentru ca FMI nu ne va da pentru dezvoltare, ei vor sa pierdem tot si sa le dam tot. Atunci eu ma gandesc la alta solutie, aici apelez la imaginatia voastra, desi pare fantezista eu zic ca se poate realiza.
Sa presupunem ca in romania avem 1.000.000 de oameni cu un venit peste 2500 ron. Cum ar fi ca statul sa faca un proiect de exploatare a Rosiei Montane si sa ne zica „Bai oameni, nu avem bani. Uite dati in fiecare luna 300 de lei, de banii astia veti avea actiuni garantate de stat. Ne angajam ca in maxim 10 ani cand se strang toti banii sa dam drumul la exploatare”. Dupa ce s-au strans banii necesari si exploatarea face profit, statul sa isi cumpere toate actiunile de la cetateni. E o chestie de castig – castig.
Odata ce statul imi garanteaza banii necesar nu as avea cum sa pierd.
In plus eu ca cetatean as castiga din doua motive:
1. As trata acele actiuni ca pe o investitie sau un cont de economii, statul mi-ar da dobanda la acei bani (fix ca la fostul C.E.C) sau as profita de cresterea actiunilor.
2.Proiectul ar urma sa ia amploare, as asigura un buget echilibrat tarii si un viitor copiilor mei.
In astfel de plan nu ar intra doar Rosia Montana, am facut referire doar aici pentru ca asta e cea mai recenta miza, ba chiar as merge mai departe pana la repatrierea companiilor.
Ne gandim ca eu sunt un salariat mediu si as da doar 300 de lei pe luna, altii ar da si mai mult.
Deci pentru Rosia Montana ne-ar trebui 4.5 miliarde de euro? Ok.
1.000.000 de contribuitori x 300 ron = 300.000.000 ron / 4.5 euro = 66.666.666 milioane de euro stransi pe luna, 66.7 milioane de euro x 12 luni = 800 milioane de euro pe an. 800 milioane de euro x 10 ani = 8 miliarde de euro, deci bugetul aproape dublu al investitiei la Rosia Montana.
Schema asta se poate aplica pentru orice proiect de investitii ar avea Romania. Probabil si daca ar repatriat marile uzine ale tarii la fel ar fi. Automat aici poate fiecare ar fi subiectiv conform orasului de provenienta. Insa cat timp nu miscam nimic, nimeni nu da 1 leu. Am vorbit de garantii de stat deoarece romanul nu mai are incredere in statul roman, asa ca avem nevoie de garantii, fix ca o banca.
Cred ca in baza unui program transparent si bine prezentat, orice roman ar investi in viitorul sau si a familiei sale, poate chiar ni s-ar da acea urma de speranta ca tara asta nu moare si nu am mai migra ca paducii.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

2 comentarii la „Cum am putea salva Romania? Prin proiecte ca Rosia Montana!”

 1. Foarte tare faza cu astia 300 de lei , dar dupa cum ai zis si tu , nu s-ar baga nimeni intr-o astfel de investitie pentru ca se stie deja ca statul si conducatorii ei au antecedente de furturi nesimtite si inselatorii pe banda rulanta. Da e foarte tare , gen oamenii isi investesc intr-un viitor , doar ca eu nu consider treaba asta ceva ” fantezista ” cum ai zis tu , mi se pare utopica. Mi s-ar parea mai smecher gen sa iei niste oameni de afaceri deja consacrati , care pot da mai mult de 300 de lei , care sunt in numar mai mic, dar au o anumita idee despre cum functioneaza treaba cu investitiile pe termen indelungat , gen actiuni sau afaceri cu statul .

  Răspunde
  • Tocmai datorita imaginii am mentionat garantia de stat. Cum statul garanteaza investitia unei banci la fel s-ar putea proceda. Nu as merge pe oamenii de afaceri, au demostrat deja ce pot. O astfel de comoara trebuie sa fie a statului si a poporului.
   Statul automat ar trebui sa aduca oamenii cei mai buni in domeniu si sa lucreze la imagine.
   In plus 300 ron nu e wow pentru romania si ar putea fi realizat mult mai usor, in plus altii vor baga mai multi bani.
   Ideea e ca totul sa fie a statului si controlat majoritar de stat, in schimb sa nu poata vinde fara acordul investitorilor (noi).

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.