Cât de ușor este să ții un blog?

Mi s-a întâmplat des să fiu întrebat ” de ce scrii pe blog?” sau celebra întrebare „scoți ceva?”

Am încercat mereu să explic de ce scriu, însă am observat o tendință în rândul noilor bloggeri.

Cei mai mulți consideră că și-au luat un domeniu, l-au hostat, au pus un wordpress și aia e.

Majoritatea încep cu o doză enormă de energie și trântesc zeci de articole în decurs de 1-2 luni, apoi ideile se epuizează și blogurile se sting.

Treaba cu blogul nu e tocmai simplă, ce voi citiți aici în 5 minute, cel din spatele acelui articol stă de multe ori, ore să se documenteze.

Să îți faci blog nu e greu, să faci trafic nu e greu, să îți menții traficul…aici e greu.

Eu mă aflu virtual pe aici din 2008, am dispărut, am reapărut, am dispărut și acum am apărut iar.

Regulile Google s-au schimbat, traficul se aduce mai greu, cititorii îi menții mai greu. Totul se obține acum prin sudoare.

De exemplu eu am un trafic de circa 100-150 de unici în acest moment, în spatele acestui mic trafic se află multă muncă.

Ca să pot crește traficul constant și de calitate, trebuie să scriu minim 4 articole pe zi, am zice că sunt puține însă sunt enorm de multe când ai un job din care trebuie să îți asiguri existență și trebuie să aloci timpul celui care îți pune pâinea pe masă.

De exemplu zilele astea am publicat mai multe articole din zona gadget’s, pentru fiecare articol am pierdut minim o oră pentru documentare.

Consider că odată ce mă documentez, învăț și eu acel device, încep să știu chestii despre el și pe viitor poate pot emite păreri sau îl pot avea în mână și știu la ce să mă uit.

Dacă aș lua un articol și i-aș da copy/paste, pe lângă faptul că nu este etic, nici nu am învățat nimic despre ce am scris, deci aș fi total pe lângă.

Unii ar zice „Care e diferența între copy/paste și ce faci tu, că citești 4-5 site-uri pentru documentare?”

Am explicat mai sus o parte, apoi la un eveniment gen IFA 2015 se duc o mână de oameni din toată lumea iar informația ajunge mai greu la noi sau chiar de loc dacă de ai noștri nu merg acolo.

Cumva trebuie să aducem informația și aici dar nu prin părerile altora ci prin opinia ta după ce te-ai documentat. nu toți internauții români știu să caute un site din lume pentru a se informa, pot să întreb altceva, câți știu ce e IFA sau că s-a ținut IFA și ce s-a prezentat la IFA?

Având un job ce se termină la ora 18:00 la birou dar nu și acasă, mănânc, mă uit la un film, etc, acum calculați 4 articole x 1 oră bucata = 4 ore , rezultă că mă culc undeva târziu în noapte.

Da, scriu seara articolele și le programez la publicare pentru a doua zi pentru că în timpul zilei nu am timp de scris.

Este foarte adevărat că sunt și în care sunt lovit de inspirație din senin și cad ideile una după alta.

Da deobicei atunci mă pun și scriu direct ce este scurt și știu totul despre ce scriu, ce necesită documentare îmi notez în note pe telefon și scriu când am timp.

Pentru un blogger cel mai greu este să fie inspirat, când nu ești inspirat trebuie să cauți inspirația, ca să cauți inspirația trebuie să navighezi mult, să citești mult diverse știri, citind ceva îți va capta atenția și vei spune „Da , despre asta vreau să scriu și eu”.

Deci cam asta e munca unui blogger, poate la cei mari este mai simplu dar mă îndoiesc.
Iar când ești în creștere de trafic, cititorii tăi sunt devoratori, trebuie să le dai material mereu pentru că deobicei când ești la început sau în cazul meu, în revenire , cititorii vin în calupuri, în valuri și din valurile alea tu trebuie să atingi câțiva încât să îi faci să se reîntoarcă.

A doua zi o iei de la capăt , atât pentru acele calupuri dar și pentru a menține cititorul pe care tocmai l-ai făcut să se întoarcă și azi la tine să vadă ce ai scris.

După munca fizică și intelectuală, vine și partea materială a blogului, dar aici este altă discuție și am să scriu altă dată.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut nou pe email. Vei primi un singur email pe săptămână cu ultimele articole.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

8 comentarii la „Cât de ușor este să ții un blog?”

  1. Usor ? Nu-i usor. Daca nu faci copy – paste, dupa cum spui si tu. Si ca sa fie lucrurile mai picante, te mai trage si Real World de maneca cerandu-ti in mod imperios sa alergi, sa rezolvi, sa una, sa alta 🙂

    Răspunde
  2. 1 oră este puțin. Corect, pe blog nu scriu atât de tehnic, dar am câteva bloguri mai tehnice în care învâț încontinuu ca mai apoi să pun pe „hârtie” și apoi să dau la alții.
    Dar nu mă plâng pentru că învăț lucruri noi, fac de plăcere înainte de toate. 🙂

    Răspunde
    • Nu cred că se plânge cineva de asta, dacă nu am învăța ceva din acel timp pierdut pentru un articol, atunci am renunța rapid.

      Mai ales în momentele în care ai pierdut mult timp să pui ceva pe hârtie iar acel ceva nu generează nici măcar trafic.

      Răspunde
      • Eh, daca nu vine trafic de pe acea informatie inseamna ca bloggerul a trecut peste cativa pasi. Aia de „vanzare a continutului”.
        Apoi il mai avem si pe nenea Google care ne lasa cu ochii in soare de multe ori. Ca sa avem trafic trebuie sa jucam in hora lui… sau in hora Facebook-ului.

        Răspunde
  3. Eu dacă aș scrie fiecare idee pe care o am în minte, cu siguranță aș scrie mult mai multe articole, însă cum, la mine treaba asta cu blogging-ul este doar o pasiune, o mențin oarecum din 2007 și până azi, cum ai spus și tu.. cu ieșiri din peisaj și apariții înapoi.. Am momente când scriu des, am momente când nu scriu deloc, sau am momente când vreau să schimb tot. Însă sunt mereu acolo.. cu sau fără bani din blogging.

    Răspunde
    • Asta mi-am propus și eu, să nu mai dispar (cel puțin nu mai mult de o lună :))

      Nu ai cum să scrii toate ideile, de multe ori mi se pare că am o idee bună dar o amân, apoi când mă apuc de scris văd că nu mai e atât de bună și renunț 🙂

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.