Alegerea unui boiler electric ar trebui să fie simplă astăzi cu nivelul de informație la care avem acces, însă nu toți știu sa caute informații și fac adesea alegeri nepotrivite.
Câțiva apropiați mi s-au plâns recent de calitatea boilerelor deținute, așa că am mers direct la sursă. Am mers și am vorbit cu un agent de vânzări pentru a afla care sunt principalele criterii după care se ghidează consumatorul atunci când cumpără un boiler.
Am aflat că unele criterii sunt bune, altele sunt foarte eronate și de aici s-a nascut acest articol.
Marea majoritate a consumatorilor fac o confuzie între capacitatea boilerului si consumul acestuia. Cred că dacă boilerul are o capacitate de litraj mai mică, automat va consuma și mai puțin.
Este total eronat, un boiler cu o capacitate mică nu va avea cum să acopere nevoile, astfel că procesul de încălzire a apei va rula mai des, de câte ori rulează acest proces, va învârti și contorul de curent.
Un boiler neadaptat la nevoi crează și un disconfort major.
Să presupunem că ai mers cu familia la alergat în parc, după ce ați ajuns acasă doriți să faceți toți un duș. Un boiler neadaptat la nevoi va avea nevoie de timp să proceseze apa caldă pentru toți membrii, astfel că timpii între utilizatori va fi destul de mare.
O altă categorie eronată este alegerea în funcție de preț, cei mai mulți aleg prețul înaintea mărcii, nu adresează întrebări pertinete vânzătorului despre marcă, fiabilitate, recomandări și puterea de consum.
Sau și mai rău, astăzi cu atâtea informații online, consumatorii nu adresează întrebări site-urilor care oferă informații (cu ocazia asta vă spun că puteți adresa aici orice întrebare).
Cum aleg un boiler de apartament?
1. Prima dată ne gândim dacă boilerul vrem să fie utilizat doar pentru dușuri sau dorim să îl branșăm și la robineții din bucătărie. Acest criteriu ne va ajuta să alegem capacitatea de litraj și puterea de energie electrică consumată.
2. Ne dorim sau nu un boiler cu diferite dotări? Cum ar fi panou de comandă pe temperatură. Evident că ne dorim, iarna utilizăm o anumită temperatură, vara dorim o apă mai călie. Nu cred că ne dorim ca în cele două sezoane să utilizăm aceeași temperatură. Nu ar fi eficient nici pentru organism dar nici pentru facturile de energie electrică.
3. Presiunea reglabilă, da este necesară o modalitate de reglare a presiunii. O presiune prea mare ne-ar goli prea repede rezervorul, o presiune prea mică nu ne-ar satisface confortul.
4. Protecție, acesta nu ar trebui să fie un criteriu opțional ci unul obligatoriu. Boilerul trebuie să fie dotat cu protecție electrică, să aibă antișoc la curent, să fie izolat termic.
5. Protecție anti-îngheț, este o dotare vitală însă nu pentru apartamente, dacă locuiți la casă și boilerul este montat într-o cameră de serviciu, neaparat trebuie să luați un boiler cu protecție anti-îngheț, am făcut o listă aici
Pentru un apartament cu 3 membrie, un boiler de 80-100 de litri ar trebui să fie ok. Însă acesta ar trebui să asigure o încălzire rapidă a apei și o reumplere rapidă.
Pe butonul de mai sus am selectat câteva brand-uri cu tradiție în sistemele de termoficare, am mers pe calitate, preț și acoperirea nevoilor, am reușit să încadrez și toate aspectele necesare pentru confortul dumneavoastră, cum ar fi dotările de reglaj, presiune, etc.
Tot ce trebuie să mai faceți acum este să vă alegeți modelul care vă place.
Spor și dușuri plăcute!