Home » PC's » Cum aleg un laptop Alienware

Cum aleg un laptop potrivit pentru gaming

Gamerii înrăiți se amuzau teribil cu ani în urmă când se discuta de un laptop pentru gaming, în acele vremuri era pur și simplu imposibil ca un laptop să atingă performanțele și posibilitățile de upgrate găsite pe PC-uri, însă aceste extreme s-au cam micșorat în ultii ani. Astăzi cam orice laptop mediu duce un joc cu grafică HD, însă dacă ne dorim să mergem în full load, va trebui să luam ceva dedicat.

Sigur calculatoarele desktop oferă mult mai multe opțiuni de expansiune și căi mai ușoare de upgrade , deasemenea piesele pot fi mai ieftine, montarea la fel .

Însă tehnologia de astăzi ne arată că suntem tot mai dornici de mobilitate, să avem laptop-ul cu noi, să nu avem limite.

Țin minte că acum ani de zile organizam long night-uri cu prietenii, locația era neutră și trebuia să car calculatorul de acasă. Era un deranj enorm să merg cu unitatea și monitorul după mine (aveam monitor cu tub).

Trebuie doar să alegi laptop-ul de gaming cu înțelepciune . Decizia poate fi grea, vei fi invadat de varietatea de componente, așa că mai bine le luam pe rând.

GPU : angrenajul tău de grafică 3D

Jocurile noi au cam toate grafică 3D, ceea ce înseamnă că cea mai importantă componentă din laptop va fi placa grafică sau GPU (prescurtarea de la unitate de procesare grafică). Doar două de producători fac plăci mobile demne de luat în calcul: AMD și Nvidia.

Cele mai multe laptop-uri de volum vin cu o grafică powered by Intel, dar nu sunt suficient de puternice pentru a rula jocuri 3D în modul full load. Placa video grafică Intel este integrată direct în matricea procesorului (CPU), în timp ce plăcile de la AMD și Nvidia sunt complet separate iar chipset-urile sunt mult mai puternice.

De fapt, unii oameni cumpara intenționat laptop-uri cu grafică integrată astfel încât copiii lor nu pot juca jocuri pe ele. Sau cel puțin nu jocuri foarte dezvoltate.

GeForce GTX 980M

Majoritatea laptop-urilor de volum te vor atrage cu specificații mari pe RAM și HDD însă placa video face diferența. Deci dacă ești un împătimat gamer, atunci criteriul esențial va fi placa video.

CPU : Important dar nu critic

Intel ne-a învățat să ne uităm mereu la procesor în dauna plăcii video, însă niciodată procesorul nu va putea deveni mai important ca placa video.

Ține minte atunci când ai de gând să investești într-un procesor cu mai multe RPM (Rotații pe minut) sau mai multe nuclee să știi că el te va ajuta în codare video sau chiar de editare foto, dar rareori aduce aportul în jocuri 3D.

Să ne uităm la aceste trei notebook-uri Alienware puternice, fiecare echipat cu un procesor diferit.

În extrema „mică” sau ieftină avem un dual-core 2.6GHz Core i5, la mijloc un quad-core 2.9GHz Core i7 iar modelul de top are un quad-core 3.1 GHz Core i7 GPU Intel. Acestea sunt toate procesoarele puternice și fiecare susține Hyper-Threading care abordează sarcini de procesare simultane, la fel ca tehnologia multi-core.

Dar prețul este de aproape 17000 Ron pentru Core i7, clar se pot găsi și variate cu MAI MULT upgrate, dar nu cred că are rost.

Alienware 18 Notebook

Nu cumpara cel mai scump Alienware 17 doar pentru că vine cu cel mai rapid CPU .

Ține minte că procesoarele mai rapide necesita ventilatoare mari, care automat ridică foarte mult prețul și modifică structura aleasă.

În realitatea nu prea vei simți diferențe atunci când te joci între cele două modele de Core i5 și Core i7 prentru că suportă Hyper-Theading, deci poți merge și pe varianta mai ieftină (circa 6000 Ron).

Și procesoarele AMD merită menționate doar că nu prea sunt disponibile pe echipările din România.

Deasemenea am tot spus mai sus de plăcile video nVidia, avem câteva modele de Alienware cu nVidia dedicata însă cele mai multe modele de la noi vin cu GPU Intel HD Graphics 4600 pe chipsetul de la Intel.

Memorie RAM:

Aici nu am prea multe de discutat, 8GB sunt suficienți, nu strică să ai 16GB dacă ai buget.
Nu te arunca la 32GB, mai bine investești într-o placă video mai bună sau într-un SSD.

Pentru Recomandare am să merg pe 3 laptop-uri de gaming puternice, de la cel mai ieftin la unul scump.

Nu vreau sa merg până la cel mai scump pentru că nu este pentru orice buget.

Alienware 13 Intel® Core™ i5-4210M 2.60GHz

Alienware 13 Intel® Core™ i5-4210M 2.60GHz

 • Intel HD Graphics 4600
 • RAM 8GB, HDD 1TB
 • Diagonală 13 inch
 • Afisaj LCD
 • Rezolutie: 1366 x 768

vezi detalii Alienware 13 Intel® Core™ i5

Alienware 18 cu procesor Intel® Core™ i7-4940MX 3.10GHz

Alienware 17,3 Intel Core i9-8950HK 

 • 512 SSD
 • Diagonală 17,3 inch
 • Ecran UHD
 • Rezoluție:3840 x 2160 pixeli
 • nVidia  GTX 1080  8 GB
Vezi pret si oferta Alienware
 Alienware 17 cu procesor Intel® Core™ i7

Alienware 17,3 UHD cu procesor Intel® Core™ i7

 • Intel HD Graphics 4600
 • RAM 8GB, HDD 1TB
 • Diagonală 17 inch
 • Ecran Ultra HD
 • Rezoluție:3840 x 2160 pixeli
 • nVidia  GTX 1070  8 GB

vezi detalii Alienware 17 cu procesor Intel® Core™ i7

SHARE WITH FRIENDS:  
        
          

Comentarii

 1. Marian spune:

  Nu pot sa nu remarc ca Alienware 18 costa cat un logan cu programu rabla….desi pentru pasionati de asa ceva mai putin conteaza in conditiile in care are dispune de asa buget.
  Alienware 13 parerea mea ca cu greu poate fi considerat laptop de gaming mai ales datorita faptuli ca are acel GPU.
  Alienware 17 desi are un pret destul de piperat pare cea mai buna alegere din cele 3.

  • cKy spune:

   La comparația între ele tot spre 17 m-am uitat și eu.
   La Alienware 13 este exagerat, practic acolo plătești tribut mărcii. Se găsesc laptop-uri de la Acer cu specs mai bun, cu GPU mai bun.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: