Am auzit toți zicala „Banii tot la bani trag”, o zicală perfect adevărată însă prost înțeleasă. Noi credem că banii trag la bani în sensul că cel care i-a făcut, a furat și va mai fura.
În cartea „Te-ai născut bogat” de Bob Practor ni se explică faptul că este greu să atragem banii în viața noastră dacă nu gândim cum să îi facem.
În primul rând noi ca societate nu avem o educație, ne este rușine să deschidem subiectul banilor, ne este rușine să spunem altora cât câștigăm de teamă să nu îi facem să se simtă prost.
Tot în carte explică faptul că oamenii care au succes, au dobândit o altfel de mentalitate. Nu le este rușine că sunt bogați, știu să gândească ca un om bogat și cum să reacționeze.
Adesea ne-am dori un anumit venit însă ne împiedicăm de alte gânduri ca „nu am eu norocul ăsta”, norocul este doar un factor psihologic cu un impact mult prea mic în ecuația asta.
Dacă tu ți-ai dedicat mintea și timpul către un proiect, din care ulterior au venit și banii, nu a fost vorba de noroc ci doar de perseverența ta.
Practor spunea că nu ai cum să ajungi bogat fără să ai starea de spirit a unui om bogat. Trebuie să te vizualizezi, cât ai, unde vrei să ajungi și cum ar fi să ai cât vrei. Astfel subconștientul tău va depăși niște limite, se va pune în starea unui om bogat și va găsi soluții să atragă mai multe idei.
Întâlnim foarte des zicala „Mai bine sărac și curat” sau „Banii nu aduc fericirea” , să fim clar înțeleși că banii sunt importanți. Nu ai cum să trăiești fără ei în societate, muncești pentru bani, te culci și te trezești pentru bani. Ca mai apoi banii să îți asigure existența sau plăcerile vieții.
Ca să devii bogat nu trebuie să ai un garaj plin de mașini și în fiecare dimineață să dai cu zarul pentru una din ele, trebuie să îți induci starea de om cu bani și să înveți să administrezi ce ai, apoi să vii cu plus peste ce ai.
Pentru mine „sunt bogat” se reflectă într-un plafon de venituri pe care vreau să îl ating. Acel plafon mi-ar asigura cu lejeritate toate cheltuielile, weekend-urile în oraș, vacanțele, practic viața de rutină + bucuria clipelor.
Pentru a reuși să atingi astfel de plafoane auto impuse, trebuie să te uiți doar la tine. Renunță la orice exemplu cunoscut și analizează-te doar pe tine. Știm că e mai ușor să privim capra vecinului, dar capra vecinului a găsit niște soluții, poate la noi nu vor funcționa acele soluții. Deci succesul se află în tine, a privi la vecinu nu te va scoate din sărăcie.
Pregătirea mentalului este importantă pentru că îți va oferi soluții de durată, cei care vor să facă rapid bani prin „idei” tip pont, sfârșesc cel mai des ruinați sau în drum spre pușcărie.
Încă un lucru important, banul trebuie să circule, o societate se dezvoltă atunci când banul circulă, o afacere se dezvoltă atunci când banul circulă. A nu se înțelege că anii trebuie să fie risipiți aiurea.
Banul în fond are valoare doar atunci când circulă, dacă stă pe loc este o hârtie fără valoare.
Auzim des cazuri de bătrâni care au murit, în casele lor s-au găsit economiile de o viață adunate prin sacoșe de plastic, au fost toată viața săraci și au murit săraci. Deci la ce au folosit banii strânși? Când cu acei bani își puteau îndeplini anumite dorițe, anumite bucurii? Au strâns acei bani datorită sărăciei, de frica să nu moară săraci, însă ei au devenit și mai săraci în momentul în care și-au limitat viața, dedicând orice venit sacoșei de plastic.
Dacă ai un venit ok, pune ce ai în plus la bancă și prin dobândă vei atrage alți bani către tine, îi vei avea la dispoziție oricând vei avea o idee.
Banii au capacitatea de a influența starea de spirit, când pierzi sau câștigi o sumă de bani ești direct influențat de aceștia. Din acest motiv trebuie să înveți să gândești altfel, „Tu faci banii, tu ești stăpânul lor”. O astfel de mentalitate te va face mai puternic, atunci când vei câștiga o sumă de bani ți se va părea normal, atunci când vei pierde o sumă de bani la fel va fi o chestie normală. Pentru că orice afacere vine la pachet cu niște riscuri, aceste riscuri vin cel mai des din lipsa unei experiențe.
Însă dacă te vei lăsa influențat de pierderea unei sume de bani, nu vei mai investi niciodată. Dacă te vei lăsa influențat de câștigarea unei sume de bani, riști să bagi mai mult fără să evaluezi riscurile.
Mai este o vorbă „Iubește oamenii și condu banii”, succesul vine prin oameni, colaborări, afaceri. Trebuie să respecți oamenii din jurul tăi, să îi recompensezi, să învestești în oameni. Astfel ei îți vor aduce mai mulți bani.
Dacă procedezi invers, să iubești banii și să conduci oamenii, vei fi mânat doar de lăcomie, vei vedea în oameni doar niște obiecte de producție în masă a banilor. Astfel de mentalități nu au cum să dureze, oamenii vor pleca rapid de lângă tine și astfel, banii te vor duce în pragul falimentului.
În cartea lui Bob Proctor era un exemplu despre oameni născuți în familii bogate. Aceștia beneficiază de o mentalitate de atracție a banilor încă de mici, cresc în acest mediu și primesc o astfel de educație. Restul de oameni nu au această educație, ei trebuie să și-o cultive.
De fapt chiar este un studiu care spune că un om bogat gândește doar cu 2% mai mult de cât un om sărac. Acel 2% nu înseamnă foarte mult, nu e o dezlvotarea a creierului ci doar gândește mai mult.
Adesea avem impresia că tot ce ne trece prin minte sunt gânduri și că noi gândim. Una este să ai niște voci în capul tău și alta este să gândești cu adevărat, să cauți soluții.
Oricum ai gândit, orice stare de spirit ți-ai însuși, trebuie să știi că nimic nu se va materializa dacă nu aplici. Nu poți să gândești afaceri și să te îmbogățești dacă nu aplici ideile. Iar frica de a aplica ce gândești vine fix din mentalitatea de sărac, asta ne-a fost cultivată de mici.
Auzim și la noi că sunt oameni care fac bani din afiliere, unii peste 10.000 Ron pe lună. Credeți că respectivii doar gândesc niște soluții de monetizare și stau să curgă banii? Nu, ei riscă zi de zi și bagă bani în asta , deci fac banul să circule.
Le vin idei și le aplică, uneori nu le iese și pierd sume mari dar asta nu îi face să se retragă, din contra ei iau eșecul ca pe o oră la curs, revizualizează ideea și modul de implementare apoi caută erorile pentru a înțelege ce nu mers. După ce se rectifică erorile, de cele mai multe ori reinvestesc în aceeași idee.
Deci ce zici? Crezi că acești oameni se tem de eșec? Crezi că sunt deprimați când pierd bani?
Clar NU, pentru ei este doar un ciclu normal al banilor în societate, din asta învață zi de zi!
Mai este o vorba: decat sa duc grija banilor mai bine duc lipsa lor :)))
Acum serios asta este mentalitatea care ne-a fost indusa intrucat un popor prost si lipsit de motivatie este usor de condus si manipulat, de cativa ani au inceput tinerii sa plece la studii in universitatile de afara si abia cand ei vor intra in mediul de afaceri se va schimba si din mentalitatea romanului