Home » PC's » Cum configurezi un PC gaming în 2016

PC_gaming_is_not_dead


Jocurile pe calculator sunt iar în prim plan. Potrivit firmei de cercetare de piață NPD, lansarea Diablo III a crescut vânzările calculatoarelor de gaming cu 230% în luna Mai. Asta în condițiile în care global în luna Mai deobicei scat cu 28 de procente.

Configurarea sau achiziționarea unui PC de jocuri poate fi un proces complex și mistificator, producătorii scot în față termeni ca Shader Model 5, DirectX, SLI, racire cu lichid și GDDR5. Privind la sistemele de jocuri la un nivel pur tehnologic este în general o greșeală să ne ghidăm după aceste criterii.

Cele mai importante criterii atunci când vrei să cumperi un sistem gata făcut sau să îl configurezi tu, sunt următoarele:

buget

Bugetul
Cât de mult esti dispus să investești? Probabil că nu ai un buget nelimitat, asa ca este bine să stabilești de la început cât vrei să cheltuiești. Dacă te îngrijorează bugetul, gândește-te că nu vei cumpăra un PC doar pentru a te juca, îl vei folosi și la filme, office, etc deci încearcă să îți îndeplinești toate necesitățile. Nu investi de nebun o căruța de bani în GPU dacă te joci CouterStirke.

Bugetul tăuva determina tipurile de componente pe care ți le poți permite. Sună frumos să zici că poți utiliza două plăci în modul SLI CrossFire însă bugetul tău va dicta asta, la un buget de 2000-3000 lei nu prea o să îți permiți luxul ăsta, oricum nu cred că îți va fi foarte necesar.

După ce stabilești bugetul poți începe să gândești cum să-l împarți pe componente. De aici începe marea provocare. Vei fi tentat să cumperi componente care dau foarte bine în cifre, mulți RAMi, HDD mare, etc însă în fond alte componente dau calitatea în alegere. Dar vei citi tot până la final și vei ști ce să alegi.

diablo III


Ce te joci cel mai des sau ce ți-ai dori să joci?

Dacă îți plac shooterele first-person , placa grafica devine o prioritate mai mare decât performanța procesorului . Dacă joci jocuri de război gen Call Of Duty, un procesor rapid pentru a procesa mai repede poate fi mai important decât un GPU. Jocurile de strategie în timp real necesită adesea un echilibru între grafică și CPU .

O altă problemă este multitudinea de opțiuni în joc . Jocurile multiplayer first person shooter au adesea un element strategic puternic , în special în modul commander (când tu controlezi tot ce faci în joc, alții la fel, totul este individual). Acestea nu cer neaparat cel mai performant GPU. Civilization V de exemplu arată mult mai bine în modul DirectX 11 decât în DirectX 9 dar necesită de asemenea o placă grafică mai bună, însă el poate fi jucat lejer și în DirectX 9.

Grafica: Vezi ce monitor ai întâi.
Știu, o să fii tentat să arunci mulți bani pe o placă video de top. Jocurile tale vor arata mult mai bine pe un ecran de 20 inch cu rezoluția 1680 x 1050 pixeli.

Odată ce ai înțeles ce tipuri de jocuri vei juca trebuie să te gândești la grafică. Însă ia în considerare ce monitor ai, degeaba bagi un sac de bani într-o placă video de top dacă monitorul tău nu duce mai mult de 1080 și vei juca jocurile by default.

Poate vei fi impresionat de graficile 3D, ultra HD și tot ce mai este nou și pot jocurile noi dar s-ar putea să le vezi doar ca specificații și tu să te joci tot în HD….dacă îți permite monitorul.

Ca o regulă principală, nu aloca mai mult de o treime din costul total pe placa video. Deci, dacă bugetul tău este de circa 3000 ron, placa să nu depăsească 1000 ron. Evită plăcile grafice overclock, nu prea poți scoate maximum din ele și deseori dau erori.

Aruncă o privire pe cele mai noi generații de plăci video pe care ți le poți permite. La plăcile video noi se observă o performanță considerabilă față de procesoarele apărute recent.

Câteva plăci video bune, zic eu de buget. Am gândit că îți vei face un sistem de 2500 ron, deci respectăm regula și nu dăm mai mult de 850 lei pe o placă video.

Daca nivelul de zgomot redus apel la tine, ia în considerare un sistem cu unul dintre aceste coolere inedite sigilate CPU lichide. Sunt liniștit, plus ele ajuta sistemul dvs. rula un pic mai rece.

Gigabyte nVIDIA GeForce GTX 950

Gigabyte nVIDIA GeForce GTX 950

 • Rezolutie maxima:4096 x 2160
 • Frecventa memorie (MHz):6610
 • Suport DirectX :12
 • Memorie:2GB
 • WindForce 2X Cooling System

vezi detalii Gigabyte nVIDIA GeForce GTX 950

Placa video Gigabyte nVIDIA GeForce GTX 950 OC

Gigabyte nVIDIA GeForce GTX 950 OC

 • Rezolutie maxima:4096 x 2160
 • Frecventa memorie (MHz):6610
 • Suport DirectX :12
 • Memorie:2GB
 • DisplayPort

Placa video Gigabyte nVIDIA GeForce GTX 950 OC

Asus nVidia Strix GTX 750

Asus nVidia Strix GTX 750

 • Rezolutie maxima:4096 x 2160
 • Frecventa memorie (MHz):5400
 • DirectCU II
 • Memorie:2GB
 • Dual Fan

vezi detalii Asus nVidia Strix GTX 750

Voi spune o singură dată: Nu aveți nevoie de șase nuclee pentru a juca jocuri.

Veți găsi multe PC-uri de jocuri high-end care au procesoare Intel Octa-Core, Six-Core, etc. Procesoarele cu mulți de core sunt foarte utile doar dacă faceți editări video/foto, dacă nu faceți astfel de editări, ele nu sunt atât de relevante. Să ne înțelegem, sunt relevante dar nu atât de mult încât să îți arunci bugetul pe ele.
Reține un lucru simplu și logic pentru a înțelege, o placă video slabă cere resurse din procesor însă nu reușește să își ia totul de acolo că dor nu îi dă procesorul rezoluție. Însă o placă video bună nu are nevoie de rulajul extrem al procesorului, îi trebuie doar ca să funcționeze.
De cât să atunci banii în procesorul ultra performant, mai bine cumperi o placă video mai bună sau un SSD.

O serie de procesoare găsiți aici, am ales doar procesoare Quad-Core.

Memorie RAM

Plăcile noi de bază suportă acum și memorii ram mari – adică DDR4 2800MHz sau mai mari, acum depinde de buget îți alegi și memoria Ram . Majoritatea placilor de baza moderne sunt dual-channel, de remarcat faptul că și sistemele dual-channel cu procesoare Ivy Bridge pot scoate 30 GB pe secundă lățime de bandă, ceea ce este mai mult de cât necesar cam pentru toate jocurile.
Nici memoriile DDR3 nu sunt de neglijat, au devenit destul de ieftine și oricum sunt destul de performate. Îți recomand să începi cu 6-8GB memorie dacă rulezi o versiune Windows de 64 de biți.

Hai să vedem acum și trei calculatoare de gaming gata configurate cu buget între 2500 – 3000 lei

PC ASUS M52AD-XTREME-RO011D

PC ASUS M52AD-XTREME-RO011D

 • Intel® Core™ i5-4460 3.20GHz
 • RAM 8GB DDR3,HDD 1TB, DVD-RW
 • nVIDIA GeForce GTX 760 3GB
 • 3D Vision Ready
 • Chipset:Intel H81

vezi detalii PC ASUS M52AD-XTREME-RO011D

 PC Lenovo IdeaCentre H50-50

PC Lenovo IdeaCentre H50-50

 • Intel® Core™ i7-4790 3.6GHz, Haswell™
 • RAM 8GB DDR3,HDD 1TB, DVD-RW
 • nVidia GeForce GT730 2GB
 • Wi-Fi

vezi detalii PC Lenovo IdeaCentre H50-50

 PCCHS Home Jolly

CHS Home Jolly

 • Intel Haswell Model: Core i3-4160 / 3.6GHz
 • RAM 8GB DDR3,HDD 1TB, DVD-RW
 • nVidia GTX-750 /1GB DDR5/128
 • Carcasa:Aerocool GT

vezi detalii CHS Home Jolly

Ultimele două modele nu sunt tocmai sisteme dedicate gaming, ele duc ușor jocurile însă placile video au fost limitate odată cu prețul lor de achiziție.

SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Comentarii

 1. […] de îndrumări, lăsați aici un comentariu. Despre cum să configuresi un PC gaming am scris aici […]

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: