Adevăratele măsuri bugetare

S-a dus toată societatea pe fenta cu cash vs card, aia e fix mizilic și real nu va afecta mai pe nimeni, doar pe ăia care spălau banii la sacoșă, în sensul că vor trebui să fie mai inventivi.

Suntem conștienți că putem da faliment dacă nu se aduc repede bani la buget, am fi ok și cu taxele dacă ele s-ar regăsi în dezvoltare și servicii, dar nu se regăsesc.

Adevăratele măsuri trebuie să plece din curtea statului!

Am mai scris aici câte primării sunt în România -În 2016 existau 2861 de comune, din care 2374 erau sub 5000 de locuitori. De fapt, din 2861 de comune doar 41 aveau peste 10000 de locuitori. Faceti voi calculele!

Pe lângă comasarea UAT-urilor care toacă bani aiurea, pe lângă armata de funcționari publici, mai sunt niște măsuri importante.

Hai să vorbim despre o grilă de cheltuieli

Primărie 30 angajați – hai să facem o metrică pentru birotică, pentru articole de curățeni, pentru tot! De ce? Pentru că e dezmăț.

Hai să facem o medie a prețurilor la internet în piață, a telefoanelor mobile necesare, de ce? Pentru că e dezmăț.

Nu o să dau numele primăriilor dar dau câteva exemple concrete – primărie mică cu servicii de telecomunicații de 300 lei primește ofertă cu 2 de numere ținute la sertar, internet slab și un telefon ultimul model la domn primar – pac factură 1500 lei.

Școală cu mai multe unități care plătea peste 3000 lei, trecută pe 700 lei total unități, primește telefon – dar ceva la director? Că uite, X provider dă un laptop și un telefon mobil – pac 2100 lei factură.

Aplică LED care nu consumă la 100 lei la Leroy? – Păi are vericu firma și na, montează mâine, dar e 200 lei aplica.

Hai să adunăm ban cu ban să vedem dezastrul! Hai să facem calcule minime și să înmulțim cu numărul UAT-urilor.

Cum se poate ca statul să plângă că nu are bani, dar tot statul „să nu vadă” că funcționarii lor sparg bugetele pe persoană fizică?

Am zis de primării și școli, dar mergem în orice instituție de stat și ne uităm la achiziții, sunt calcule care se văd din avion.

Cum permitem ca o instituție să tripleze factura pentru un telefon cadou la șeful instituției? Cât costă telefonul ăla? Dacă fac 2100 – 700 lei (factura actuala) = 1400 lei în plus, la 24 de luni rezultă 33.600 lei dați în plus pentru un telefon la șeful instituție.

Dar ce telefon e ăla? Vrea statul să permită achiziția unor terminale pentru șefi? OK, e normal, frumos licitație și cumpărat la prețul pieței, fără să mai fie mascat prin facturi gigantice.

Așa că bre Ciolacu, vezi întâi ce faci în curtea ta. Dacă nu începi de aici, taxele astea mărite acum vor trebui mărite iar, că sistemul va suge toți banii!

8 comentarii la „Adevăratele măsuri bugetare”

 1. Ești mic copil Andrei… adevăratele tunuri și risipă de bani au fost, sunt și sper că nu vor mai fi… programele de genul PNDL 1, PNDL 2 și Anghel Saligny (PNDL 3 rebotezat)… acolo se fură cu acte în regulă și se fac bugetele pentru campaniile electorale ale celor care sunt la putere.

  Eu unul m-am săturat să le arăt consătenilor mei cum s-a renovat un corp de școală veche de mai bine de 100 de ani la un preț dublu față de când s-a făcut proiectul și s-a obținut finanțarea PNDL 2… Scuza a fost că de vină a fost inflația, dar 50 de kilometri mai încolo cu aceeași bani s-a construit cu fonduri europene o școală la standarde europene, cu facilități suplimentare și cu un număr suficient de clase pentru ciclul preșcolar (clasa pregătitoare), ciclul primar și ciclul gimnazial într-un singur schimb.

  Și lista exemplelor poate continua…

  Răspunde
   • Pai ce exemplu sa mai fie… ca e in functie de vreo 16 ani cred.
    Declaratia aia cu functionarea cu jumatate de personal e un porumble scapat involuntar…ca de atunci a tot angajat pile si cumetrii la primarie.
    Iar aia cu banii proprii sunt mai importanti decat aia publici reflecta felul majoritatii bugetarilor de a se raporta la banii publici – ii putem fura ca nu sunt ai nostri.
    Nu mai am nicio speranta de mai bine in urmatorii ani – si de prost ce sunt inca bag bani in casa desi am ganduri de plecare (chiar daca am o firma care merge si produce)

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.